Foto: Tommy Hvitfelt

Haurida kyrka

Träkyrkan uppfördes troligen i slutet av 1200-talet eller i början av 1300-talet. Långhuset och ursprungliga koret är byggda av liggtimmer. Under senmedeltiden tillkom ett rakt avslutat kor av sten i öster och en sakristia av sten norr om koret.

Omkring år 1600 revs korvalvet och koret höjdes med några stockvarv liggtimmer. Samtidigt förlängdes kyrkan åt väster. Tornet vid västra sidan byggdes 1664. 1760 höjdes långhusets tak och innerväggarna kläddes in med träpanel. Efter takhöjningen målades innertaket med änglamotiv och bibeltexter.

Vid mitten av 1900-talet konstaterades att sågspånsisoleringen mellan timmervägg och väggpanel hade fått rötskador och blivit maskangripen. Syllarna och takstolen var angripna och fick till stor del bytas ut.

Under 1960-talet monterades kyrkan ned och grunden lades om. Kyrkan byggdes upp igen och fick då sin nuvarande gestalt med rödfärgad spånbeklädnad och tegeltak. Väggförhöjningen från 1760 togs bort och takstolen omdimensionerades för att klara det tunga tegeltaket.

Altartavlan är från 1725. Nuvarande dopfunt av trä tillkom vid renoveringen på 1960-talet. Predikstolen från 1600-talet är tillverkad av Wernerska verkstaden i Östra Tollstad. I tornet hänger två klockor, storklockan är gjuten 1937 och lillklockan är gjuten 1705.

ANTAL PLATSER
Haurida kyrka rymmer 80 personer.

Ta en digital rundtur

Nyfiken på hur kyrkan ser ut? Klicka dig runt och upptäck kyrkan inifrån.

Kyrkogårdsförvaltning

Kyrkogårdsförvaltningen som sköter om kyrkogården och ansvarar för begravningar  har öppet tisdag-torsdag kl. 10-12.  Du når dem på 0380-412 25  (knappval 2). 

Vill du besöka oss så finns vi i Vita huset/vaktmästarhuset, norr om kyrkan i Aneby.

Gravskötsel och övriga tjänster

Gravplats och gravskick

Ett litet utomhusdop i vintertid vid ett öppet vatten.

Dop

Alla är välkomna att döpas – barn, unga och vuxna. I dopet får vi ett löfte om att Gud alltid har omsorg om oss. Det är en vacker och glad tradition, som bjuder in till gemenskap.

Lommaryd, Hauridas & Viredas dopklänningar

Dessa kyrkor har varsina klänningar som ser likadana ut.

Vigsel

Planerar ni ert bröllop? Då har ni en dag framför er som ger minnen för livet. Här berättar vi om vigselgudstjänsten och hur man bokar präst och kyrka. Och så får ni tips om annat att tänka på.

Begravning

När en familjemedlem, släkting eller vän dör är det viktigt att få ta ett sista farväl. I kyrkan gör vi det i en begravningsgudstjänst då vi överlämnar den som dött till Gud.