Dop

Vad är dopet?
Vi är samlade till fest och glädje! Vi får fira dopgudstjänst när Gud ger dopets gåva till det barn som ska döpas. Det är det dopet handlar om, en gemenskapshandling, att bli tillhörande.

Genom dopet blir vi upptagna som medlemmar i kyrkan. De flesta väljer att döpa sina barn under det första levnadsåret men det kan ske under vilken tid av livet som helst, det blir aldrig för sent.

En dopgudstjänst brukar ta ca 30-40 min, beroende på om man har någon solosång, diktläsning etc. För att det ska vara ett dop enligt Svenska kyrkans ordning ska man sjunga minst två psalmer ur någon av kyrkans psalmböcker. Utöver det kan man välja andra sånger i samråd med präst och musiker. Man kan få låna en dopklänning av församlingen om man inte har en egen.

 

Våra doptider är på lördagar. Det går också att ha dop i samband med gudstjänsterna under söndagen. Ibland har vi familjegudstjänst i någon av våra kyrkor och det är ett tillfälle då vi gärna välkomnar nya medlemmar i vår församling. Välkommen att kontakta expeditionen för tider och bokning.
 
Vår Dopdroppe
Vid dopet delar vi ut en dopdroppe till alla nydöpta församlingsbor. Den hänger vi sedan i dopträdet som ett synligt tecken på dopets närvaro i vår kyrka. I samband med församlingens dopfest som alla nydöpta blir inbjudna till cirka ett år efter dopet, får dopbarnen motta sin dopdroppe.

 

 

Dopdroppe
Dopdroppe

Våra pilgrimstossor
Genom dopet bjuds du in till den världsvida kristna gemenskapen. Tossorna får du från församlingen som en symbol för att du ska färdas tryggt på livets väg, omsluten av våra förböner. Vart än din livsväg för dig får du vila i dopets löfte som säger att du alltid får en ny chans. Dopets vatten renar från det som varit. Gud ser och bär, älskar och förlåter dig. Gud säger att du duger precis som du är, utan masker och roller, utan att prestera något. Gud älskar dig för den du är.

Dopkaffe
Om man önskar går det bra att låna något av våra församlingshem för bjudning efter dopet. Församlingshemmen bokas i expeditionen. Alla våra församlingshem har fullt utrustade kök med porslin, kaffebryggare och diskmaskin.

Antal platser i församlingshemmen:
Hovsta församlingsgård: 75 st.
Lillåns församlingshem (Lilla salen): 37 st.
Lillåns församlingshem (Stora salen): 108 st.
Axbergs församlingshem: 70 st.
Ervalla församlingshem: 60 st.
Närkes Kils församlingshem: 150 st. (Bokas genom Ingela Fernström-Hjelting, 073 – 626 76 92, e-post ingelafernstromhjelting@gmail.com)

Att boka dop
För att boka in en doptid ringer ni till pastorsexpeditionen, 019-20 93 00.
Vem som blir doppräst avgörs av var och när ert barn ska döpas. När ni fått en doptid tar den aktuella prästen kontakt med er och bokar in tid för en träff där man ses och går igenom dopgudstjänsten. Då kan ni berätta om ni har några speciella önskemål, om ni ska ha faddrar, vilka psalmer ni vill ha mm. Våra musiker gör sitt bästa för att uppfylla era önskemål, så långt det går.

Välkommen att döpa dig eller ditt barn i Axbergs församling!