Det är i mars 2022 exakt två år sedan som det första covid19 fallet upptäcktes i Sverige. På TV i januari och februari hade vi sett hur sjukhusanläggningar byggdes i Wuhan i Kina och att det nya viruset covid19 var fruktansvärt farligt och dödligt med snabb smittspridning. Inte kunde vi tro att detta virus skulle sprida sig så snabbt globalt och nå Sverige i mars 2020.
Coronapandemin drabbade alla indirekt och direkt. Många nära blev sjuka med inläggningar på IVA och många dog. Även i Grafikgruppen Visby blev några medlemmar svårt sjuka med sjukhusvård men överlevde. Några medlemmars föräldrar insjuknade och dog.
På pressträffarna som hölls av Folkhälsomyndigheten, regering, socialstyrelsen, MSB fick vi siffror om smittade, dödsfall och sjukdomsförlopp. Sjukvården gick på knäna. Mycket av övrig verksamhet fick ställas in. Brist på utrustningsmaterial i nästan allting. Beredskapen var mycket låg.
En sjukdom som slog sig framför allt på lungorna. Alla var ju rädda för att bli smittade då det var en sådan lömsk sjukdom där alla kunde bli drabbade. Hålla avstånd och inte träffa nära och kära var påfrestande för alla parter. Det tycktes ju inte heller ta slut. Läkemedelsfirmorna jobbade för högtryck för att få fram vacciner, men de skulle testas och få godkänt innan de kunde komma ut på marknaden.
Allt detta påverkade samhället, möten hölls digitalt, folk arbetade hemifrån om det gick. Husdjur införskaffades. Många kände sig isolerade då de naturliga nära kontakterna bröts. Face- time och Zoom är ju inte som den nära, varma kontakten. Människan är ju trots allt ett flockdjur. Känslor blandades. Vad händer med människor inombords?
I vår Grafikverkstad var mycket av vår verksamhet helt lagd på is. Galleriet hölls stängt. När vaccinationerna började komma tillät vi att max antal 2 personer fick arbeta samtidigt med stort avstånd i Grafikverkstaden. Handsprit och munskydd ingick självklart vid dessa tillfällen.
Staten sköt till miljarder till olika verksamheter i samhället. Statens Kulturråd hade fått extra pengar, s.k. ”Krisstödspengar”, som kulturutövare kunde söka. Grafikgruppen Visby sökte från Statens Kulturråd projektstöd för att stimulera konstnärerna till konstprojektet med temat ”Pandemin”. Eftersom flera av våra medlemmar även målar etc. och inte bara gör grafik så fick de välja uttryckssätt, olja eller akryl på duk eller papper, samt grafik med valfri teknik.
16 av våra 25 medlemmar hörsammade detta projekt. Max tre konstverk, skisser, skulle lämnas in till vår intagningsjury som sedan bedömde vilka konstverk som skulle färdigställas utifrån skisserna. Tiden de hade på sig var från 31 augusti 2021 -31 januari 2022.
De som deltar är: Eva Wallin, Helena Andreeff laurin, Lena Jansson, Malin Ekström, Anne Nilsson, Maude Sundström, Eva Höök , Lotta Pettersson, Ulrika Sommestad, Peter Ragnarsson, Barbro Lind, Mimmi Gibson, Birgitta Näsström, Janette Bornmarker, Helen Simonsson och Pia Gyllenhammar.
Totalt är det 16 konstnärer och 42 konstverk i olika format och tekniker som visas upp. Både konkreta och abstrakta verk med temat ”Pandemin”. Utställningen spänner från mörker till ljus, från krass verklighet till subtila sinnesförnimmelser.
Denna utställning med konstnärer från Grafikgruppen Visby har kommit till stånd med stöd av Statens Kulturråd. Medarr. Visby domkyrkoförsamling och Sensus.
Att få ställa ut i S:ta Maria domkyrka, två år efter första bekräftade covid19 fallet i Sverige, är en ynnest och med en extra tacksamhet att det numera finns vaccin.