Foto: Susanna Freider Andersson

Barn, ungdom och familj

Svenska kyrkan Ystad Sövestadsbygden har en stor och varierande verksamhet för barn och unga. Vi har öppen verksamhet för barn 0–5 år, babyrytmik, kyrkans barntimmar, skapande verksamhet, skapande dramatik och barnkörer. För barn i förskola och skola erbjuder vi påsk- och julspel samt en skapargrupp.

Öppen verksamhet för barn

Tänk på att formatet för den öppna verksamheten ser annorlunda ut idag, då vi följer Folkhälsomyndighetens rådande rekommendationer med anledning av pandemin.

I barnrytmiken dansar mammor med sina barn i famnen.
På babyrytmiken får du och ditt barn sjunga och röra er till musik. Foto: Henrik Lundström

Öppen verksamhet - VÅRT SVAR PÅ ÖPPEN FÖRSKOLA

Håll utkik på Facebook under Öppen verksamhet i Ystads församling.
Där lägger vi upp både information, filmklipp och annat smått och gott som du kan ha glädje av nu när vi inte kan ses som vanligt.

Öppen verksamhet är vårt svar på öppen förskola.
Hos oss kan barnen och du själv leka, sjunga, fika och lära känna andra barn och föräldrar. Och inte minst, du och ditt barn lär känna oss i församlingen.
Varje gång har vi sångstund som inleds med en enkel andakt där vi tänder ett ljus, sjunger och ber tillsammans.

Rytmik för barn

Svenska kyrkan Ystad Sövestadbygden erbjuder rytmikgrupper på torsdagar på Klostergården för barn från 3 månader och upp till ett år samt för barn 1-2 år. Vid någon av träffarna ses vi i kyrkan och firar rytmikgudstjänst tillsammans.

Rytmik talar till hjärtat och kroppen

Att vara i musiken sätter något nedärvt i gungning hos oss, liten som stor. Genom sång, rörelse och ramsor får ditt barn tidig kontakt med musikens värld.
Samtidigt stimuleras språkutvecklingen och motoriken. Hela kroppen aktiveras i en lustfylld och nära stund.

Skapande verksamhet – Full Fart!

Svenska kyrkan Ystad Sövestadsbygden erbjuder skapande verksamhet på Klostergården för barn mellan 6 och 12 år. Vi kallar verksamheten för Full Fart! Här arbetar vi med bild, form, sång, rörelse och drama utifrån ett speciellt tema.
Vi träffas cirka 10 gånger per termin. Två träffar är ägnade åt bild och form, två åt drama och två åt rytmik. Sista gången har vi en stor avslutning.

Ett barn skapar sin egen T-shirt med girafftryck.
Med färg och fantasi blir en enkel tygpåse en fantastisk och personlig kreation. Foto: Catrin Holmgren

Varje träff med Full Fart börjar med en gemensam samling. Efter samlingen fikar vi och sen följer skapande verksamhet i smågrupper där barnen delas in efter ålder.
På så sätt får varje barn större möjlighet att jobba efter sina egna förutsättningar. Varje grupp har en egen ledare.

Full Fart är en av våra populäraste barnverksamheter. Gruppen fylls därför fort.
Vill du veta mer, kontakta gärna vår dramapedagog Susanne Holmgren.

Skapargrupp på loven

Skapargruppen är för dig som gillar att vara kreativ och är i åldern 13 år (årskurs 7) – 25 år.
Vi träffas under Ystads skollov. Fika och material ingår i träffen. Anmälan görs till varje träff och till det som verkar intressant för just dig.
För mer information, kontakta Catrin Holmgren.

Barnkörer

Svenska kyrkan i Ystad Sövestadsbygden har två barnkörer: Himlaliv och Hör & Häpna. Du hittar mer information om dem här.

Raka vägen till allt om våra barnkörer!

Påsk- och julspel för förskola och skola

Varje år till påsk bjuder vi in skolbarn i skolår 2 och 3 till påskspel och i december bjuder vi in barn från 4 år i förskola och barn i förskoleklass till julspel i S:ta Maria kyrka. Inbjudan skickas ut till förskolor och skolor.

Pedagoger, musiker och präster hjälps åt att iscensätta påskens och julens berättelser för barn.
Varje påsk bjuds skolbarn in till påskspel i S:ta Maria kyrka. Foto: Mats Mårtensson

Klassbesök

Vi kommer gärna ut till skolklasser och talar om tro, människosyn, etik, sorg, symboler, traditioner och högtider.
Utgångspunkten är alltid de frågor och funderingar som eleverna bär på.

Det går också bra att boka guidade visningar av samtliga av våra kyrkor.

För bokning av besök eller guidade visning av våra kyrkor, ring vår växel på
0411-692 00.

Kontakt barn och familj

Catrin Holmgren

Mer om Catrin Holmgren

Fritidspedagog. Skapargrupp lov, Öppen verksamhet barn 0-5 år.

Susanne Holmgren

Mer om Susanne Holmgren

Dramapedagog. Full Fart, skapande dramatik.

Susanne Holmström

Mer om Susanne Holmström

Församlingsmusiker. Körledare för Änglakören, Seniorkören, United Gospel Choir och barnkörerna Himlaliv samt Hör & Häpna.

Elin Lundström

Mer om Elin Lundström

Rytmikpedagog.Rytmik för barn, Öppen verksamhet för barn i Hedeskoga och Ystad, körledare för Himlaliv samt Hör & Häpna..

Florence  Rooth

Florence Rooth

Musikverksamhet

Mer om Florence Rooth

Organist. Körledare för Voice, Rejoice och Dorotea.

Karolina Strand

Mer om Karolina Strand

Organist.Körledare för Ad Libitum.

Sofie Thulin

Församlingassistent