Kvinna spelar piano i ett kyrkorum, altare i bakgrunden
Lyssna

Nyhet / Publicerad 20 november 2023

"Musik öppnar mycket"

Linn Smitterberg berättar om hur det är att vara kantor, ett helt fantastiskt jobb enligt henne själv.

Linn har så långt hon kan minnas varit intresserad av musik. Hon sjöng i kör som femåring och började spelade piano när hon var åtta. Som tonåring började hon ta orgellektioner för en kantor i Visby. När hon tog studenten efter musikestetiska programmet fick hon ett samtal från en kyrkomusiker i Stenkyrka, som behövde en körledare för barnkörerna. Efter ett tag slutade dåvarande kyrkomusikern och Linn började jobba heltid.

–Så det var ju lite på ett bananskal jag kom in på det här. Då fick jag en annan bild av vad en kyrkomusiker gör, att det är så mycket mer än att sitta vid en orgel på högmässor. Jag blev kvar i fem år och kände att det var det här jag ville göra.

Linn gick kantorsutbildning på distans och tog examen 2013. I sex år jobbade hon som kantor i Norrköping. 

–En stor del i jobbet är att leda kör. Därför gick jag också en körledarutbildning på Musikhögskolan i Örebro, samtidigt som jag jobbade i Norrköping.

Målet var dock att flytta hem till Gotland igen. När en kantorstjänst i Visby domkyrkoförsamling blev utlyst sökte hon och fick jobbet. Maken, som i grunden är rockmusiker, blev inspirerad och gick också en kantorsutbildning. Nu jobbar han i en annan församling på Gotland. De har två barn tillsammans.

Vad gör en kantor?

–En kantor har samma huvuduppdrag som andra kyrkligt anställda. Det är gudstjänst, diakoni, mission och undervisning. Och musiken finns med i alla de uppdragen. Kantorns jobb är att leda musiklivet i församlingen.

Vem bestämmer vilka psalmer som ska sjungas på gudstjänster?

–Jag har hört att det förr var prästen som bestämde allt sådant, men vi planerar tillsammans och det är jag tacksam för. Jag vill vara delaktig.

Inte sällan dyker Linns namn upp i samband med konserter. När vi möttes för att göra den här intervjun var hon i full färd med att testa ljudet inför en stor konsert i Visborgskyrkan.

Det är både djup sorg och enorm glädje man möter i det här jobbet.

Linn Smitterberg, kantor

Hur hinner du med allting?

–För det mesta funkar det bra. Man är fri att styra ganska mycket själv. Ibland blir det arbetstoppar, som bland annat har med högtiderna att göra. Då får man försöka ta lite extra ledigt där emellan.

Vad tycker du är roligast?

–Det roligaste med mitt jobb är körerna.

Vad har du för körer?

–Nu har jag två stycken. Det är Visborgskören, för vuxna, och ungdomskören Voices of Hope. Till våren blir det också en barnkör, det blir jättekul. Det har varit stor efterfrågan på barnkör just här i Visborgskyrkan.

En annan del av jobbet hon uppskattar extra mycket är att tjänstgöra vid begravningar.

–Det är en otroligt viktig del av jobbet, jag vet ju själv hur mycket en begravning betyder, det är en värdefull del i sorgeprocessen. Musik öppnar mycket. Den väcker känslor.

Vi blir tysta en stund, minnen från olika begravningar drar förbi. Någons mamma, ett hastigt dödsfall mitt i livet, ett litet barn… 

 

–Det är både djup sorg och enorm glädje man möter i det här jobbet. Det är gudstjänst, det är andakt, det är mysigt, det är mäktigt. Det är musiksamlingar både med små barn och på äldreboenden, det är dop, begravningar, vigslar, konserter och körer. Det är allt från småskaligt till grandiost. Att vara kantor är fantastiskt. Man får verkligen utlopp för alla känslor och mycket kreativitet. En kantor ska brinna för människor, för musiken, för kyrkan och det som är församling. Då är du på rätt plats.

Kvinna tittar in i kameran

Linn Smitterberg, kantor

Foto: Lillebi Sundqvist