Other languages with Google Translate

Kontakt

Älvkarleby-Skutskärs församling Besöksadress: Östra vägen 43, 81431 Skutskär Postadress: Östra vägen 43, 81431 Skutskär Telefon:+46(26)70157 E-post till Älvkarleby-Skutskärs församling

Kyrkan kan hjälpa dig. Akut samtals- och krisstöd.

Möten mellan öst och väst: Kulturer, kyrkor och andlighet

10 oktober kl 1830 kommer författaren, forskaren och föreläsaren Sabira Ståhlberg till Älvkarleby och berättar om kulturer, kyrkor och andlighet när öst och väst möts.

10 oktober kl 1830 i Älvkarleby församlingshem och kyrka. Fri entre.

Författaren, forskaren och föreläsaren Sabira Ståhlberg berättar om kulturer, kyrkor och andlighet när öst och väst möts.

Kan öst och väst mötas? Många har betvivlat det, men faktum är att öst och väst har en lång gemensam historia av dialog och utbyte.
Vikingarna som tjänade kejsaren i Bysans förde med sig kultur och religiösa motiv och en ny andlighet hem till Norden. Också handelsmännen som reste i österled mötte många olika former av kristendom och fick impulser från dem.

Östkyrkan, dess andlighet och symboler har påverkat utformningen och utvecklingen av den kristna kyrkan i Norden, mycket mer än vi idag är medvetna om. I Bysans och Bulgarien skapades under medeltiden ett nytt alfabet, det kyrilliska, flera religiösa skolor och en unik visuell konst. Idag är den här kulturella rikedomen okänd utanför sydöstra Europa.
Sabira Ståhlberg presenterar i ord och bild den kulturella och religiösa dialogen mellan öst och väst med betoning på de historiska kontakterna och dagens relationer.
Bland mycket annat har hon också spännande saker att berätta om kaffe och hur vi nordbor fick kontakt med den svarta drycken.

Sabira Ståhlberg är filosofie doktor och forskar i kulturmöten mellan Europa och Asien och har skrivit flera böcker om Balkan.

Sabira deltar också på den finska gudstjänsten 12 oktober kl 13 i Johannesgården, Skutskär.

Visst får man en liten vindpust från Konstantinopel när man ser taket i Älvkarleby kyrka?

Per-Olof Swing

Älvkarleby-Skutskärs församling