Gudstjänst i Närkes Kils kyrka

Gudstjänster och andakter

Just nu följer vi rådet från regeringen att inte mötas för att hindra smittspridning. Istället sänder vi våra gudstjänster på nätet. Länkar läggs upp nedan.

Till gudstjänsten får vi komma precis som vi är, glada, ledsna, arga, bedrövade, lyckliga. Gudstjänsten är till för de som kommer dit och ska vara ett sätt för oss att få möta Gud, varandra och oss själva.

NOVEMBER

Söndag 29 Första advent

Inspelad gudstjänst från Rinkaby kyrka. Josephine Cummings, Charlotte Bergman, Maria Ottonius, Jenny Nordström. Thomas Jonsergårdh trumpet.

DECEMBER

Söndag 6 Andra advent

Inspelad gudstjänst från Hovsta kyrka. Tomas Rådehed, Matts Norman. Stråktrio från Örebro Kulturskola: Julia Pietrzak Rådström fiol, Alma Elofsson fiol och Gabriel Garcia cello.

Söndag 13 Tredje advent

Inspelad gudstjänst från Ödeby kyrka. Jenny Nordström, Maria Ottonius, Charlotte Bergman.

Söndag 20 Fjärde advent

Inspelad gudstjänst från Närkes Kils kyrka. Erica Gidlöf, Katarina Högberg Jansson. Terhi Aho solist.

Torsdag 24 Julafton

Inspelad gudstjänst från krubban i Hovsta kyrka. Karin Eriksson, Louise Belchior och Matts Norman.

Inspelad midnattsgudstjänst från Rinkaby kyrka. Josephine Cummings. Sång Leif Persson, Jenny Nordström, Maria Ottonius och Charlotte Bergman.

Fredag 25 Juldagen

Inspelad julotta från Axbergs kyrka. Erik Lindstrand, Åsa Svanbäck, Katarina Högberg Jansson. Terhi Aho solist, Cecilia Persson flöjt.

Lördag 26 Annandag jul

”Julens psalmer och sånger”. Inspelad gudstjänst från Hovsta kyrka med Karin Eriksson, Katarina Högberg Jansson. Magdalena Eriksson solist.

Torsdag 31 Nyårsafton

Inspelad nyårsbön från Lillkyrka kyrka. Charlotte Bergman, Maria Ottonius. Agnes Molander solist.

JANUARI

Onsdag 6 Trettondagen

Inspelad gudstjänst från Ervalla kyrka. Simon Richardson, Katarina Högberg Jansson, Matts Norman, Terhi Aho.

Foto: AAron Burden

ANDRA DIGITALA GUDSTJÄNSTER

Varje söndag under året sänder SVT en gudstjänst från någon av landets alla kyrkor. På svt.se/gudstjänst kan du se dem

På SR.se finns programmet Gudstjänsten. De sänder varje söndag från en kyrka i Sverige. De sänder även gudstjänster som innehåller religionsmöten. På sr.se/gudstjansten kan du lyssna på dem

Så älskade Gud världen att han gav den sin ende son, för att de som tror på honom inte skall gå under utan ha evigt liv.

Joh 3:16

Första söndagen i advent

Den första söndagen i advent berättar om hur Jesus som vuxen rider in i Jerusalem för att fira den judiska påsken, den händelse som skedde alldeles innan det vi firar under påsken. Han kommer ridande på en åsna och vill frid och fred istället för död och blod.

Tema

Ett nådens år

Liturgisk färg

Vit. Byte till violett/blå efter kl 18

Altardekoration

På altaret ställer vi vita blommor och vi tänder sex ljus.

Bibeltexter

Gammaltestamentlig läsning

Sakarja kapitel 9, vers 9-10

Ropa ut din glädje, dotter Sion, jubla, dotter Jerusalem! Se, din konung kommer till dig. Rättfärdig är han, seger är honom given. I ringhet kommer han, ridande på en åsna, på en ung åsnehingst. Jag skall förinta alla stridsvagnar i Efraim, alla hästar i Jerusalem. Krigets vapen skall förintas. Han skall förkunna fred för folken, och hans välde skall nå från hav till hav, från floden till världens ände.

Epistel

Romarbrevet kapitel 13, vers 11-14

Ni vet ju ändå vad tiden lider: det är dags för er att vakna. Ty nu är vår räddning närmare än när vi kom till tro. Natten går mot sitt slut och dagen är nära. Låt oss då lägga av oss mörkrets gärningar och ta på oss ljusets rustning. Låt oss leva värdigt, som det hör dagen till, inte med festande och drickande, inte med otukt och orgier, inte med strider och avund. Nej, ikläd er herren Jesus Kristus, och ha inte så mycket omsorg om det jordiska att begären väcks.

Evangelium

Matteusevangeliet kapitel 21, vers 1-9

När de närmade sig Jerusalem och kom till Betfage vid Olivberget skickade Jesus i väg två lärjungar och sade till dem: ”Gå bort till byn där framme, så hittar ni genast ett åsnesto som står bundet med ett föl bredvid sig. Ta dem och led hit dem. Om någon säger något skall ni svara: Herren behöver dem, men han skall strax skicka tillbaka dem.” Detta hände för att det som sagts genom profeten skulle uppfyllas: 'Säg till dotter Sion: Se, din konung kommer till dig, ödmjuk och ridande på en åsna och på ett föl, ett lastdjurs föl.' Lärjungarna gick bort och gjorde så som Jesus hade sagt åt dem. De hämtade åsnan och fölet och lade sina mantlar på dem, och han satt upp. Många i folkmassan bredde ut sina mantlar på vägen, andra skar kvistar från träden och strödde dem på vägen. Och folket, både de som gick före och de som följde efter, ropade: 'Hosianna' Davids son! 'Välsignad är han som kommer i Herrens namn.' Hosianna i höjden!

Psaltaren

Psaltaren psalm 24, vers 1-10

Av David, en psalm. Jorden är Herrens med allt den rymmer, världen och alla som bor i den. Det är han som har lagt dess grund i havet och fäst den över de strömmande vattnen. Vem får gå upp till Herrens berg, vem får gå in i hans tempel? Den som har skuldlösa händer och rent hjärta, som inte håller sig till falska gudar och aldrig har svurit falskt. Han får välsignelse av Herren och riklig lön av Gud, sin räddare. Här är det släkte som sökt sig till Herren, som träder fram inför ditt ansikte, du Jakobs Gud. Portar, öppna er vida! Höj er, uråldriga dörrar! Låt ärans konung draga in! Vem är då ärans konung? Det är Herren, den väldige hjälten, Herren, väldig i strid. Portar, öppna er vida! Höj er, uråldriga dörrar! Låt ärans konung draga in! Vem är han, ärans konung? Det är Herren Sebaot, han är ärans konung.