Lyssna

25 mars firar vi både Vårfrudagen och våffeldagen!

Men vad har Vårfrudagen med våfflor att göra kan man undra.

Vårfrudagen, eller Marie bebådelsedag, är en kyrklig högtid som historiskt också markerat vårbrukets början. I Lukasevangeliet första kapitel står att läsa att jungfru Maria denna dag fick veta att hon var havande med Guds son. Ärkeängeln Gabriel kom till henne med orden ”Var hälsad Maria, full av nåd, Herren är med dig” (Ave Maria, gratia plena, Dominus tecum på latin).

Datumet för bebådelsen firas lämpligt nog nio månader före Jesu födelsedag eftersom jungfru Maria rimligen var havande i nio månader och eftersom Jesus föddes den 25 december blir dagen för bebådelsen således den 25 mars.

Det är i benämningen Vårfrudagen som vi hittar kopplingen till våffelätandet då den i vissa mellansvenska dialekter har kommit att låta som ”vafferdagen”, vilket låter väldigt likt vaffel ('våffla' på tyska) och vaffla (som är en äldre form av ordet våffla). Alltså blev den 25:e mars också en dag när många nordbor gärna äter en våffla eller två med grädde och sylt, en tradition som kan spåras tillbaka till åtminstone 1800-talet.

Tänk att Maria har modet att säga ja till sitt uppdrag! Och hon säger ja genom sin sång som återges i Lukasevangeliet och fått namnet Marias lovsång (Lukasevangeliet 1:46–55). Marias lovsång är en klassisk kristen bön och den har blivit körverk, psalmer och sånger i många olika varianter.

Marias lovsång (Magnificat):

"Min själ prisar Herrens storhet, min ande jublar över Gud, min frälsare: han har vänt sin blick till sin ringa tjänarinna. Från denna stund skall alla släkten prisa mig salig: stora ting låter den Mäktige ske med mig, hans namn är heligt, och hans förbarmande med dem som fruktar honom varar från släkte till släkte. Han gör mäktiga verk med sin arm, han skingrar dem som har övermodiga planer. Han störtar härskare från deras troner, och han upphöjer de ringa. Hungriga mättar han med sina gåvor, och rika skickar han tomhänta bort. Han tar sig an sin tjänare Israel och håller sitt löfte till våra fäder: att förbarma sig över Abraham och hans barn, till evig tid."

Notera att Jungfru Marie Bebådelsedag egentligen är den 25 mars men i Svenska kyrkan firas dagen på den söndag som infaller mellan den 22-28 mars OM det inte råkar sammanfalla med palmsöndagen eller påskdagen vilket det gör i år och därför firas dagen den 25 mars vilket är på en måndag 2024.

Maria bebådelse finns avbildad på många ställen i Gotlands nästan 100 medeltida kyrkor till exempel som på bilden som visar en 1200-talsskulptur i kyrkporten till Bro kyrka.