Vad är dopet?
Vi är samlade till fest och glädje! Vi får fira dopgudstjänst när Gud ger dopets gåva till det barn som ska döpas. Det är det dopet handlar om, en gemenskapshandling, att bli tillhörande.

Genom dopet blir vi upptagna som medlemmar i kyrkan. De flesta väljer att döpa sina barn under det första levnadsåret men det kan ske under vilken tid av livet som helst, det blir aldrig för sent.

En dopgudstjänst brukar ta ca 30-40 min, beroende på om man har någon solosång, diktläsning etc. För att det ska vara ett dop enligt Svenska kyrkans ordning ska man sjunga minst två psalmer ur någon av kyrkans psalmböcker. Utöver det kan man välja andra sånger i samråd med präst och musiker. Man kan få låna en dopklänning av församlingen om man inte har en egen.

När kan man döpas?
I Axbergs församling erbjuder vi dop varje lördag. Den första och den tredje helgen i månaden har vi dop i Närkes Kil och Ervalla kyrka. Den andra och den fjärde helgen i månaden i Hovsta och Axbergs kyrka. Våra doptider är klockan 12.00 och 14.00 och 16.00 (med några få undantag för konserter). Det går också att ha dop i samband med gudstjänsterna under söndagen. Ibland har vi familjegudstjänst i någon av våra kyrkor och det är ett tillfälle då vi gärna välkomnar nya medlemmar i vår församling.

Vår Dopdroppe
Vid dopet delar vi ut en dopdroppe till alla nydöpta församlingsbor. Den hänger vi sedan i dopträdet som ett synligt tecken på dopets närvaro i vår kyrka. I samband med församlingens dopfest som alla nydöpta blir inbjudna till cirka ett år efter dopet, får dopbarnen motta sin dopdroppe.

Våra pilgrimstossor
Genom dopet bjuds du in till den världsvida kristna gemenskapen. Tossorna får du från församlingen som en symbol för att du ska färdas tryggt på livets väg, omsluten av våra förböner. Vart än din livsväg för dig får du vila i dopets löfte som säger att du alltid får en ny chans. Dopets vatten renar från det som varit. På tossorna sitter en liten glänsande pärla - Jagpärlan. Jagpärlan är en symbol för ditt innersta, det oförstörda, det rena. Det innersta som kanske är fördolt för andra, och ibland också för dig själv. Men Gud ser. Gud ser och bär, älskar och förlåter. Gud säger att du duger precis som du är, utan masker och roller, utan att prestera något. Gud älskar dig för den du är – en vacker, skimrande och ovärderlig pärla.

Dopkaffe
Om man önskar går det bra att låna något av våra församlingshem för bjudning efter dopet. Församlingshemmen bokas i expeditionen. Alla våra församlingshem har fullt utrustade kök med porslin, kaffebryggare och diskmaskin.

Antal platser i församlingshemmen:
Hovsta församlingsgård: 75 st.
Lillåns församlingshem (Norra): 80 st.
Lillåns församlingshem (Södra): 80 st.
Axbergs församlingshem: 70 st.
Ervalla församlingshem: 60 st.
Kils församlingshem: 150 st. (Bokas genom Gunbritt Johnsson 019-28 30 43)

Att boka dop
För att boka in en doptid ringer ni till pastorsexpeditionen, 019-30 80 40.
Vem som blir doppräst avgörs av var och när ert barn ska döpas. När ni fått en doptid tar den aktuella prästen kontakt med er och bokar in tid för en träff där man ses och går igenom dopgudstjänsten. Då kan ni berätta om ni har några speciella önskemål, om ni ska ha faddrar, vilka psalmer ni vill ha mm. Våra musiker gör sitt bästa för att uppfylla era önskemål, så långt det går.

Välkommen att döpa dig eller ditt barn i Axbergs församling!