På kyrkogården begravdes Visbyborna fram till år 1830 då en ny begravningsplats anlades öster om staden, nuvarande Östra kyrkogården. Mellan år 1690–1863 omgavs kyrkogården av en mur. Det finns förutom gravstenar uppgifter om att två straffstockar stod uppställda utanför kyrkan.
Gravar för de rika
Från medeltiden och fram till början av 1830-talet gravsattes de mer välbärgade inne i kyrkan, och Visby domkyrka är känd för sin stora rikedom av gravstenar. Man tror att det kan ha legat 450 stenar inne i kyrkan. Men det är inte säkert att alla begravdes där. Flera stenar kan ha flyttats dit från andra platser.
Stenar flyttades ut
I början av 1830-talet upphörde man med gravsättningar inne i kyrkan. Golvet, som till stor del utgjordes av gravstenar, var då ojämnt, otätt och i behov av reparation och gravarna tömdes. Vid omläggningen höggs många stenar om och de som inte fick plats inne i kyrkan, ställdes upp vid berget utanför. Omkring 200 stenar kastades, såldes eller skänktes som mursten till stadens nya lasarettsbyggnad. År 1892 flyttades stenarna inne i kyrkan om på nytt i samband med en renovering.
Rörigt utanför kyrkan
Utanför domkyrkan stod ett hundratal gravstenar under minst ett sekel. Stenhällarnas placering ansågs av många som bedrövlig och i slutet av 1980-talet flyttades flertalet till Norra kyrkogården och ställdes upp under skyddstak, där det går att se dem idag. Gravstenarna som lämnades kvar bedömdes inte ha något större historiskt värde men ansågs vara viktiga för att minnas den tidigare stadsbilden.