Den nya äppelsorten Gratia har tagits fram genom växtförädling på Balsgård, Sveriges Lantbruksuniversitet (SLU) i nordöstra Skåne. Här inrättades en institution för växtförädling redan 1942. Detta innebär att Balsgård firar 75-årsjubileum i år. Verksamheten har utvidgats betydligt med åren, men äppelförädling är fortfarande en viktig del. En av sorterna från Balsgård är Aroma, som registrerades 1973. Tack vare sin goda och aromatiska smak har Aroma blivit en framgångssaga och är en av de mest odlade sorterna i hela Norden.
År 1988 utfördes en korsning på Balsgård där Aroma användes som mamma. Pappan var en icke namngiven amerikans selektion. Efter flera år av urval och tester har fyra nya äpplesorter registrerats från de plantor som erhölls i just denna korsning. Uppenbarligen var det alltså en sällsynt lyckad kombination av goda egenskaper från de två föräldrarna. Först ut var Frida och Fredrik, som registrerades 2003 och som redan har blivit mycket populära i yrkesodling och som hemträdgårdssort. För ett par år sedan registrerades Folke, som är extremt storfruktig och som lämpar sig speciellt bra för must och mos.
Och nu är det dags för den kanske vackraste av dem alla, nämligen Gratia. Denna sort har mindre frukter än syskonsorterna, precis lagom för en barnnäve! Frukten mognar relativt sent, och bör plockas i månadsskiftet september-oktober eller någon vecka in i oktober. Då är de i gengäld helt klara att äta. Redan vid skörd är smaken nämligen precis lagom sötsyrlig och innehåller dessutom mycket arom, ibland med ett svagt inslag av lakrits.