Karaktäriseringsprojeket eller kyrkobeskrivningsprojektet
Visby stift genomför med hjälp av statliga medel en beskrivning av de kulturhistoriska värdena på kyrkor och kyrkogårdar. Arbetet utförs av antikvarier på Gotlands Museum. Projektet beräknas vara klart 2024. Rapporterna läggs upp allt eftersom de blir klara.
Syftet är att rapporterna ska kunna användas i förvaltningen av de kulturhistoriska värdena, i handläggningsprocessen för kyrkoantikvarisk ersättning samt vid tillståndsprövning mot Kulturmiljölagen. Arbetet omfattar de kyrkomiljöer som har det högre lagskyddet enligt samma lag det vill säga 92 medeltida kyrkor med kyrkogårdar, tre kapell (Gnisvärd, Hallshuk och Vibble), en ödekyrka (Bara) med kyrkogård, ett frikyrkokapell (Klinte hamnkyrka) som övertagist av svenska kyrkan samt en kyrka uppförd på 1900-talet (Visborgskyrkan).
Vid värderingen av kyrkomiljöerna har hänsyn tagits till Svenska kyrkans modell för identifiering av kulturvärden. De gotländska kyrkorna förenas av drag som samtidigt i hög grad särskiljer dem från många av landets övriga kyrkor. Vid såväl analysen som värderingen har en strävan varit att lyfta fram kyrkomiljöerna utifrån frågor som inte bara är relevanta ur ett gotländskt sammanhang utan även i förhållande till kyrkomiljöer i landet i stort. Frågeställningarna har främst rört sig kring ett för historiska kyrkomiljöer etablerat antikvariskt förhållningssätt med inriktning mot konst- och kulturhistoriska och byggnadsarkeologiska perspektiv och mot upplevelsevärden med arkitektoniska, konstnärliga och historiska inriktningar. Hänsyn till teologiska, kyrkohistoriska, personhistoriska och socialhistoriska perspektiv finns med i bakgrunden.
En strävan har varit att finna bra arbetsmetoder för att lyfta fram bruks- och upplevelsevärden. Det har skett genom att frågeformulär placerats ut i vissa av kyrkorna där besökare kunnat svara på hur de upplever och använder kyrkomiljön. Intervjuer har även gjorts med företrädare för pastorat och församling.