Boo församling Besöksadress: UTÖVÄGEN 4, 13230 SALTSJÖ-BOO Postadress: BOX 3, 13221 SALTSJÖ-BOO Telefon: +46(8)7476600 E-post till Boo församling

Boo kapell

Ovanför Stäkets utlopp i Baggensfjärden ligger Boo kapell på Värmdön. Kapellet ägs av familjen Ribbing och hör till Boo herrgård. Det har alltid fungerat som gudstjänstlokal för traktens befolkning. Än i dag bärs många barn fram till dopet och brudpar vandrar uppför kullen till klockors klang.

Dop, vigsel och musik
Under sommarhalvåret är det möjligt att hyra gamla kapellet från 1700-talet för dop eller bröllop. Här finns plats för 75 besökare.Den befintliga orgeln från slutet av 1800-talet kan användas vid högtider, likaså medhavda akustiska instrument. Av hänsyn till den kulturhistoriska miljön bör inte förstärkare, elpiano eller liknande användas i kapellet. Du är också välkommen att njuta av musik under de musikkvällar som anordnas. För mer information kontakta Henrik Ribbing på telefon 08-715 11 01 eller skriv till ribbing@telia.com

Vänförening
Boo kapells vänner bildades 1987 som ett uttryck för mångas önskan att vilja medverka till att vårda och bevara denna miljö och stödja verksamheten.

Boo kapells historia
Efter rysshärjningarna 1719 brändes bland annat kapellet från 1635 ned. Därefter byggd slottsarkitekten Nicodemus Tessin ett nytt kapell som invigdes 1724.

Av de ritningar som finns på Nationalmuseum, framgår att Tessin först tänkt sig en mer påkostad byggnad. Av ekonomiska skäl blev kapellet uppfört i liggande timmer med in- och utvändig panel och spåntak (nu plåttak). De stora fönstren, väggarnas färgsättning och det limfärgade taket gör kyrkorummet ljust. Väggarna är marmorerade, det vill säga de är målade så att de skall likna marmor.

Bänkarna är försedda med små dörrar och rymmer cirka 75 besökare. Predikostolen har en ovanlig placering. Den står ovanför altaret. Detta är ett så kallat predikostolsaltare. Kapellets orgel sattes upp 1853 och byggdes om 1893. Än i dag kan man "trampa" orgeln, det vill säga pumpa in luft för att orgeln skall kunna ljuda. Klockstapelns två 1700-talsklockor rings alltjämt för hand.