Other languages with Google Translate

Nära dig - en föreläsningsserie

"Den smala vägen" är höstens tema. Livet är ett äventyr och Deniz Liman, Mikaela Laurén, Åsa Hafvenstein, Ashkan Pour och Bo-Lennart Johansson kommer att berätta om sina egna personliga vandringar. Om val, kamp, fall, övergivenhet, rädsla om återupprättelse och liv. Höstens datum och program kan läsas i sin helhet här.

NÄRA DIG i Tynnereds kyrka
tisdagar 19.00-21.00

Lyssna, fråga, samtala
Varje Nära dig-kväll börjar vid fikaborden. Vi lyssnar till ett föredrag. Det finns möjlighet att ställa frågor eller dela egna erfarenheter. Vi avslutar med en enkel mässa i kyrkan.

Ingen anmälan eller entré, fika till självkostnadspris. Varmt välkommen!

Länk till pressmeddelande 191007

Program hösten 2019

Tisdag 24 september

Deniz Liman - 63 liv på mitt samvete

Deniz Liman var med 1998 och arrangerade diskot där 63 unga människor blev offer för Backabranden.

”En ung kille från Hisingen bara 18 år gammal, trodde då att jag var vuxen. Bara över en natt skulle jag få leva med skulden av 63 personer som mist sina liv. Länge gick jag i isolation och led i tysthet, jag kunde inte hitta en väg ut.

Idag 39 år gammal har jag hittat en väg ut, jag har två underbara barn och ett jobb som ger mig mening. Idag förstår jag att livet är precis som det är och har inget ansvar gentemot mig. Det är mitt ansvar att välja perspektiv på livet och den styrkan fann jag endast hos Gud.”

Tisdag 8 oktober

Mikaela Laurén - Vad krävs för att bli bäst?
Från elitsimmare till att avtjäna ett fängelsestraff till att bli världsmästare i boxning. Mikaela Laurén har en unik historia om kämparglöd, att hitta sin inre styrka och att vända sina motgångar till framgångar. Vad krävs för att bli bäst? Hur når man sina mål i livet?

Tisdag 22 oktober

Temakväll - ett enda bröd, en enda mänsklighet
Temakväll med mat (småplock), grekisk och assyrisk dans och musik. Utställning med samma tema där allas våra traditioner kommer representeras.

tisdag 5 november

Bo-Lennart Johansson - Den inre, smala resan
En kväll om den andliga, inre resan. Den smala vägen som följer livets egen lag; ”genom död till liv”. Från rädsla till tillit, genom sorg och överlåtelse.
Bo-Lennart är präst och handledare på Lilleskog Själavårdsinstitut utanför Alingsås.

Tisdag 19 november

Ashkan Pour - Uppskattning
Ash Pour har skrivit självbiografin ”Uppskattning - Den snälla skurkens memoarer.” Ordet uppskattning har två meningar i min livsberättelse, den ena är att jag inte har uppskattat det jag hade innan det blev försent, men även att jag gjorde många dumma saker när ha var ung i Rosengård. Allt det gjorde jag bara för att känna mig uppskattad.

Tisdag 3 december

Åsa Hafvenstein - Det bor en ängel i mitt hus!
Om att kunna uppleva och sprida glädje efter att ha överlevt cancer. Att hitta vägar från mörker till ljus när lyckan över att vara gravid och vänta sitt tredje barn ändras till att livet tar paus och du ställs inför ditt livs tuffaste resa. Att bara få vara med och ge hopp när mörkret känns hopplöst. Att få se sin egen styrka och kunna klara det svåra.

I samarbete med Sensus.

Den smala vägen

VÄGEN ÄR innerst sett alltid en person. Ens väg är alltid personlig.

I Bibeln pratar Jesus om kärlekens smala väg... Om att den port som är trång och den väg som är smal är den som leder till livet, och det är få som finner den.

Den första tanken är: Detta måste vara jobbigt! Smal väg, och jag måste gå den själv. Det kan vara jobbigt, skrämmande, ensamt och kan ta tid. Och porten är trång! Går det verkligen att gå igenom? Tänk om jag inte klarar det? Tänk om jag inte ens kommer fram till porten för vägen är så skrämmande.

Men säger Jesus verkligen det? Han säger att porten är trång och vägen är smal, ja! Men Bibeln säger att den smala vägen oftast är den vackra. Den smala vägen ska i första hand tala om för oss vem och hur Gud är och vem vi verkligen är, genom honom. Han pratar om att vi måste se till var vi sätter våra fötter när dagen börjar. Att göra saker för andra så som jag vill att andra ska göra för mig!

Den smala vägen handlar om att lita på Gud, att känna igen hans doft och steg. Följa och lita på att han är med hela vägen. Jesus steg leder oftast mig och dig inifrån och ut. Inifrån anden, köttet, hjärtat och ut till min nästa. Det kräver en ansträngning av dig för det, tid för andra, se på den andras ansikte och känna det hon känner. Förstå, lyssna, visa kärlek. En människa - en relation - en kärlek.

Men den breda vägen då? Ja, den gör att vi kan färdas snabbt genom livet. De andra blir oftast en hjälp på vägen för att vi ska nå målet eller projektet. Eller så blir man bara ett objekt. Någon bara tittar på dig men ser inte dina gåvor eller ditt värde. Du blir bedömd utifrån det yttre och det ytliga.

Den breda vägen kan också ta dig till ting, pengar och tillfredställelse, där du oftast blir och känner dig upphöjd, värdefull, sedd och omtyckt. Empatin mot din nästa bleknar när jaget blir för stort och du blir centrum i universum. Ditt inre töms sakta men säkert och tar ifrån dig det mänskliga värdet, kärnan för vår Gudomliga kontakt.

Man berövas den gudomliga kärlekens väsen. Vägen tillbaka blir oftast ett hårt fall. Eftersom den breda vägen är bred utan någonting som fångar, stoppar eller möter.

Livet är ett äventyr och Deniz, Mikaela, Åsa, Ashkan och Bo-Lennart kommer att berätta om sina egna personliga vandringar. Om val, kamp, fall, övergivenhet, rädsla, om återupprättelse och liv. Om vägen som oftast är en övergång till den du är menad att vara på jorden. Din gåva är en del, en viktig pusselbit i Guds plan. Det är bara du som kan fylla den platsen, och ingen annan.

/Suzana Enmark

Suzana Enmark