Lyssna

POSK

POSK, Partipolitiskt Obundna i Svenska Kyrkan, är den största gruppen i Svenska kyrkan som inte har haft och som inte har någon koppling till något allmänpolitiskt parti

Församlingens beslutsfattare ska vara demokratiskt valda och företräda församlingen, inte politiska partier.

POSK anser att verksamheten ska utgå från de grundläggande uppgifterna att fira gudstjänst, bedriva undervisning samt utöva diakoni och mission.

POSK anser att även om vi är olika som människor, har olika tankar och idéer, uttrycker oss intensivt eller blygt, är vi lika mycket värda som människor.

POSK arbetar för att Boo församling - är inkluderande för alla människor - har verksamhet som bedrivs efter behov och ekonomi - har en god ekonomi - ska var kyrkan för Dig

Jag vill se en sann och öppen dialog mellan alla människor i Boo församling

Lotta Sjöman, gruppledare

POSK nationellt

Partipolitiskt obundna i Svenska kyrkan, POSK, finns till för dem som vill ta ansvar som förtroendevalda i Svenska kyrkan utan att knyta det engagemanget till ett parti. Vi är den klart största obundna gruppen i kyrkovalet. POSK är en stark röst för en kyrka fri från partipolitik.

Det borde egentligen vara ganska självklart. Ett trossamfund ska inte ledas av politiska partier. Lika självklart som att trossamfund inte ställer upp i riksdagsvalet, lika självklart borde det vara att politiska partier inte ställer upp i kyrkovalet.

En kyrka där inte allmänpolitiska åsikter styr utan engagemanget för kyrkan. En kyrka där vi gläds över mångfalden, möter varandra med respekt och talar tydligt om Jesus Kristus. En kyrka som inte är som ett vanligt företag eller någon kulturhistorisk organisation utan är och ska vara en levande självständig demokratisk kyrka.

I POSK samlas människor med en mångfald av politiska åsikter. Det som förenar oss är inte politiska åsikter och ideologier, utan tron på Jesus Kristus och en gemensam kärlek till Svenska kyrkan.

POSK vill göra det självklara självklart. Vi vill befria Svenska kyrkan från det partipolitiska inflytandet. Låt oss ge tre skäl för detta.

 

1. Partipolitiken utgör ett förlegat system från en svunnen tid

Det nuvarande valsystemet utgör en i sammanhanget kort parentes i kyrkans långa historia. Politiska partier har bara ställt upp i kyrkoval under 95 år, sedan 1930. Innan dess var det självklara självklart: politiska partier kandiderar i politiska val, men inte i kyrkoval.

Sedan stat och kyrka skildes åt vid millennieskiftet har skälen för en partipolitiskt obunden kyrka blivit ännu starkare. Många trodde nog att partierna skulle lämna

kyrkan i fred då, men de har krampaktigt hållit sig kvar. Eller för att uttrycka det på annat sätt: skilsmässan är ett faktum, men bodelningen har dröjt.

Ärkebiskop emeritas Antje Jackelén har beskrivit systemet med nomineringsgrupper kopplade till politiska partier som otidsenligt. Det är enligt henne något som just har sin förklaring i att Svenska kyrkan tidigare var en statskyrka. ”Det mest konsekventa vore att inte ha nomineringsgrupper med partipolitiska kopplingar”, har hon sagt.

Stockholms tidigare biskop Caroline Krook framförde liknande åsikter.

2. Partipolitiken innebär att teologin underordnas sekulära ideologier

Svenska kyrkan är ett kristet trossamfund – inte ett politiskt parti. Kyrkans lojalitet är därför gentemot en teologisk trosbekännelse och evangeliet – inte gentemot ett sekulärt partiprogram.

Lika lite som politiska partier ska bygga sina beslut på teologiska dokument, lika lite ska kyrkan bygga sina beslut på partipolitiska program. Det partipolitiska systemet innebär att politiska partier tar ställning i – och röstar om – teologiska frågor. På de politiska partikanslierna samtalas det om hur Svenska kyrkan ska tycka och tänka. De politiska partierna borde hålla sig borta från trossamfundens inre angelägenheter.

Ärkebiskop emeritus KG Hammar menar att det nuvarande systemet, med partipolitiskt kopplade nomineringsgrupper, gör att kyrkan underordnas riksdagspolitiken. ”Partipolitiken är destruktiv för kyrkan. (…) Det är så uppenbart att kyrkomötets representanter låter sig styras av riksdagen.”

POSK vill se en åtskillnad mellan kyrka och partipolitik, mellan teologi och politiska ideologier. Svenska kyrkans medlemmar och förtroendevalda bör fatta beslut baserade på teologisk övertygelse och reflektion – inte baserat på partipolitiska program. Kyrkan ska inte underordnas riksdagspolitiken.

3. Partipolitiken gör Svenska kyrkans uppdrag otydligt

Svenska kyrkan har hela 5,7 miljoner medlemmar. Man kan förstå att det kan vara frestande för politiska partier att betrakta kyrkan som en intressant

maktbas. Genom att påverka Svenska kyrkans inriktning, och besluten där, kan man i sin tur påverka svenska folket.

Det partipolitiska systemet bidrar till en otydlighet omkring Svenska kyrkans uppdrag. För Svenska kyrkan är inte att betrakta som en politisk maktbas. Svenska kyrkan arbete följer de grundläggande funktioner; gudstjänst, undervisning, diakoni och mission. Kyrkan finns till för att förkunna evangelium och betjäna sina medlemmar, inte för att påverka dem i en viss partipolitisk riktning.

Svenska kyrkan både kan och bör vara samhällsengagerad och politisk i vissa frågor. Men hon bör stå fri från partipolitiken, för att kunna tala profetiskt.

Ärkebiskop emeritus Gunnar Weman menar att de politiska partierna bör lämna Svenska kyrkan i fred. Men han betonar att det inte innebär att Svenska kyrkan ska avstå från samhällsengagemang. ”Vi i kyrkan ska vara engagerade i politiska frågor, men vi ska inte vara underställda en politisk struktur. Risken är att kyrkan blir misstänkliggjord för att gå det ena eller andra partiets ärende när vi uttalar oss.”

Det blir snudd på tragikomiskt när partiledare, som annars utger sig för att vara ateister, försöker förklara betydelsen av att deras väljare röstar på deras parti i kyrkovalet. Kyrkan blir då enbart ett medel för att förverkliga det egna partiets politiska program.

POSK i Boo församling.

Boo församling hade tidigt en opolitisk nomineringsgrupp, KÖP, Kyrkan Över Partierna. KÖP leddes i många år av Gösta Bengtsson, känd för sina ekologiska grönsaksodlingar. När POSK blev den rikstäckande nomineringsgruppen valde KÖP att gå med i POSK. Idag är POSK den näst största nomineringsgruppen i Boo församling. Tillika den största nomineringsgruppen som inte har och inte har haft någon koppling till ett allmänpolitiskt parti.

  • POSK anser att kyrkan ska vara kyrka och verksamheten ska grundas på gudstjänst, undervisning, diakoni och mission. Kyrkan ska alltid vara de utsattas röst.
  • POSK anser att även om vi är olika som människor, har olika tankar och idéer, uttrycker oss kanske intensivt eller blygt, så är vi lika mycket värda som människor. Alla ska bli sedda och respekterade.
  • POSK vill värna om att alla åldrar finner något av intresse i kyrkan. Barn, unga, vuxna och äldre, alla ska känna sig inkluderade och välkomna.
  • POSK ser det som viktigt att församlingen har en god kommunikation med människorna i församlingen. Detta för att, baserat på de grundläggande funktionerna, ha ett utbud som det frågas efter. POSK anser därför att det är viktigt att lyssna på människorna.
  • POSK anser att kyrkan är en viktig del av hela samhället. Vi människor vill kanske inte erkänna det, men vi är lätt sårbara och kyrkan ska vara en plats att få hjälp och stöd. Vi har sett det när det händer något allvarligt.
  • POSK vill värna om att alla åldrar hittar något av intresse i kyrkan. Barn och ungdom ska känna sig välkomna till kyrkan. Äldre ska inte känna sig bortglömda.
  • POSK vill att församlingen bedriver verksamhet efter det verkliga behovet och inom den tillgängliga ekonomin. Verksamheten ska därför bedömas också ur ett ekonomiskt perspektiv.
  • POSK vill arbeta för att församlingen har en god ekonomi idag och i framtiden. Nästa generation ska inte betala församlingens satsningar idag.
  • POSK vill att församlingen ska ha ett varierande kör- och musikprogram, där alla åldrar ska ges plats att medverka.
  • POSK ser det som viktigt med bredd och igenkännande i gudstjänstlivet samt inom musiken och i andra uttryckssätt.
  • POSK vill att kyrkan ska motarbeta all slags mobbning i alla sammanhang och i alla miljöer.
  • POSK vill att kyrkan ska bejaka mångfald som skapar möjligheter baserade på den kristna värdegrunden, detta ger kyrkan styrka och kraft.
  • POSK vill vara Ditt alternativ i kyrkovalet den 21 september

Bli förtroendevald, gå med i POSK

Som förtroendevald är Du representant för de boende i församlingen och kan arbeta för att få flera att se vad som kyrkan har att ge.

Var med och diskutera Dina idéer och tankar om verksamheten och kanske se det bli en del av kyrkans verksamhet inom församlingens grundläggande verksamhet.

Det behövs en bredd bland förtroendevald just för att spegla det samhälle vi lever i. Det finns inget krav på ett visst yrke eller viss ekonomi eller andra krav. Just Du är välkommen för Du är unik. Det behövs också en åldersfördelning som speglar befolkningen, det behövs både unga och äldre.

Mer info

Vill du engagera dig inom POSK?

Välkommen till POSK, Partipolitiskt Obundna i Svenska Kyrkan, den största nomineringsgruppen i Svenska kyrkan som inte har haft och som inte har någon koppling till något allmänpolitiskt parti. Vi kontaktar Dig inom kort.