Baserat på frågorna, ”Tre frågor som jag brinner för”, ”Detta skulle jag prioritera som biskop i Visby stift” samt ”Vilka ser jag är Svenska kyrkans största framtidsutmaningar” svarar Erik enligt följande:
Mina prioriteringar för Visby stifts församlingar på Gotland och inom SKUT grundas på utmaningar som kyrkan står inför, vilket samtidigt färgas av mina erfarenheter och vad jag brinner för.
Kyrkans största utmaning är att så många väljer att lämna henne, då kyrkan upplevs sakna betydelse för deras liv. Detta är främst en existentiell och andlig fråga. Sekundärt är det ett ekonomiskt problem. Främsta prioriteringen för kyrkan behöver därför vara att be och arbeta för att fler människor ska upptäcka glädjen och rikedomen med att vara kristen och alltmer kunna växa till en självständigt kristen, till tjänst (diakoni) i kyrka och samhälle. Detta har betydelse för varje enskild församling på Gotland och inom SKUT. Den församling som har ett antal engagerade kristna kommer alltid att överleva, även om de ekonomiska förutsättningarna växlar.
I kontrast till att människor lämnar kyrkan säger Jesus: ”Om du visste vad Gud har att ge!” (Joh 4:10). Detta är även kyrkans budskap och erbjudande till varje människa och sin samtid. Fem aspekter av kyrkans liv skulle jag därför vilja prioritera i Visby stift, vilket samtidigt är frågor jag brinner för. Dessa är teologi och undervisning, andligt liv, ekumenik, diakoni och ekonomi.
Undervisning och andlig fördjupning är väsentligt för att fler ska upptäcka det kristna livet. Detta behöver ske på olika nivåer, för barn och ungdomar, såväl som för vuxna och äldre. För präster och diakoner, för förtroendevalda och hela kyrkans gemenskap. Avgörande för kyrkans liv är möjligheten att fira gudstjänst regelbundet, att gudstjänstlivet präglas av äkthet, skönhet och djup som ger möjlighet till en personlig relation med Jesus. Kyrkoåret är en outsinlig källa till fest och allvar och grund för både folklighet och djup.
Ekumenik förenar oss med andra kyrkor och stärker vår tjänst i världen. Relationen till andra kyrkor behöver odlas, dels för att uppnå kyrkans synliga enhet, dels för att vi kan lära av andra kyrkor. SKUT är en resurs i Svenska kyrkans relation till andra kyrkor, vilket organisatoriskt behöver bli tydligare. SKUT:s relation till Visby stift behöver tydliggöras. Borgågemenskapen är en resurs och har en potential som ännu endast delvis har förverkligats.
För att stärka kyrkans andliga liv och tjänst (diakoni) i samhället behöver kyrkan utveckla sin ekonomi så att församlingarna blir ekonomiskt mer självständiga och mindre beroende av kyrkoavgiften – detta gäller både på Gotland och i SKUT. Kyrkans samlade tillgångar behöver förvaltas bättre, så att de över tid växer och genererar större avkastning. Därigenom kan kyrkan bättre bidra till samhällsförändring (tjänst/diakoni), få mer resurser och en mer hållbar, långsiktig och växande ekonomi. Mer av kyrkans arbete behöver finansieras av andra medel än kyrkoavgiften. Fundraising behöver bedrivas på ett systematiskt och professionellt sätt, vilket ger tillgång till ekonomiska medel såväl som det stärker relationen till enskilda och ger möjlighet till delaktighet.
Allt syftar till att fler personer ska få en egen, personlig relation till kyrkans liv och andliga rikedom, växa som människor och bidra till ett gott samhälle.