Livsviktigt special edition 800 fortsätter. Denna gång med Richard Wottle efter förfrågan från guideföreningen som ville ha mer kunskap om den gotländska reformationstiden. De var inte ensamma om den önskan och Stora kapellet fylldes till sista plats under rubriken ”Reformation eller revolution”.
Kvällens musiker Stina Backlund spelade Intermezzo i h-moll opus 119 av Johannes Brahms som själv tillhörde den lutherska kyrkan. Likt Luther ville han rikta sig direkt till människorna, på deras eget språk. En fin ingång till kvällens fokusområde.
Med värme i applåderna välkomnades Richard hem till Gotland och Sankta Maria. Han tog oss tillbaka till perioden mellan år 1025 och 1525. Det är 500 år av medeltid som troligen är de mest revolutionerande i mänsklighetens historia menar Richard. Mycket utvecklades, så även teologin.
När sedan Luther kom går han tillbaka till Paulus och hoppar delvis över medeltidens teologiska ingångar. Särskilt den om att människan genom sin egen fromhet kan närma sig Gud. ”Tro är inte transaktion utan relation” är grundtanken. Richard berättade om Luthers liknelse att det är med tron som med en vigselring: Påsättandet av ringen kan vi inte själva åstadkomma. Någon annan måste sätta på ringen.
Reformationens strömningar gick relativt fort. Åtta år efter teserna spikades upp av Luther i Wittenberg skrev biskop Brask till prostarna på ön och varnade för lutheranerna. Två år senare driver de bort de ”lutherska kättarna”, men Visbys borgare återinsatte dem. År 1527 hade sedan det lutherska budskapet spridit sig och Gotlands danska styre påskyndade reformationen genom vad som närmast kan beskrivas som en snabb revolution. Klosterväsendet på Gotland får sina egendomar konfiskerade och 1530 tar styret över kyrkans ägodelar och mark, delvis fördelas pengarna till sjukhusbygge.
Henrik Rosenkrantz utsågs till länsherre över Gotland denna reformationsinriktade period. Han hade tidigare fått titeln ”Riddare av den heliga graven” men på ön kallades han ”Hans stränghet”. Hans minnestavla finns i stora kapellet och hans gravsten i stora kyrksalen i domkyrkan.
Det följde en nedgång i samhället i stort och så även inom kyrkan. Prästerna kommer och går, vill helst inte ut på landsbygden och otaliga är de klagobrev som kommer från socknarna kring prästbristen som uppstått. 30 präster blev denna period till 1 präst på hela ön. I Visby skulle det finnas enbart 1 kyrka och det var den danska.
Det danskarna gjorde som var till stor fördel på ön var att de upprättade skolor i varje socken. Alla skulle lära sig läsa. Skriva var inte nödvändigt men läsningen var av vikt.
Kyrkorna har vid det här laget förfallit men under 16-1700-talet påbörjas renoveringen av de gotländska kyrkorna. 1539 års orgel i Sankta Maria är ett fint bevis på det menar Richard. 1693 kom den svenska kyrkohandboken till ön och 1695 kom den första psalmboken som blev en älskad folkbok.
Ur dessa händelserika århundraden har den svenska traditionen vuxit upp och särpräglats – en tradition att hitta stolthet i trots de många olika svängningar vi genomgått i både styre och kyrklig inriktning. Det har varit värdefullt även andligt sett menar Richard då det som kommit att bli vår kyrkas väg har fört folk närmare Kristus.
Under minglet fortsatte det goda samtalet som inte tycktes vilja ta slut. Vi gick sedan vidare ut i kvällen berikade av Richards varma föreläsarröst och stora kunskap som han delade med sig av på ett engagerat och inspirerande vis. En mycket bra kväll i katedralen!
På tisdag kommer Jakob Lindblad Universitetslektor i konstvetenskap för att tala om: Konst och arkitektur genom 800 år. Varmt välkomna till domkyrkan kl 18:30