Other languages with Google Translate

Use Google to automatically translate this website. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Prata med oss

Kontakt

Boo församling Besöksadress: UTÖVÄGEN 4, 13230 SALTSJÖ-BOO Postadress: BOX 3, 13221 SALTSJÖ-BOO Telefon:+46(8)7476600 E-post till Boo församling

Jourhavande präst

Kyrkan kan hjälpa dig. Akut samtals- och krisstöd.

Boo kyrka

På en höjd ovanför Sågsjön ligger Boo kyrka. Här firas dop, vigsel, gudstjänst, och hålls begravningar. Här möts människor för pilgrimsvandring, konfirmation och andakt eller i stilla samtal vid sina käras viloplatser. 


Här kan du gå på rundvandring i kyrkan »

Om Boo kyrka

Huvudportalen i väster har ett överstycke av Ivar Johnsson, som föreställer Ansgar och Botvid. De var Sveriges och Sörmlands missionshelgon. Exteriören har klassicistiska drag medan interiören har inspirerats av italienska fornkristna och romanska basilikor.

Kyrkorummet är treskeppigt med en halvrund absid i öster. Från dolda fönster bakom absidens höga bågar vilar ett svagt ljus. Arkaderna mellan mitt- och sidskeppen bärs upp av fyra granitkolonner. Materialet är hämtat i församlingen och har bearbetats av traktens skickliga stenhuggare.

I långhusets fönster finns en serie glasmålningar ur passionshistorien. De är komponerade av Olle Hjortzberg. Denne Boo-sommargäst har även gjort muralmålningarna på väggar och valv. "Veronikas svetteduk" ovanför dopfunten, målade han spontant dagen innan kyrkan invigdes 1923.

Huvudmålningen i absiden heter "Herden och hans hjord" och korets väggar är liknelser ur Nya Testamentet och blev färdiga 1944. Även predikstolens målningar av Martin Luther och Olaus Petri är Hjortzbergs verk.

Altarbilden i huggen ek av Ninnan Santesson, föreställer den uppståndne Kristus som vandrar in i församlingen med vänster hand höjd till välsignelse. Enligt liturgisk tradition borde det dock vara höger hand. Dopfunten är en parafras på senmedeltidens funtar och huggen ur samma granitblock som kolonnerna. Orgeln i kyrkan invigdes 1989, den har 25 stämmor.

Kyrkans arkitekt är Martin Hedmark.

Öppettider
Boo kyrka är öppen torsdag - söndag samband med kyrkliga handlingar och gudstjänster. För att vara säker på om kyrkan är öppen när du kommer på besök, vänligen kontakta expeditionen på telnr 08-747 66 01 för mer information.

Hyra kyrksalen
I lokalen under kyrkan serveras kyrkkaffet. Lokalen passar utmärkt för mottagning efter dopet, vigseln eller begravningen. Lokalen rymmer och är möblerad för 48 sittande personer, har ett kök och är fullt utrustad med porslin. Finns intresse att hyra lokalen, kontakta expeditionen på telnr 08-747 66 01.

Adress: Boo kyrkväg 8.