Bjuvs församling jobbar mycket med den biologiska mångfalden. Allt ifrån att plantera fler perenna växter för att gynna pollinatörer - såsom solitärbin, fjärilar och andra smådjur - till att bevara död ved i så kallade faunadepåer.
Vårt nästa steg i detta är att släcka ner den fasadbelysning som vi har på Bjuvs och Risekatslösas kyrkor. Detta för den påverkan det har för nattaktiva djur. Detta har vi redan gjort på Norra Vrams kyrka med gott resultat, vilket skedde i samband med anläggandet av nya gångstråk år 2019.
Äldre kulturbyggnader har nästan alltid inneboende fladdermöss. Ibland finns flera arter i olika delar av byggnaden. De kan finnas i tak, på vindar och i torn eller i springor i fasaden, allt beroende på art och årstid. Den i särklass vanligaste arten i svenska kyrkor är brunlångöra (även kallad kyrktornets väktare).
Sommartid bor de antingen enstaka eller i kolonier med honor och ungar.
Fladdermöss och deras boplatser har ett strikt skydd i EU, inklusive Sverige. Estetisk belysning (fasadbelysning) av kyrkor innebär en konflikt med artskyddsförordningen, eftersom den gör kyrkan obeboelig för fladdermöss.
Källa: När dag blir natt – Länsstyrelsen i Kronobergs län 2021-04-09
Svenska kyrkan har uttalat ett klart intresse för att hjälpa till att ta ansvar för livets framtid genom att gynna vår biologiska mångfald, detta kan man läsa mer om på denna sidan: Mål 15 - ekosystem och biologisk mångfald
Under vecka 26 kommer vi att släcka ner fasadbelysningen. Utvärdering av åtgärden kommer att ske i slutet av 2021.
För frågor om åtgärden vänligen kontakta:
Kristofer Johansson
Kyrkogårds- & fastighetschef
042-856 35
kristofer.johansson@svenskakyrkan.se