Vigsel

Ett bröllop kan vara enkelt eller avancerat, litet eller stort, regnigt eller soligt men blir alltid ett minne för livet. Oavsett hur ni väljer att utforma er vigsel och ert bröllop så finns det lite att tänka på. Här hittar du information om vad som gäller i Byarums pastorat.

Vigselgudstjänsten
Vigselgudstjänsten följer en speciell ordning men brudparet kan vara med och påverka upplägget.

På regelbundet återkommande lördagar erbjuder Byarums pastorat tider för vigselgudstjänster klockan 13.00 och 15.00

För en vigsel krävs en hindersprövning, vilken man ansöker om hos Skatteverket.För en kyrklig vigsel måste dessutom en i brudparet vara medlem i Svenska kyrkan.

Innan vigseln
Inför alla vigslar hålls ett vigselsamtal med präst, då går man tillsammans igenom ritualen och får svar på sina eventuella frågor.

Önskas egen präst/pastor meddelar ni detta vid bokningsförfrågan. Först efter kontakt mellan berörd präst/pastor och kyrkoherde sker bokning.

Kontaktuppgifter till kyrkomusikern får du när du bokar vigseln och kan därefter kontakta för att diskutera in- och utgångsmusik, solosånger, mm.

Det finns möjlighet att engagera egna musiker och att framföra inspelad musik. De ev arrangemangen sker i samråd med tjänstgörande präst.

Kyrkans utsmyckning

Vi har följande möjligheter att möta önskemål rörande kyrkans smyckning inför vigsel:

I kyrkorna finns det vaser för blommor att sätta i bänkarna, alternativt ljushållare - utom i Svenarum, dock finns fönstervaser att tillgå. Ljus och blommor bekostas av brudparet.

Vi erbjuder vintertid marschaller utanför kyrkporten och sommartid björkar att smycka kyrkporten.

Blomblad får inte strös ut i kyrkan.

Önskemål om övningstillfälle inför vigsel (om det inte sker vid vigselsamtal) sker efter överenskommelse med församlingssexpeditionen och sker företrädesvis vardagar under ordinarie arbetstid.

Normalt är kyrkan iordningställd för vigsel en timme före vigselns början.

Att tänka på!

• Undvik att kasta ris på brudparet efter vigseln. Använd istället solrosfrön eller såpbubblor.
  • Glöm inte att göra en hindersprövning hos Skatteverket i god tid innan vigseln. Hindersprövningen är giltig i 4 månader och kan ta ett par veckor att få från Skatteverket. Här finner du blanketten för hindersprövning.

Boka vigsel
För att boka en vigsel ringer du till församlingsexpeditionen, se kontaktuppgifter. Välkommen att kontakta oss.

Petra Bertilsson

Administration - information