Bild från Familjefest i Almedalen 2014
Foto: Mattias Wahlgren

Familj till familj

På Gotland finns fler än du anar som av olika skäl kan ha det ekonomiskt tufft under en längre eller kortare period. Den här gruppen är till för dig som kan tänka dig att hjälpa en annan familj!

Det är många som får magknip när skolan plötsligt meddelar att "Nu är det skridsko/simutflykt". Det finns många fler exempel på tillfällen då en familj som får planera sin vardag noga får en utgift som stjälper allt. Blöjor, välling, nappar är exempel på varor som vi gärna tar emot!

Alla som behöver hjälp med något kan kontakta sin församlings diakon, någon av facebookgruppens administratörer eller domkyrkoförsamlingens expedition på 0498-20 68 00 så hjälper de dig att komma i kontakt med ansvariga. 

Bakom gruppen står frivilliga inom Svenska kyrkan på Gotland. I styrgruppen för Familj till Familj ingår representanter från Visby stift, Visby domkyrkoförsamling, Norra Gotlands pastorat och Klinte pastorat. Viktigt att påpeka är att inget medlemskap i Svenska kyrkan krävs för att vare sig dela med sig eller ta emot genom den här gruppen. Här ligger fokus på att kunna dela med sig till en medmänniska av det man kan avvara.

Swish för att hjälpa

Domkyrkoförsamlingen kan numera även ta emot pengagåvor via Swish och smarta telefoner. Om du har appen i din mobiltelefon vill säga.
Just nu kan du bidra till kyrkans internationella arbete, till diakonin och till Birkagården.

Ge din gåva snabbt och enkelt till:
Svenska kyrkans internationella arbete,
nummer 123 175 75 33.
Församlingens diakonala arbete,
nummer 123 657 19 05.
Natthärberget Birkagården,
nummer 123 096 16 56
Familj till Familj
nummer 123 472 99 68

Gruppens beskrivning på Facebook:

På Gotland finns fler än du anar som av olika skäl kan ha det ekonomiskt tufft under en längre eller kortare period. Den här gruppen är till för dig som kan tänka dig att hjälpa en annan familj med barn 0-18 år, och för dig i den där barnfamiljen som ibland behöver något ekonomin inte räcker till!
Tanken är framförallt att EN FAMILJ som har möjlighet hjälper EN ANNAN FAMILJ som behöver! En fråga som ofta kommer upp, är vem som har rätt att få, vem som får fråga om hjälp. DU avgör själv om du vill fråga direkt i gruppen, eller gå via admins. DU vet om du och din familj har det svårt. DU som vill ge, avgör själv vem du vill ge till i de öppna frågorna i gruppen. Du kan även lotta, eller be admins om råd. Om du skänker till insamlingarna eller via admins förfrågningar, så tar admin ansvaret.

Det är många som får magknip när skolan plötsligt meddelar att "Nu är det skridsko/simutflykt". Det finns många fler exempel på tillfällen då en familj som får planera sin vardag noga får en utgift som stjälper allt.Om du behöver hjälp med något, och inte vill fråga öppet i gruppen, så kontaktar du någon av admins: Eva-Mari Karlsson Kempi, Görel Robsarve Malmros, Mattias Wahlgren. Vi är alla knutna till Svenska kyrkan på Gotland. Visby domkyrkoförsamling är huvudman för sidan, men gruppen är ett samarbete mellan församlingarna och pastoraten på hela ön och vi kan erbjuda akuta matkassar och samtal över hela ön.

Till sommaren och julen blir det fest för alla familjer.

GRUPPENS SPELREGLER
- Alla får vara medlemmar och skänka i gruppen

- Bara familjer med barn 0-18 år hemma får önska

- Inga annonser om djur eller saker som används för att ha djur (burar, borstar etc). Undantag: foder. Sök istället i öns djurgrupper.

- ALLT är gratis
Du får be om milersättning om någon vill ha saker levererade.

- Givare och mottagare kommer överens om hämtning
Hämta saker inom rimlig tid. Svara på PM. Saker kan hända så att man behöver ändra tid - kontakta varandra direkt då. Med goda samtal går det mesta att lösa.

- Givaren bestämmer vem som får saken
Först till kvarn, lotta (själv eller med hjälp av admin) eller välj (själv eller med hjälp av admin). Du kan även be admin om hjälp att lägga ut annons.

- Önska anonymt via admin om du vill
Om du av någon anledning inte vill skriva annons/önska offentligt, kontakta Görel Robsarve Malmros och berätta vad du behöver, så kan admin lägga ut annons.

- Inget swish direkt till privatperson
Vi tar tacksamt emot swish (se nr ovan), som blir matkassar och annat familjer är i akut behov av. Dessa pengar redovisas i Visby domkyrkoförsamling. Swish till person kan ge bekymmer med soc.

- Person utan barn 0-18 hänvisas till andra grupper
Det finns flera andra skänkesgrupper på ön. Är du någon form av pensionär, prova Pensionär till pensionär. Akut mathjälp kan sökas via diakon eller präst där du bor.


Ytterst få har blivit avstängda från gruppen. Det finns alltid någon procent som man kan tycka skor sig – men då har den människan kanske egentligen helt andra och värre problem än ekonomiska, eller hur? Om du som gruppmedlem reagerar på att någon beter sig illa, så kontakta admin så tar vi ett samtal. Du som söker hjälp i den här gruppen, det är helt okej att sälja av dina egna saker i andra grupper. Men kanske bör du fundera på om du behöver be om hjälp här om du samtidigt köper dyrare saker också. Det är inte en vanlig ”skänkes”-grupp, utan tänkt för de som verkligen behöver. Med över 4800 familjer med i gruppen, är vi MÅNGA som vill göra gott. Vi bär alla en historia – möt varandra med ödmjukhet, vi vet aldrig hur det är i någon annans skor, just den här dagen. Ha kärlek och tålamod med varandra, så kommer vi att kunna göra fantastiska saker tillsammans!
 Allt vad du vill att andra ska göra för dig, det skall du också göra för dem