Gudstjänst

"Jag kommer som jag är, har ingenting att dölja. Du har skapat mig och känner mig så väl"

Gudstjänster i Bredaryd och Kulltorp

Vi har ett varierat utbud av gudstjänster i vårt pastorat.

Hoppas att du ska hitta någon som passar dina önskemål.

Välkommen att besöka oss!

Swish

Nu har vi Swish, läs mer här!

Kollekter

Här kan du se kommande ändamål för våra kollekter.

Kulltorps kyrka

Kulltorps kyrka är en traditionell medeltidskyrka med torn och långhus. Vapenhus i väster och altaret i öster. Den uppfördes förmodligen före 1100-talets slut. Fragment av en igensatt kalkstensportal i kyrkans södra vägg under läktaren, antyder detta. Vid restaureringen 1967-68 hittades mynt som var präglade med Erik Eriksson den läspe och halte (1222-1229, 1234-1250) som bekräftar detta.

Bredaryds kyrka

Byggdes 1863 och togs i bruk 4 advent samma år. Den ersatte en medeltida kyrkobyggnad på denna plats. Uppförandet skedde med hjälp av stora uppoffringar och många frivilliga dagsverken utförda av bygdens folk. Invigningen ägde rum den 9/7 1865 och hölls av biskop H.G Hultman, Växjö.

Tjugoförsta söndagen efter trefaldighet

Denna söndags bildtecken visar jorden med två människor som håller varandra i hand. Denna är en bild som hör samman med kyrkans internationella arbete. Symboliskt framställs hur kristen tro leder till solidaritet och sammanhållning över alla gränser. Som tecken på hur människan mätt upp jorden, men hur Gud med sin kärlek är med i allt och håller samman allt, bildar ekvatorn och nord-syd-axeln är ett kors.

Samhällsansvar

Liturgisk färg

Grön

Altardekoration

På altaret ställer vi blommor i blandade färger och vi tänder två ljus.

Bibeltexter

Gammaltestamentlig läsning

Jeremia kapitel 29, vers 4-7

”Så säger Herren Sebaot, Israels Gud, till alla de deporterade som han fört bort från Jerusalem till Babylonien: Bygg er hus och bo i dem. Plantera trädgårdar och ät frukten från dem. Ta er hustrur och avla söner och döttrar, ta hustrur åt era söner och ge era döttrar åt män, så att de föder söner och döttrar. Bli flera där, inte färre! Gör allt för att den stad jag har deporterat er till skall blomstra, och be till Herren för den. Ty dess välgång är er välgång.

Romarbrevet kapitel 13, vers 7-10

Ge alla vad ni är skyldiga dem, åt var och en det han skall ha: skatt, tullar, respekt, vördnad. Stå inte i skuld till någon, utom i er kärlek till varandra. Ty den som älskar sin medmänniska har uppfyllt lagen. Buden 'Du skall inte begå äktenskapsbrott', 'Du skall inte dräpa', 'Du skall inte stjäla', 'Du skall inte ha begär' och alla andra bud sammanfattas ju i ordet: 'Du skall älska din nästa som dig själv.' Kärleken vållar inte din nästa något ont. Kärleken är alltså lagen i dess fullhet.

Matteusevangeliet kapitel 22, vers 15-22

Då gick fariseerna bort och kom överens om att försöka få fast honom för något han sade. De lät sina lärjungar och några av Herodes anhängare söka upp honom och säga: ”Mästare, vi vet att du är uppriktig och verkligen lär oss Guds väg. Du faller inte undan för någon och ser inte till personen. Säg oss vad du anser: är det rätt eller inte att betala skatt till kejsaren?” Jesus märkte deras onda avsikt och sade: ”Hycklare, varför vill ni sätta mig på prov? Visa mig ett mynt som man betalar skatt med.” De räckte honom en denar, och han frågade: ”Vems bild och namn är det här?” — ”Kejsarens”, svarade de. Då sade han till dem: ”Ge då kejsaren det som tillhör kejsaren och Gud det som tillhör Gud.” När de hörde detta blev de häpna. De lät honom vara och gick sin väg.

Psaltaren

Psaltaren psalm 40, vers 14-18

Jag ber dig, Herre, befria mig! Herre, skynda till min hjälp! Skam och smälek må drabba alla som vill beröva mig livet. Låt dem vika tillbaka med vanära, de som vill mig ont. Må de rysa av skam, de som nu skrattar hånfullt åt mig. Men alla som kommer till dig skall jubla av glädje över dig. De som längtar efter din hjälp skall alltid säga: ”Herren är stor.” Jag är betryckt och fattig. Herre, skynda till mig! Min hjälp och min räddare är du. Min Gud, dröj inte!