Vigsel

Vigselgudstjänsten är ett stort och högtidligt ögonblick för alla närvarande. Därför är det viktigt att vigseln blir ett vackert minne som vårdas ömt.  Det gäller att förbereda sig väl, vare sig det är en liten intim ceremoni eller en stor tillställning med släkt och vänner.

En kyrklig vigsel är en vacker och symbolrik gudstjänst. I Guds och alla vittnens närvaro lovar brudparet varandra att vårda kärleken och stå vid varandras sida livet ut. I Svenska kyrkan, och därmed också i Bromma församling, görs inte någon skillnad mellan heterosexuella eller homosexuella äktenskap. All kärlek kommer från Gud eftersom Gud är kärlek!

Var börjar vi?

Ni som önskar kyrklig vigsel kontaktar församlingsexpeditionen och bokar dag och tid. Den vanligaste vigseldagen är lördagar men även andra dagar kan bokas.

Om ni vill gifta er i Bromma kyrka bör ni boka tid för vigselgudstjänsten i god tid eftersom den är mycket omtyckt som vigselkyrka. Det går dock inte att boka vigseltid tidigare än ett år i förväg.

Under 2019 kommer Bromma kyrka renoveras och få en tillbyggnad, därför är kyrkan stängd större delen av året och vigslar, dop och begravningar kan inte bokas. Tidigast i slutet av året planeras kyrkan åter att tas i bruk. Däremot går det bra att boka vigsel i våra andra två kyrkor, Ängbykyrkan och Famnen under 2019.

Vad är ett vigselsamtal?

En tid innan vigseln ska äga rum kontaktar prästen er för ett vigselsamtal.  Samtalet handlar om vigselgudstjänstens innehåll och utformning. Själva ordningen för vigsel regleras av Den svenska kyrkohandboken, men psalmer, musikstycken, böner, löften och vissa andra moment i vigseln kan variera och väljs i samråd med prästen. Vigselsamtalet är en chans för er och prästen att lära känna varandra för att vigseln ska bli så personlig, trygg och minnesvärd som möjligt.

Finns det formella krav för att få gifta sig?

Före vigseln måste en hindersprövning ha ägt rum. Ni ansöker om hindersprövning hos Skatteverket och får sedan ett intyg som är giltigt i fyra månader. Intyget, som består av två dokument, ska lämnas till vigselförrättaren innan vigseln. Utan en giltig och godkänd hindersprövning får en präst inte genomföra vigseln.

Vad ska vi tänka på när det gäller musik?

Kyrkomusikern spelar in- och utgångsmusik, två psalmer och erbjuder ackompanjemang till två eventuella solister under vigselgudstjänsten. Musiken ska, så långt möjligt, framföras på plats eftersom gudstjänsten bygger på delaktighet och gemenskap med Gud och varandra. För att framföra musiken finns orgel, piano och mikrofoner i Bromma församlings kyrkor.

Musiken i vigselgudstjänsten får inte stå i strid med Svenska kyrkans tro och värderingar. Om ni har tänkt göra ett särskilt programblad till vigseln är det därför bra att vänta med att trycka det till efter ni haft kontakt med musikern och prästen.

Vad kostar det att gifta sig i Bromma församling?

Om minst en av er är medlem i Svenska kyrkan är vigseln gratis. Det gäller även om man väljer att gifta sig i en annan församling än den man tillhör. Präst, musiker, vaktmästare och kyrkorum ingår. Om man önskar extra musik framfört av en solist står man för den kostnaden själv. Är ni inte medlemmar tar vi ut en avgift för vigseln. Ni kan bli medlemmar här eller genom att kontakta församlingsexpeditionen.

Församlingsexpeditionen

Expedition