Vigsel

Ett bröllop kan vara enkelt eller avancerat, litet eller stort, regnigt eller soligt men blir alltid ett minne för livet. Oavsett hur ni väljer att utforma er vigsel och ert bröllop så finns det lite att tänka på. Här hittar du information som är bra att ha med i planeringen.

I nöd och lust

Att gifta sig kyrkligt eller borgerligt har samma värde inför lagen, men en kyrklig vigsel består av en gudstjänst med många symboler.

I Guds och alla vittnens närvaro lovar ni varandra att vårda kärleken och stå vid varandras sida livet ut. Tillsammans ber vi Gud att välsigna ert äktenskap och hjälpa er genom de svårigheter ni kommer att möta i livet.

Välkomna att viga er i kyrkan

Alla är välkomna att fira sitt bröllop i Svenska kyrkan, men minst en av er behöver vara eller bli medlem i Svenska kyrkan. Det är inget hinder om den andra tillhör en annan kyrka eller religion.

Vigselgudstjänsten
Vigselgudstjänsten följer en speciell ordning men brudparet kan vara med och påverka upplägget.
På lördagar erbjuder Byarums pastorat tider för vigsel klockan 13.00 och 15.00
För en vigsel krävs en hindersprövning, vilken man ansöker om hos Skatteverket. För en kyrklig vigsel måste dessutom en i brudparet vara medlem i Svenska kyrkan.

Innan vigseln
Inför alla vigslar hålls ett vigselsamtal med präst, då går man tillsammans igenom ritualen och får svar på sina eventuella frågor.

Önskas egen präst/pastor meddelar ni detta vid bokningsförfrågan. Först efter kontakt mellan berörd präst/pastor och kyrkoherde sker bokning.

Kontaktuppgifter till kyrkomusikern får du när du bokar vigseln och kan därefter kontakta för att diskutera in- och utgångsmusik, solosånger m.m.

Det finns möjlighet att engagera egna musiker och att framföra inspelad musik. De ev arrangemangen sker i samråd med tjänstgörande präst.

Kyrkans utsmyckning

Vi har följande möjligheter att möta önskemål rörande kyrkans smyckning inför vigsel:

• I kyrkorna finns det vaser för blommor att sätta i bänkarna, alternativt ljushållare - utom i Svenarum, dock finns fönstervaser att tillgå. Ljus och blommor till dessa hållare/vaser bekostas av brudparet.
  • Vi erbjuder marschaller vintertid utanför kyrkporten och björkar sommartid att smycka vid kyrkporten.
  • Blomblad får inte strös ut i kyrkan.
  • Önskemål om övningstillfälle inför vigsel (om det inte sker vid vigselsamtal) sker efter överenskommelse med församlingssexpeditionen och sker företrädesvis vardagar under ordinarie arbetstid.
  • Normalt är kyrkan iordningställd för vigsel en timme före vigselns början.

Att tänka på!

• Undvik att kasta ris på brudparet efter vigseln. Använd istället solrosfrön eller såpbubblor.
  • Glöm inte att göra en hindersprövning hos Skatteverket i god tid innan vigseln. Hindersprövningen är giltig i 4 månader och kan ta ett par veckor att få från Skatteverket. Här finner du blanketten för hindersprövning.

Boka vigsel
För att boka en vigsel ringer du till församlingsexpeditionen, se kontaktuppgifter. Välkommen att kontakta oss.