Lommaryds kyrka
Foto: Gunnar Lundqvist

Lommaryds kyrka

Föregående kyrka på platsen var en korskyrka som uppfördes på medeltiden och som hade ett torn på korsmitten. 1755 revs klockstapeln och kyrkans torn byggdes på. 1890 revs kyrkan.

Nuvarande kyrka uppfördes 1890-1894 efter ritningar av arkitekt Ludwig Peterson. Kyrkobyggnaden med underliggande sockel är byggd av röd granit och består av ett enskeppigt långhus med rundat kor i öster och torn i väster. Korsarmar sträcker sig ut åt norr och söder. Sakristian är inrymd i södra korsarmen. Norra korsarmen är sedan 1991 inredd till lillkyrka och skiljs av från övriga kyrkorummet av en glasvägg.

Kyrkorummets väggar och kryssvalv är putsade och vitkalkade. Predikstolen är snidad 1734 och fanns i gamla kyrkan. Dopfunten är från 1200-talets början. I koret finns ett altarbord av tegel med en stenskiva från medeltidskyrkan.

ANTAL PLATSER

Lommaryd kyrka rymmer 360 personer och i församlingshemmet finns det plats för 100 personer.

Ta en digital rundtur

Nyfiken på hur kyrkan ser ut? Klicka dig runt och upptäck kyrkan inifrån. 

Kyrkogårdsförvaltning

Kyrkogårdsförvaltningen som sköter om kyrkogården och ansvarar för begravningar  har öppet tisdag-torsdag kl. 10-12.  Du når dem på 0380-412 25  (knappval 2). 

Vill du besöka oss så finns vi i Vita huset/vaktmästarhuset, norr om kyrkan i Aneby.

Gravskötsel och övriga tjänster

Gravplats och gravskick

Dop

Svenska kyrkan döper både barn och vuxna. Dopet är en fest då vi firar att den som döps blir en del i Guds stora familj.

Lommaryd, Hauridas & Viredas dopklänningar

Dessa kyrkor har varsina klänningar som ser likadana ut.

Vigsel

Planerar ni ert bröllop? Då har ni en dag framför er som ger minnen för livet. Här berättar vi om vigselgudstjänsten och hur man bokar präst och kyrka. Och så får ni tips om annat att tänka på.

Begravning

När en familjemedlem, släkting eller vän dör är det viktigt att få ta ett sista farväl. I kyrkan gör vi det i en begravningsgudstjänst då vi överlämnar den som dött till Gud.

I lillkyrkan i Lommaryd hänger sedan november 2018 en ny, vacker vävnad i ull. Den är vävd och skänkt till kyrkan av Kirstine Packalén i Gränseryd. Tack Kirstine! Den passar så fint ihop med färgerna i kyrkorummet.

Foto: Karin Dahlin