Foto: Ulla-Carin Ekblom

Svenska kyrkan ger hyresrabatt till Musikskolan Crescendo – viktig pusselbit i skolans fortlevnad

Nyhet Publicerad

Nu står det klart att Svenska kyrkan gör en ekonomisk insats för Musikskolan Crescendo. Avtalet som sträcker sig tre år blir en viktig pusselbit i musikskolans fortlevnad. ”Crescendo är betydelsefull i Örebros kulturliv för barn och unga. Vi är måna om att musikskolan ska få leva kvar”, säger Anders Lennartsson, präst och kyrkoherde.

Svenska kyrkans insats består av en kraftigt reducerad hyra för musikskolans nya lokaler i Hjärsta gård vid S:t Mikaels kyrka i Baronbackarna. Hjärsta gård ägs av Svenska kyrkan. Avtalet sträcker sig tre år.  

– Svenska kyrkan står för ett musikliv som är mer omfattande än någon annan musikinstitution i landet, säger Anders Lennartsson, präst och kyrkoherde. Vi ser musiken som en värdefull arena där människor kan uttrycka och tolka sina andliga och existentiella frågor. Det är också ett starkt skäl till att vi nu beslutat om att göra en ekonomisk insats för musikskolan.  

Musikskolan Crescendo har i dag 174 elever i åldern 3 år och uppåt – och erbjuder musikstunder för barn i åldern 6 månader och uppåt.

Anders Lennartsson är präst och kyrkoherde hos Svenska kyrkan i Örebro. Foto: Ulla-Carin Ekblom

– Tack vare hyresrabatten från Svenska kyrkan och ett stort ekonomiskt stöd och engagemang från medlemmar, privatpersoner och sponsorer genom insamling, kan vi fortsätta ge barn och unga chans att utveckla sin musikaliska identitet redan från tidig ålder, säger Linn Elvkull, rektor på Musikskolan Crescendo.

I och med flytten till Hjärsta gård utvecklar Svenska kyrkan och Musikskolan Crescendo nu sitt samarbete. Det handlar om samverkan kring konserter för barn och deras vuxna i S:t Mikaels kyrka – men också om ett antal ”pro bono”-platser i musikskolan, det vill säga kostnadsfria platser för familjer som annars inte skulle ha möjlighet att betala terminsavgiften.  

– Det är en viktig del av avtalet. Vi brukar säga att Svenska kyrkan står för den breda, allmänna relationen till musik av olika slag, säger Timmy Leijen, kyrkorådets ordförande i Svenska kyrkan Örebro pastorat. Kyrkan är en av få kvarvarande mötesplatser för amatörer och professionella, för alla klasser, genrer, nationaliteter.

– Det fina med musikskolan Crescendo är att de har samma vision. Och vi är otroligt måna om att barnen ska få fortsätta musicera, säger Timmy Leijen. 

Moni Höglund, präst och församlingsherde i Svenska kyrkan Mikaels församling, Musikskolan Crescendos rektor Linn Elvkull och Timmy Leijen, kyrkorådets ordförande hos Svenska kyrkan Örebro pastorat. Foto: Ulla-Carin Ekblom
Musikskolan Crescendo flyttar in i Hjärsta gård som ägs av Svenska kyrkan. Adressen är Hjalmar Bergmans väg 162. ”Det är i stor tacksamhet vi lämnar Betelkyrkans lokaler efter drygt 40 år på samma plats. Nu blickar vi framåt mot en ny tillvaro i Hjärsta gård vid S:t Mikaels kyrka”, säger musikskolans rektor Linn Elvkull. Foto: Ulla-Carin Ekblom

Kontaktpersoner

  • Timmy Leijen, kyrkorådets ordförande i Svenska kyrkan Örebro pastorat, 019-15 45 08.
  • Anders Lennartsson, präst och kyrkoherde i Svenska kyrkan Örebro pastorat, 019-15 46 09.
  • Linn Elvkull, rektor på Musikskolan Crescendo, 076-828 33 09.

Crescendo: Prova på och öppet hus 20 april

Lördagen den 20 april klockan 10–13 är det prova-på-dag hos Musikskolan Crescendo i nya lokalerna i Hjärsta gård, intill S:t Mikaels kyrka. Kom och prova på fiol, cello, orgel och piano! Elevkonserter, småbarnsmusik, fika, tipspromenad och pyssel. 

Du kanske också är intresserad av:

Mikaels församling

Vi vill vara en växtplats där människor får växa i kristen tro, dela gemenskap och hitta sin plats i Guds plan för världen.

Musik

Vill du gå på konsert eller är du kanske sugen på att börja sjunga i någon av våra 35 olika körer? Här hittar du information om körer och konserter hos Svenska kyrkan i Örebro.