Några synpunkter på Dagens artikel

På Valborgsmässoafton 2015 publicerade tidningen Dagen, närstående Pingströrelsen, ett reportage som är djupt kritiskt till Svenska kyrkan i allmänhet och till Visby domkyrkoförsamling i synnerhet. Reportaget har sedan följts upp med ytterligare artiklar på samma tema. Nu svarar församlingens domprost Mats Hermansson.

Först ett tack till alla som hört av sig med anledning av Dagens reportage. Det har varit många som i mail, sms och telefonsamtal uttryckt sina funderingar och avståndstagande till den typen av journalistik som reportaget i Dagen ger uttryck för. Stort tack för att ni hört av er. Det har varit ett stort stöd att läsa era meddelanden.

Verkligheten kan presenteras på olika sätt. Varje samtal och möte kan återberättas på ett sådant sätt att en part väl känner igen sig samtidigt som den andra parten inte alls gör det. Sådant är det mänskliga livet. Allt kan ses från olika perspektiv, och det är här som den stora bristen i Dagens journalistik uppenbarar sig. De har lyssnat på några utvalda. Ingen av alla de som trivs på sin arbetsplats har fått träda fram. Journalisten som skrivit reportaget har inte ens talat med mig och låter ännu mindre mig eller någon annan från församlingens ledning komma till tals. Här har Dagen helt frångått det som kallas god journalistisk sed.

Artikeln är också behäftad med flera fel som det kan vara bra att den vetgirige medlemmen/läsaren/allmänheten får rättat. Texten som följer nedan är ett sätt att beskriva Visby domkyrkoförsamling utifrån ett annat perspektiv. Jag hävdar inte att detta är det riktiga perspektivet – det är bara ett annat än vad Dagen valt att vinkla.

Om arbetsmiljön i Visby

Reportaget tar på olika sätt upp arbetsmiljön i vår församling. När det kommer ner på individnivå så kan jag som ansvarig naturligtvis inte kommentera det offentligt. Här får det istället bli en mer allmän redogörelse för hur församlingsledningen ser på arbetsmiljön och hur vi arbetar med den.

Om någon enda person känner olust inför sin arbetsmiljö så är detta något vi som arbetsgivare tar på största allvar. Dels för att det är ett arbetsgivaransvar att ta ansvar för arbetsmiljön. Men frågan har också en dignitet just för att vi är en församling. För att församlingen ska kunna fungera som församling så måste arbetsmiljön vara god. Därför är alla frågor som hör till en god arbetsmiljö av högsta prioritet i Visby domkyrkoförsamling.

För att vi som arbetsgivare ska vara uppdaterad på hur medarbetarna upplever sin arbetsplats så försöker arbetsgivaren på olika sätt mäta av medarbernas upplevelse med jämna mellanrum. De återkommande medarbetarsamtalen är kanske den viktigaste signalvägen in till församlingsledningen. Alla medarbetare har medarbetarsamtal med sin närmaste chef minst en gång per år.

Ibland är det angeläget att göra särskilda undersökningar av arbetsmiljön. Det som kommer fram i dessa undersökningar bearbetas sedan av ledningsgruppen och kan leda till olika åtgärder i medarbetarlaget – såväl kollektivt som enskilt.

  • Under 2013 gjordes en omorganisation och i samband med det anlitades en extern konsult för att möta de medarbetare som var berörda. Det var dels samtal i grupp och dels enskilda samtal med alla involverade.
  • Under hösten 2014 gjordes en medarbetarenkät om arbetsmiljön. 53 svar har kommit in (vi är totalt 63 medarbetare). Drygt 80 % av medarbetarna har svarat.
  • På frågan: ”Vad brukar du ha för känslor på väg till arbetet?” fick vi följande svar:
    43 % Glad och tillfredställd vid tanken på ett intressant arbete som väntar.
    43 % Har en ganska positiv känsla inför arbetet.
    13 % Har varken positiva eller negativa känslor inför arbetet
    1 % Känner stark olust inför arbetet.
  • Under våren 2015 görs en särskild skyddsrond där alla medarbetare deltar. Resultatet av den är inte klart än.

Vi gläds naturligtvis åt positiva resultat. Men fokus för oss som arbetsgivare måste ändå vara de medarbetare som känner olust inför en arbetsdag. Hur kan vi stötta de som inte känner arbetsglädje? Vilka åtgärder är möjliga, önskvärda och vilka leder till en positiv förändring? Jag säger det igen – om det finns så mycket som en olycklig/missnöjd medarbetare så är det en för mycket.

Arbetsmiljöarbetet pågår ständigt – och självklart med hög prioritet. Att vi här redovisar ett positivt resultat från hösten -14:s medarbetarenkät betyder inte att vi på något sätt tar arbetsmiljöfrågorna lättvindigt. Till exempel har vi ju under våren -15 arbetat med en omorganisation. Det påverkar självklart arbetsmiljön och nya avstämningar och nya åtgärder måste hela tiden göras.

För att ta del av medarbetarenkäten från 2014 föreslår vi följande länk.

Vi arbetar medvetet med arbetsmiljön på olika sätt.

  • Församlingen har ett sammarbetsavtal med Företagshälsovården Avonova, tidigare Hansahälsan i Visby. Medarbetare som menar att de behöver samtal erbjuds det omedelbart på Avonova.
  • Under hösten 2014 och våren 2015 kallas alla församlingens medarbetare (drygt 60 personer) till en hälsundersökning.
  • Församlingen har ett sammarbetsavtal med Sankt Lukas stiftelsen i Visby. Några medarbetare går i regelbundna, månadsvisa samtal där. Både grupper av medarbetare och enskilda medarbetare har möjlighet att komma till Sankt Lukas olika terapeuter.
  • Församlingen anlitar också en terapeut, Satu Hirsch, som kommer från Stockholm en gång i månaden för att möta såväl enskilda som grupper av medarbetare. Detta är ett samarbete som pågått under flera år. Innan nuvarande terapeut så fanns det en annan som flögs in till Visby för att säkerställa medarbetarnas samtals- och handledningsbehov.
  • Inför den planerade omorganisationen i församlingen har vi slutit att avtal med Satu Hirsch som gör att hon kommer en gång extra i månaden under hela våren 2015 fram till juni. Sedan januari kommer hon till Visby inte en gång utan två gånger i månaden för att handleda våra medarbetare. Det har känts angeläget att möjliggöra för flera medarbetare att få samtalsstöd i en svår omställningsfas som en omorganisation kan betyda.

Just nu är det cirka 17 personer som går i enskild eller grupp handledning. Det är 4-5 av dem som gör det just utifrån den omorganisation som pågått under våren 15.

Hälsoprojekt inom medarbetarlaget

Under hösten 2014 har vi arbetat med ett hälsoprojekt i medarbetarlaget.  Alla medarbetare erbjöds coachingsamtal 3-4 gånger under höstterminen och under flera Stormöten hölls föredrag med ett fokus på hälsa. Det inbjöds också att på arbetstid delta i några vandringar.

Höstens hälsoprojekt övergick under våren 2015 i ett Pilgrimsprojekt som innebär några Stormöten med fokus på pilgrim. Under våren erbjuds alla medarbetare två vandringar på arbetstid och kostnadsfritt. En heldag på Gotland och 3-4 dagar i Kolmården, Östergötland. Pilgrimsprojektets mål är en längre resa med en mer omfattade vandring under våren 2016. Intresset är stort från medarbetarna.

Församlingen har också en Friskvårdspolicy med både friskvårdspeng och en friskvårdstimme/vecka. För närvarande använder bara 45 % något av dessa erbjudanden idag. Detta framkom i enkäten hösten 2014 och måste bli bättre!

Studier visar att varje satsad krona på friskvård ger ca fyra tillbaka i form av mindre sjukskrivning och ökad välbefinnande bland medarbetarna (Du&Jobbet, tidskrift som bevakar arbetsmiljöfrågor. Maj 2015). Visby domkyrkoförsamling vill vara en arbetsgivare som uppmuntrar till friskvård och motion. Vi tror att det är ett bra sätt att göra skillnad.

När det gäller församlingens arbetsmiljö kan det vara på sin plats att också nämna det mångfaldsarbete som ägt rum under våren 2015. I samarbete med RFSL arbetade vi under tre halvdagar med hela personalen med det vi kallar Regnbågsfrågor för att höja vår beredskap att möta alla människor på ett värdigt sätt.

Omorganisation

Av Dagen artikeln kan man tro att det är en väldigt stor omorganisation som drabbar många medarbetare. Det är det inte. Med anledning av att församlingen under flera år haft en underbalanserad budget vill de förtroendevalda se en plan för att nå en budget i balans. Det handlar om att församlingen går upp emot 10 miljoner back på fyra år. I en första konsekvensbeskrivning nämns att några tjänster skulle behövas tas bort och några andra krympa. Detta presenteras för medarbetare och fackliga organisationer i januari. Det är detta som av en del beskrivs som en ”blixt från klar himmel”.

När vi nu skriver maj så kan vi säga att ingen kommer att bli uppsagd. Vi minskar däremot personalgruppen genom att:

  • inte återbesätta en musikertjänst på 50 % som sagt upp sig
  • inte förlänga en visstidsanställning av musiker 40 % som går ut sista augusti
  • vi återbesätter inte en pedagogtjänst 100 % som sagt upp sig

Församlingen planerade att tre husvärdstjänster skulle bli 75 %. Den planen är återkallad och alla tre får behålla sina 100 % tjänster.

Vi spar från och med 2017 års budget hyran för Tjelvarkyrkan på ca 430.000 kronor.

Det finns tre huvudskäl till förändringen mellan förslaget i januari och det faktiska utfallet i maj:

  • Arbetsgivaren är mån om sina medarbetare.
  • Medarbetarna är den främsta resursen i verksamheten.
  • Vi tror oss kunna utöka verksamhet som kan ge inkomst.

Summerat innebär detta att två personer sagt upp sig. Genom att skruva på verksamheten, på några tjänster, så kan vi klara en god verksamhet utan att nyanställa på de tjänsterna.

Så låt oss poängtera att inte en enda person sägs upp!

Korta kommentarer med anledning av reportaget

Reportaget i Dagen skrevs av en opinionsskribent som är känd för att genom nättidningen Evangelium driva en linje, en speciell kyrkosyn, och utger sig nu för att vara en objektiv och grävande journalist. Hon har i sin tidigare roll varit väldigt kritisk till Visby domkyrkoförsamling. När domkyrkans klockor ringde med anledning av att Svenskarnas parti uppträdde i Almedalen inför politikerveckan 2014 var hon kritisk till vårt agerande. Vi möttes då i en debatt i P1 programmet Människor och tro.

Utan att bemöta artikelns alla påståenden så vill jag nämna några citat som jag menar avslöjar artikelförfattaren som tendensiös och drivande en alternativ kyrkosyn/kyrkopolitik än den Svenska kyrkan antagit.

Sveriges Kärlekskatedral

Dagen skriver:
Han (Mats Hermansson) är känd för sina ikonmålningar, som den som hänger i domkyrkan. Jesus har en regnbåge över hjärtat och håller texten: ”Var inte rädd”.

Här skaver det naturligtvis för Dagen. Vi har ju i färskt minne debatten om homosexualitet som rasat ibland pastorerna i tidningens spalter. Visby domkyrkoförsamling har fattat tydliga beslut i frågan om allas rätt till sin kärlek. Det må vara provocerande. Men det står vi för! Det är även Svenska kyrkans högsta beslutande organ, Kyrkomötets, hållning i frågan. Vi går helt enkelt i takt med Svenska kyrkan i denna fråga.

Skumt med Desmond Tutu

Dagen skriver:
På Mats Hermanssons profilbild på Facebook står han bredvid Desmond Tutu. Det är 80-tal och Mats Hermansson är ung och radikal.

Detta anses alltså suspekt. Min beundran för Afrikas stora kyrkoledare begränsar sig inte till någon radikal ungdomsperiod. Det står jag för än i dag. Om det anses skumt att posera med Desmond Tutu, tidigare anglikansk ärkebiskop i Sydafrika, och jag därför beskrivs som ”ung och radikal”, så säger det kanske mer om Dagen än om mig.

Konflikt mellan stift och domkyrkoförsamling, mellan biskop och domprost

Dagen skriver det. Det betyder inte att det är sant. Tidningen skriver bland annat:

  • Domprosten Mats Hermansson tar avstånd från beslutet.
  • En djup spricka öppnar sig mellan domkyrkoförsamlingen och biskopen.
  • När domkyrkoförsamlingen under Mats Hermansson agerar i medierna mot sin egen biskop, domkapitlets ordförande som han dessutom är ställföreträdare för, innebär det en konstitutionell kris. Om en ledamot i Högsta domstolen gjort på motsvarande sätt hade denne förmodligen behövt avgå.

Vad finns det för belägg för dessa påståenden? Det ”bevis” som Dagen presenterar är att jag skulle ha gillat ett inlägg på Facebook där en namngiven person skrev något negativt om biskopen. Jag har tittat igenom personens facebookkonto och inte hittat att jag skulle ha gillat något nedvärderande av biskopen.
Jag visste detta visserligen redan innan. Självklart trycker jag inte på gillaknappen för någon kommentar som uttrycker sig negativt om biskopen i stiftet där jag är domprost. Men jag ville kolla om det förekommit någon feltryckning. Dagens ”bevis” för en konflikt mellan domprost och biskop är något skör…

Sanningen är att jag inte i något sammanhang uttalat mig om biskopen eller domkapitlets beslut. Jag har ingenstans formulerat mig i egen text i frågan. Jag har två gånger intervjuats i Kyrkans Tidning och då varit noga med att jag inte varit med på mötet, inte deltagit i det aktuella beslutet, och att jag därmed inte heller kan ge varken bifall eller anmäla avvikande åsikt till domkapitlets beslut. I någon av artiklarna i Kyrkans tidning förekommer en olycklig formulering där man kan få uppfattningen att jag tänkte undersöka möjligheten att reservera mig mot beslutet i efterhand. Det var inte min mening. Jag är tillräckligt mycket mötesräv för att veta att man inte reserverar sig mot beslut som man inte varit med och fattat.

Domkyrkoförsamlingen har inte vid något tillfälle agerat i frågan om den ”påkragade” prästen. Församlingen har inte via sin kyrkoherde eller genom beslut bland de förtroendevalda yttrat något i frågan. Den konflikt som Dagen med sin artikel vill frammåla/underblåsa finns faktiskt inte. Om jag skulle tycka och tänka något som har med domkapitlets arbete att göra så är media definitivt inte den kommunikationskanal som jag skulle välja. Att som vice ordförande i domkapitlet diskutera domkapitelärenden i media är mig främmande. Däremot har det varit angeläget för mig att svara på frågor från journalister. Mina svar har då haft en tydlig gräns.

Församlingen överger utsatta områden

Dagen skriver:
I Tjelvarkyrkan ska samarbetet med Equmeniakyrkan avslutas. Missionsförsamlingens 105 medlemmar ska nu dra lasset för ekumeniken. Tjelvarkyrkan ligger i miljonprogramsområdet Bingeby. Under Mats Hermanssons tid har en utveckling skett där församlingen överger mera utsatta områden för den rika innerstaden.

Detta är felaktigt på många sätt.

  • Samarbetet med Equmenia kyrkan ska inte alls avslutas. Det förändras. Visby domkyrkoförsamling är inte längre hyresgäst i Equmeniakyrkans lokaler från november 2016. Men det goda samarbetet kommer att fortsätta. Vi arbetar nu för att ingen av de verksamheter som startat under de fyra åren av samboförhållande ska stänga. I det partssammansatta sammarbetsrådet arbetar vi nu med att ingen människa som kommit att känna sig hemma i en verksamhet i Tjelvarkyrkan ska behöva känna sig sviken eller lurad på den verksamheten. När så behövs kommer personal från Visby domkyrkoförsamling även i framtiden finnas med i Tjelvarkyrkans verksamhet för att stödja den.
  • Det finns ingen ström av resurser från församlingens verksamhet i ytterområden till den rika innerstaden. Det kan man läsa ut av församlingens budget. Merparten av församlingens verksamhetsbudget och det stora flertalet anställda finns i stadsdelskyrkorna. Det är där vi arbetar på att vara kyrka i vardagen. Vi har ett mycket levande arbete i de två stadsdelskyrkorna Visborg och Terra Nova. I stadsdelskyrkorna arbetar 14 medarbetare tillsammans med alla människor som tar del av verksamheten med att vara kyrka i fest och vardag. Så många medarbetare finns inte engagerade i församlingsverksamhet i ”den rika innerstan”.

Här har Dagen inte bemödat att ta reda på fakta utan gått på rykten och spekulationer.

Prästkyrka

Dagen skriver:
Därefter har prästernas arbetsledaransvar lagts över på en icke prästvigd verksamhetsledare.
Under stridsropet ”Det ska inte vara någon prästkyrka!” har Mats Hermansson sett till att bara en präst får ha makt – han själv, säger en person med insyn i församlingen.
 

Sedan när blev det fult och klandervärt att i en församling lyfta flera kategorier av anställda än präster? Sedan jag började för 7 år sedan har det varit en viktig sak att bereda flera medarbetare möjlighet att finnas med i församlingens ledning. Inte bara präster. För några år sedan anställdes en verksamhetsledare i distrikt söder med uppdraget att samordna och utveckla verksamheten tillsammans med medarbetarna. Verksamhetsledaren är inte prästvigd. Arbetsgivaren ser alltså också till andra meriter än prästvigning. Präster är naturligtvis viktigt i en församling. Vi vill låta dem fokusera på gudstjänst, kyrkliga handlingar, själavård, möten med människor med mera. Därför har vi valt att befria flera av prästerna från personalfrågor och andra mer administrativa uppgifter.

Detta finner tydligen Dagen egendomligt. Det gör inte församlingsledningen i Visby domkyrkoförsamling.

Pilgrimsprojekt

Dagen skriver:
Kostnaden för projektet ville Mats Hermansson inte uppge när han fick frågan under ett möte med allmänheten 7 april, men en uppgift som cirkulerar är 2,7 miljoner kronor. Utslaget per person för de runt 60 anställda i församlingen blir det drygt 40 000 kronor – en inte alls otänkbar summa för en pilgrimsresa på arbetstid som slutar i Santiago de Compostela i Spanien.

Det är svårt att slå hål på rykten. Dessa summor figurerar på olika håll. Men de har ingen täckning i verkligheten. Jag kan självklart inte svara på frågor om en budget som inte finns. Hur många församlingar kan i april redovisa budgeten för nästa år? 

Ingen budget är lagd för verksamhet 2016. Alltså finns det inte heller en budget för en eventuell pilgrimsresa till Spanien. Inget beslut är fattat.
Siffrorna som nämns faller på sin egen orimlighet. Kostar en persons resa och uppehälle i Spanien en vecka 40.000 kronor? Det räcker med att man ställer sig den frågan så förstår man att detta är rykten.

Några saker helt kort:

Nej, jag har inte anställt min frus dotter i församlingen. Hanne Liljeholm önskade göra sitt examensarbete i församlingen. Hon avslutar en utbildning med fokus på kost, hälsa och motion vid Göteborgs universitet. Hennes önskemål gick bra att kombinera med en ambition hos arbetsgivaren att erbjuda medarbetarna verktyg för ett hälsosammare liv. Hanne Liljeholm gjorde fyra nedslag i arbetslaget under hösten 2014. Hon mötte hela arbetslaget för föreläsningar och hon mötte alla medarbetare i mindre grupper för hälsocoaching. Hon skrev rapporter som vi nu använder i vårt arbetsmiljöarbete. Utvärderingen var övervägande mycket positiv. För detta arbete fick hon en ersättning som totalt motsvarade en månadslön.

Nej, jag har inte låtit uppföra något lusthus på min gård. Församlingen har tydliga rutiner för hur vi tar hand om fastigheterna i församlingen. Det finns ett kyrkogårds och fastighetsutskott som hantrerar alla fastighetsfrågor. Där bereddes ärendet om att berika miljön vid Domprostgården. Beslut fattades sedan av församlingens Kyrkoråd som ser detta som en investering i fastigheten. Under samma år så renoverades hela domprostgården. Ny fasad och nytt tak. Även det var en investering i fastigheten. Lusthuset används också i församlingens verksamhet. Det är en fin miljö för goda samtal och här om dagen samlades församlingens ungdomsgäng i det lilla huset.

Detta är bara några av de saker som jag velat bemöta och ge en annan version av. Man kan faktiskt gå igenom varje yttrande i Dagenartikeln på samma sätt.

Ett sätt att summera Dagens artikel är: Förnyelsearbete drar alltid på sig kritik.
 
2015-05-25
Visby
Mats Hermansson