Nära dig - en föreläsningsserie

Här kan alla vårens föreläsningar ses i efterhand, bara att scrolla ner här på sidan.

NÄRA DIG - en föreläsningsserie i Tynnereds kyrka tisdagar 19.00-21.00

Tema:  Vetekornets död, en förutsättning för liv.

Varje kväll har samma ram: inledning, föredrag och Håll mitt hjärta nära dig - andakt. Föredragen är gratis och sänds live här på hemsidan.

Till livesändningen - tryck på aktuellt datum nedan. Tidigare sända föredrag finns att se längst ner på sidan.

Se vårens föreläsningar här:

Vetekornet

Under ytan, i vårt allra innersta, finns det ett frö. Ibland känner vi starkt hur det rör sig, tar plats, växer och blir större. Vi nästan hör hur kornet spricker och vill frigöra sig. Jesus säger ”vetekornet måste dö för att få ett nytt liv”. Han talar inte om att kornet vilar, utan att det dör. Jesus pekar på ett grundmönster i Skapelsen – döden föregår livet. För att vinna livet behöver vi ge upp alla krafter som vill behålla, styra och kontrollera livet. Först när vi släpper taget och litar till Guds kraft kan livet tränga fram. För Jesus ledde det till ett outhärdligt lidande: gripande, rättegång, tortyr, korsfästelse och död genom den världsliga maktens alla kontrollredskap. Men det var inte slutet! Det var bara slutet på början för det öppnade för det verkliga sanna livet: Guds kärlek som omsluter ALLT.

Sannerligen, jag säger er: om vetekornet inte faller i jorden och dör förblir det ett ensamt korn. Men om det dör ger det rik skörd.

Johannesevangeliet 12:24

Det handlade om lidande då, men är också ett lidande idag mitt i en oviss tid. Livsprocessen är inte alltid lätt. Det är en stark bild det där när kornet läggs ner i mörkret ensamt och isolerad. En känsla av att nu dör jag! Som om ditt liv tas ifrån dig. Kanske har du själv upplevt den känslan någon gång? Sanningen är att det finns en som har skapat denna jord och som ser oss med enorm kärlek och vill oss väl. Som vill hjälpa oss att gro och växa. Det lilla vetekornet, så litet men ändå så starkt att det kan växa och mätta en hel nation. Vetekornets död är en förutsättning för ett nytt liv! Uppståndelse! En seger! Ljuset är starkare än mörkret. Kristus har segrat! Påsken närmar sig.

Under våren 2021 kommer därför Nära dig handla om berättelser och reflektioner från människor som bär på visdom och livserfarenheter, men också på kamp, spruckna drömmar och tårar.

/Suzana Enmark

Suzana Enmark