Majbrasa i Själsö vid solnedgång
Lyssna

Välkommen våren!

Valborgsmässoafton är en kär tradition som hyllar vårens ankomst med eldar, sånger och gemenskap. Det är en tid för att tacka Gud och fira det nya livet som spirar, en tid att se fram emot ljusare och förhoppningsvis varmare tider ett tag framöver.

Valborgsmässoafton firas dagen innan Valborg har namnsdag.

Namnet "Valborg" härstammar från det kristna helgonet St. Walpurgis, vars helgondag infaller den 1 maj. Valborgsmässoafton är därmed aftonen före hennes helgondag och har blivit en tid för festligheter och traditioner.

Men vem var Valborg?

Valborg anknyter till helgonet Sankta Walburga, även känd som Heliga Valborg, som var en engelsk missionär och abbedissa under 700-talet e.Kr. Född i Wessex, England, cirka år 710. Efter att ha blivit nunna i klostret Wimborne i Dorset, England, sändes Walburga senare till Tyskland tillsammans med sin släkting Boniface för att medverka i kristnandet av det frankiska riket. Hon grundade kloster i Heidenheim och Tauberbischofsheim och blev abbedissa för klostret i Heidenheim efter sin bror Wunibalds bortgång.

Walburga dog omkring år 779, och hennes kvarlevor fördes till en kyrka i Eichstätt, Tyskland, där de sägs ha börjat utföra mirakler, särskilt att producera en helande olja.

Dessa mirakler ledde till hennes helgonförklaring, och hennes minnesdag firas den 1 maj.

För många är Valborgsmässoafton startskottet för vårens och sommarens festligheter. Det är en tid då man välkomnar ljuset och värmen efter den långa vintern och ser fram emot de ljusa kvällarna och grönskan som kommer med våren.

”Som sol om våren stiger
i makt mot himlens höjd
och all naturen viger
till livets nya fröjd,
i själens riken
Anden går fram
med vårens bud:
nu brister alla banden,
nu skapar livets Gud.”

Psalm 162; Som sol om våren stiger
Text: N. Beskow 1919
Musik: Svensk folkvisa 1693