Du behöver inga förkunskaper, ingen utrustning, ingen bekännelse till en religion – bara ge en stund till dig själv och i gemenskap med andra.
Vi som leder meditationen har lång erfarenhet av att sitta på detta sätt. Vi är tre som kommer att turas: Bodil Heijbel, Eva Ihre och Camilla Ekengrip.
Sista måndagen i månaden har vi Eftersnack i Församlingshuset klockan 18.15-19. Te och macka för 20 kronor.
Har du frågor så vänd dig till domkyrkoförsamlingen via tel. 0498-20 68 00 eller e-post.
Varmt välkommen!
Varför meditera?
Att bara stanna upp en stund, gör gott. Att använda sig av andetaget och kroppens andra förnimmelser för att vara uppmärksamt närvarande.
Att få stress att sakta lämna kroppen.
Att förnimma känslor men bara låta dem ha sin gång.
Att få tankarnas grepp om sinnet att börja släppa taget.
Att bara vara medveten om vad som är här och nu, utan ord.
Det här är något som man kan öva på. Med tiden går det lättare, och man närmar sig avslappning och en känsla av frid. Förmågan att vara medvetet närvarande sprider sig efter hand försiktigt in i vardagen. Dessutom upptäcker man så småningom att vad man har gjort är att börja en lång vandring, en inre resa som inte har något slut.
Hur går det till?
Timmen används så att vi sitter 25 minuter, sedan en gående meditation i fem minuter, därefter sitter vi 25 minuter igen, och sedan avslutar vi kort.
Fokus för meditationen är så enkel som det är möjligt:
Sitt
Sitt så att kroppen vilar på tre punkter, i en triangel: sittbenen och båda knäna.
Känn efter att ryggen svankar normalt, dra in hakan lite grand så att nacken är rak. Sträck toppen av huvudet lite försiktigt rakt upp mot himlen. Hitta ett läge där hela kroppen är i balans.
Vila händerna i varandra, så att tumspetsarna nuddar varandra helt lätt. Armbågarna ska vara lite ifrån kroppen, så att andetaget blir helt fritt.
Låt ögonen själva bestämma om de vill vara öppna, halvslutna eller slutna. Har du ögonen lite öppna så fokusera inte på någonting, låt bara blicken vila framför dig.
Låt mungiporna vinklas lite uppåt, i ett svagt leende.
Andas
Andas genom näsan med munnen stängd. Låt tungspetsen vila mot gommen, bakom tänderna.
Andas med magen, inte med bröstkorgen. Andas in genom att låta magen utvidgas, andas ut genom att låta magen sjunka ihop.
Låt andningsrytmen sköta sig själv, styr inte andetaget med viljan. Låt ryggen och hela kroppen följa med andetaget.
Om du kan så var medveten om andetagets vändning, det ögonblick då utandningen avslutas och inandningen påbörjas, och omvänt.
Låt allt bara komma och gå
Gör ingenting, var bara vaken, öppen, uppmärksam och passiv.
Låt förnimmelser i kroppen, känslor, och alla tankar bara komma och gå. Hejda dem inte, och fastna inte i dem. Notera dem, släpp dem, och låt dem passera iväg som ett moln över himlen.
Hör du något ljud eller märker något annat som händer runt omkring dig, så behandla det bara på samma sätt.
När du märker att du glömmer dig och sitter och tänker på något, släpp det bara och återgå helt lugnt till att vara medveten om andetaget. Åter och åter igen.
Det finns ingenting du ska göra eller lyckas med, det finns bara uppmärksam närvaro, här och nu.