Foto: Gustaf Hellsing/Ikon

Nära dig - en föreläsningsserie

I höst gästas Tynnereds församling av Maja Kin, skådespelerska, Ingvild Fallergård, ny kyrkoherde, Cajsa Tengblad, hälsopedagog och Joakim Sällquist, skådespelare under fyra tisdagskvällar. Höstens tema är "sårbarhet". Först föredrag sedan kvällsmässa. Begränsat antal platser - anmälan. Sänds även digitalt!

NÄRA DIG - en föreläsningsserie i Tynnereds kyrka tisdagar 19.00-21.00

anmälan

I höst kan vi på grund av Corona-restriktioner bara ha ett fåtal i publiken i kyrkan, men föredraget kommer sändas digitalt. Anmäl ditt intresse av att lyssna på plats i kyrkan till:  suzana.enmark@svenskakyrkan.se

Kvällen avslutas alltid med “Håll mitt hjärta nära dig”-mässa i kyrkan.

Vi håller avstånd OCH är tillsammans.

(Uppdaterat 2020-09-22)

Program hösten 2020

20 oktober - Ingvild Fallegård

Hagar - kvinnan som bär historien

Hagar är kvinnan som i Första Moseboken upplever många utmaningar. Hon har rejäl otur och rymmer från sitt hem, ut i öknen, ensam och havande med sitt ofödda barn.

Många kan nog känna igen sig i Hagars livsöde. Känna igen sig i ensamheten, ansvaret och avvisningen. Utanförskap har många olika ansikten i vår tid.

Hagar är också kvinnan som fick ett gediget Gudsmöte där ute i ödemarken. Hon fick uppleva en gudomlig blick som bekräftade henne, en ängel som kände hennes namn och gav henne hopp för framtiden.

Ingvild Fallegård är sedan 1 september ny kyrkoherde i Västa Frölunda pastorat och kommer för att prata om Hagar.

tisdag 3 november - Cajsa Tengblad

Kroppsnöjd och själsstark - livsstrategier för kropp och själ.

- Hur kan vi bli vän med oss själva?
- Hur kan vi acceptera oss själva som vi är i en tid som strävar efter perfektion?
- Hur kan vi stå emot skeva ideal och stärka vårt psykiska immunförsvar?

Cajsa Tengblad, hälsopedagog, föreläser utifrån sin femte bok "Kroppsnöjd och själsstark". Hon kommer även att sjunga och spela egna låtar. Varmt välkomna till en energigivande kväll!

tisdag 17 november - joakim sällquist

Vägen ut

Joakim är skådespelare och beroendestödjare. Han ska prata om vändningen som kom, tack vare Gud, från missbruk och psykisk ohälsa till att bli en prisad skådespelare. 2019 fick han en Guldbagge fick för sin roll i ”Goliat”, och han visar med sin otroliga historia att ingenting är omöjligt.

I samarbete med Sensus.

Inspelning av Ingvild Fallegårds föredrag om Hagar 20 oktober 2020

Sårbar är Han som älskar

Om sårbarheten som större kraft än godheten.

Hagar är slavinna från Egypten hos stamfadern Abraham som finns i nuvarande Irak. 4000 år tillbaka i tiden. Hon föder som surrogatmamma en son åt Abraham och hans fru Sara. Kort efter blir Sara själv med barn. Hagar och hennes son blir föraktade, och hon förstår att de inte är önskvärda längre i Abrahams hus. Hagar orkar inte förnedras och hon flyr mot sitt hemland. På väg dit stannar hon i öknen vid en buske. Hon är vilse och yrar av hettan. Barnet skriker och hon orkar inte längre. Sårad, svag och helt ensam med sitt barn. Varifrån? Varthän? Utan rötter, utan framtid och på flykt. I den situationen kommer Herrens ängel och möter henne. ”Varifrån kommer du och vart är du på väg? Öppna dina ögon Hagar och se brunnen med vatten. Ta hand om ditt barn, jag är med dig” Hon förstår att det är Gud själv som ser henne och hon säger: Du är Seendets Gud. Hon som kom från och levde i ett utanförskap blev sedd av Herren. Hon som var på flykt blev funnen av honom. Slavflickan som var på flykt blev sedd.

När man läser lite emellan raderna i Bibeln om vem Gud är upptäcker vi att det varken är den andliga eller moraliska styrkan som ger oss tillträde inför Gud. När kraften rinner ur oss, kommer Gud till vår räddning. När allt hopp är ute, förbarmar sig Herren över sina barn. När vi blottar våra sår, blir vi helade. Gud låter sig inte hindras av något för att nå fram till en ensam och sårbar människa.
Vem är Gud? Lamm eller lejon?

Urtidens Gud själv gör ett val och skapar någon lik sig själv. Vem är Han? Lamm eller lejon? Universums Gud, Han vars kraft är som ljuset, Han som spände himlen och satte solen att lysa om dagen. Gud tyckte att människan var det vackraste av allt han hade gjort. Hans ansikte var vänt mot människan i skapelsens stund. Kärlek och sårbarhet skapar liv.

Det blev inte riktigt som varken Gud själv eller vi hade förväntat oss, i allt det goda smyger det som splittrar sakta in. Varför gör inte Gud något?

Och när vi litar och väntar att starka ledande ska förändra och leda rätt visar Guds tydlig att den verkligheten är precis omvänt. I det sanna sårbara ligger det enorma kraften till människans befrielse.. Såret på korset, såren Kristus bär på sina händer och fötter. Ett tecken på liv. Ett tecken på en väntan, ett tecken på förlåtelse. Lejonets sårbarhet och lammets styrka kännetecknar vår Gud.

Precis som med Hagar då är det samma idag. Vi får lära oss att lyssna mer till rösten som säger: Vänta, Stanna upp, vad gör du? Var kommer du ifrån och vart är du på väg? Vänd dig om, jag ser dig, lyssna!

Idag befinner sig jorden och människan i ett vänteläge. Tvungen isolering. Är det ett tecken på svaghet eller tecken på liv?

/Suzana Enmark

No other god has wounds

Han rör vid dig men inte för att äga.

Han väntar tills din egen tid är inne.

Han ser det barn som gråter under träden

Men tröstar inte för att slippa lida.

I stället ser han ut en plats på jorden

där ni kan gå tillsammans genom mörkret

tillbaka för att hitta det som fanns där

INNAN det gick sönder bröts …