Gudstjänst i Närkes Kils kyrka

Gudstjänster och andakter

Vi följer rådet från regeringen att inte mötas för att hindra smittspridning. Istället sänder vi våra gudstjänster på nätet. Länkar läggs upp nedan.

Till gudstjänsten får vi komma precis som vi är, glada, ledsna, arga, bedrövade, lyckliga. Gudstjänsten är till för de som kommer dit och ska vara ett sätt för oss att få möta Gud, varandra och oss själva.

 

 SÖNDAG 25 APRIL

11.00 Livesänd ekumenisk gudstjänst i Lundhagskyrkan med Hovsta Frikyrkoförsamling. Jan-Gunnar Wahlén, Erica Gidlöf,  Katarina Högberg Jansson mfl.

 

LÖRDAG 1 MAJ

18.00 Webbsänd helgmålsbön från Glanshammars kyrka med Tomas Rådehed och kyrkomusiker Maria Ottonius.

 

SÖNDAG 2 MAJ

11.00-13.00 Kyrkan i Närkes Kil öppen med präst Karin Eriksson och kyrkomusiker Terhi Aho på plats.

 

SÖNDAG 9 MAJ

11.00-13.00 Kyrkan i Axberg öppen med präst Tomas Rådehed och kyrkomusiker Katarina Högberg Jansson på plats.

 

TORSDAG 13 MAJ Kristi Himmelsfärdsdag

11.00 Webbsänd gudstjänst från Hovsta kyrka med präst Simon Richardson och kyrkomusiker Terhi Aho.

 

 SÖNDAG 23 MAJ

12.00 Vallfartsmässa vid Riseberga Slottsruin med biskop Johan Dalman. Gudstjänsten livesänds endast digitalt. Se www.svenskakyrkan.se/strangnasstift

 

LÖRDAG 29 MAJ

18.00 Webbsänd helgmålsbön från Lillkyrka kyrka med präst Simon Åberg och kyrkomusiker Jenny Nordström.

 

SÖNDAG 30 MAJ

11.00-13.00 Hovsta kyrka öppen och diakon Erica Gidlöf och kyrkomusiker Terhi Aho finns på plats.

 

 

 

 

ANDRA DIGITALA GUDSTJÄNSTER

Varje söndag under året sänder SVT en gudstjänst från någon av landets alla kyrkor. På svt.se/gudstjänst kan du se dem

På SR.se finns programmet Gudstjänsten. De sänder varje söndag från en kyrka i Sverige. De sänder även gudstjänster som innehåller religionsmöten. På sr.se/gudstjansten kan du lyssna på dem

Så älskade Gud världen att han gav den sin ende son, för att de som tror på honom inte skall gå under utan ha evigt liv.

Joh 3:16

Söndagen före pingst

Pingsten är kyrkans tredje stora helg vid sidan av jul och påsk. Den är den heliga Andens högtid. Anden är Guds osynliga närvaro bland oss människor. När Jesus visat sig för lärjungarna efter uppståndelsen lämnar han jorden. Redan då talar Jesus om att lärjungarna inte kommer att överges. Gud låter sin Ande, Hjälparen med ett annat namn, vara hos dem. Det firar vi vid pingsten - Anden, Hjälparen, Guds närvaro hos människan och i skapelsen.

Tema

Hjälparen kommer

Liturgisk färg

Vit

Altardekoration

På altaret ställer vi vita blommor men inte pingstliljor och vi tänder fyra ljus.

Bibeltexter

Gammaltestamentlig läsning

Sakarja kapitel 14, vers 6-9

Den dagen skall det inte längre finnas någon kyla eller frost. Det skall vara en ständig dag — Herren vet när den kommer — och ingen växling mellan dag och natt, utan när kvällen kommer skall det vara ljust. Den dagen skall friskt vatten strömma ut från Jerusalem, hälften mot östra havet och hälften mot västra havet. Sommar och vinter skall det vara så. Och Herren skall vara konung över hela jorden. Den dagen skall Herren vara en och hans namn ett enda.

Epistel

Romarbrevet kapitel 8, vers 16-18

Anden själv vittnar tillsammans med vår ande om att vi är Guds barn. Men är vi barn, då är vi också arvingar, Guds arvingar och Kristi medarvingar, om vi delar hans lidande för att också få dela hans härlighet. Jag menar att våra lidanden i denna tid ingenting betyder mot den härlighet som skall uppenbaras och bli vår.

Evangelium

Johannesevangeliet kapitel 15, vers 26-27 och kapitel 16, vers 1-4

När Hjälparen kommer, som jag skall sända er från Fadern, sanningens ande, som utgår från Fadern, då skall han vittna om mig. Också ni skall vittna, ty ni har varit med mig från början. Detta har jag sagt er för att ni inte skall komma på fall. De skall utesluta er ur synagogorna, ja, den tid kommer då den som dödar er tror sig bära fram ett offer åt Gud. Och detta skall de göra därför att de inte har lärt känna Fadern och inte heller mig. Jag har sagt er detta för att ni, när den tiden kommer, skall minnas att jag har sagt det.

Psaltaren

Psaltaren psalm 33, vers 18-22

Men Herren vakar över dem som fruktar honom, över dem som hoppas på hans nåd, han räddar dem från döden och håller dem vid liv i hungertid. Vi sätter vårt hopp till Herren, han är vår hjälp och vår sköld. I honom har våra hjärtan sin glädje, vi förtröstar på hans heliga namn. Herre, låt din nåd vila över oss, ty vi hoppas på dig.