Vigsel

Bröllop är fest. Ett minne för livet. Inte bara för dem som gifter sig utan också för släkt och vänner.

Ett välsignat bröllop
Att gifta sig borgerligt eller kyrkligt har samma värde inför lagen, men en kyrklig vigsel består av en gudstjänst med många symboler. I Guds och alla vittnens närvaro lovar ni varandra att vårda kärleken och stå vid varandras sida livet ut. Tillsammans ber vi Gud att välsigna ert äktenskap och finnas med i både glädje och sorg.

Par av samma kön och par av olika kön har samma rätt att gifta sig. Alla är välkomna att fira sitt bröllop i Svenska kyrkan, men som regel behöver minst en av er vara eller bli medlem i Svenska kyrkan. Det är inget hinder om den andra tillhör en annan kyrka eller religion. Kontakta oss för att boka vigsel.

 

Bokning av vigsel
Vi är stolta över att våra kyrkor är populära att använda vid livets högtider, därför är det viktigt att ni i god tid bokar in er vigsel. Vi vill ha er bokning senast 14 dagar före önskat vigseldatum, detta för att ni ska kunna träffa er vigselpräst innan vigsel.
Allt detta för att er dag ska bli så bra som möjligt.
Vill ni boka vigsel hos oss kontaktar ni Åre pastorat: tel 0647-160 90
 
 
Vigselsamtal
Prästen kontaktar brudparet någon gångföre bröllopet för ett vigselsamtal. Det är ett tillfälle då prästen och brudparet lär känna varandra, samtalar om äktenskapet och går igenom vigselordningen. 
Det kan verka nästan omöjligt att komma ihåg hur man skall stå och gå, men väl framme vid bröllopsdagen visar prästen efter hand i gudstjänsten vad brudparet skall göra. Inför vigselsamtalet kan brudparet gärna tänka igenom vilken musik och vilka psalmer som de vill ha med i gudstjänsten. Ju mer man själv fått påverka i vigselgudstjänsten desto finare minne blir det för framtiden.

Annan plats
Önskar ni ha er vigselgudsjänst på annan plats än i kyrkan, får detta diskuteras med prästen. Vi försöker att tillgodose era önskemål, men vi vill alltid ha ett samtal kring det. Tänk på att det är lättare att tillgodose era önskningar om ni bokar i god tid.
 
Kostnad
En förutsättning för att få gifta sig i någon av våra kyrkor är att en (eller båda) i brudparet är medlem i Svenska kyrkan. Vigseln kostar då inget. Det ingår vaktmästare, präst och kantor
Ett bröllop planeras ofta långt i förväg. Många vill bjuda vänner och släktingar för att fira dagen. Men ett bröllop behöver inte vara stort och påkostat för att det ska bli en minnesvärd högtid. Man behöver bara två vittnen, som kan vara de närmaste vännerna eller kyrkans vaktmästare och musiker.

Viktiga handlingar
Tänk på den juridiska funktionen som vigseln har. Det betyder att ni måste ansöka om hindersprövning. Ansökan om hindersprövning gör du hos skattemyndigheten. Hindersprövningen gäller sedan i fyra månader. Blanketterna intyg om vigsel och intyg om hindersprövning ska sedan vara församlingen tillhanda senast två veckor före vigseln. Blanketterna skickar ni till:
Åre Pastorat, Kyrkvägen 2, 837 31 Järpen

Musik
Musiken är en viktig del i vigselgudstjänsten, vid vigsel i någon av våra kyrkor ställer Åre församling upp med musiker. Om ni har speciella önskemål är det viktigt att ni i tid kontaktar musikern för just er vigsel. Vi vill i möjligaste mån möta era behov.
 
Clearing 
Inom Svenska Kyrkan tillämpas ett clearingsystem vilket innebär att om ni inte tillhör Åre församling står er hemförsamling för kostnaderna för präst, kantor, vaktmästare och lokal i samband med er vigsel. Denna clearing ombesörjs av respektive församling.

Brudkronor att låna

Vi har brudkronor som vi lånar ut till vigsel , utan kostnad

Liten pojke överlämnar ring på bröllop.

Bröllop

Planerar du och din partner att gifta er? I kyrkan får ni ett välsignat bröllop. Vi berättar om vigselgudstjänsten och hur ni bokar präst och kyrka. Och lite tips om annat att tänka på också.