Visby domkyrkoförsamling Besöksadress: Norra Kyrkogatan 4, 62155 VISBY Telefon: +46(498)206800 E-post till Visby domkyrkoförsamling

Norra kyrkogården

Norra kyrkogården är Gotlands största begravningplats. Den invigdes 1916 och omfattar idag ca 5650 gravplatser

Norra kyrkogården invigdes den 6 augusti 1916 av Biskop von Schéele. Kyrkogården ritades av trädgårdsdirektör Wihelm Ekman, verksam vid Stockholms Norra begravningsplats. Visby Norra kyrkogård gavs en tysk-engelsk utformning med slingrande gångar som utgår från en central plats. Vid denna plats skulle ursprungligen ett kapell byggas men så blev det inte. Det skulle dröja fram till 1967 innan kyrkogårdens kapell tillkom och då placerades det på en helt annan plats. 1967 utvidgades även kyrkogården söderut i enlighet med ritningar av statsarkitekt Arne Philip samt kyrkogårdschef Sixten Frank. I detta område anlades sedan Gotlands första urnkvarter samt minneslund. Invigningen gjordes den 4 november 1967 av Biskop Olof Herrlin.

Nästa utvidgning genomfördes norrut i början på 1990-talet efter ritningar från kyrkogårdskonsulent Lennart Lundqvist som hämtade inspiration från de två tidigare delarna av kyrkogården. Invidningen gjordes den 30 oktober 1993 av Biskop Biörn Fjärstedt. Biskop Biörn invigde år 2001 även en mindre utökning av kyrkogården öster om den senaste utvidgningen med askgravar och en barnminnesplats. Denna del har en mera vildvuxen natur- och ängskaraktär och har formgetts och anlagts i egen regi.

Norra kyrkogården omfattar totalt ca 9 ha, 5560 gravar och ca 1200 träd. På denna kyrkogård finns även Allhelgonakapellet samt krematoriet. På Norra kyrkogården vilar bl a Biskop Algot Anderberg, Friedrich Mehler, Ragnar Thunaeus, dr Torbern Fegraues, Mathias Klintberg och direktör Allon de Jounge.

Norra kyrkogården

Yta: 9 ha
Antal gravplatser: ca 5650 st
Arkitekter: Wilhelm Ekman, Arne Philip/Sixten Frank, Lennart Lundqvist, Johan Arvidsson