Tegnérkapellet
Foto: Daniel Johansson

Tegnérkapellet

Tegnérkapellet är ett kapell i nyklassicistisk stil som finns på Tegnérkyrkogården centralt i Växjö.

Tegnérkapellet används i huvudsak vid begravningar. Längre ner på sidan hittar du information om hur du hittar till Tegnérkapellet, kontaktuppgifter samt information om antal sittplatser, tillgänglighet och kapellets historia. Du kan också göra ett digitalt besök i kapellet via en virtuell rundtur.

Med anledning av coronapandemin

Tegnérkapellet används inte för tillfället.

Var vänlig och följ Folkhälsomyndighetens försiktighetsåtgärder:

• Stanna hemma om du är sjuk!
  • Bibehåll en god handhygien
  • Tvätta händerna ofta
  • Hosta och nys i armvecket
  • Håll säkerhetsavstånd

Hitta till Tegnérkapellet

Norra järnvägsgatan 25
352 30 Växjö

Karta (länk till Google maps)

Om du vill boka Tegnérkapellet, eller om du har några andra frågor, är du välkommen att kontakta Svenska kyrkan Växjös kyrkogårds- och fastighetsavdelning på telefonnummer 0470-70 49 00.

Virtuell rundtur

Peka dig fram genom att trycka och föra fingret över bilden.

Gudstjänst och verksamhet

Tegnérkapellet används främst vid begravningar.

gudstjänst och verksamhet i församling och pastorat

På sidan om Växjö stads- och domkyrkoförsamling finns en kalender med gudstjänstprogrammet för alla församlingens kyrkor.

Hela pastoratets gudstjänstprogram, det vill säga för Svenska kyrkan Växjös tretton församlingar, hittar du på sidan som heter Gudstjänstprogram.

Alla pastoratets körer, barngrupper, ungdomsaktiviteter, dagverksamheter, stöd och hjälp, volontärarbete och mycket mer hittar du på sidan På gång i Svenska kyrkan Växjö.

Om Tegnérkapellet

Antal sittplatser

Tegnérkapellet har ca 83 sittplatser.

Tillgänglighet

Kapellet är tillgänglighetsanpassat med en ramp vid entrén utmed den norra fasaden.

Historia

När Tegnérkyrkogården anlades 1807-09 fanns inga konkreta planer på ett kapell. Förmodligen uppfördes ett enklare bårhus i trä istället. Det dröjde till år 1850 innan sockenstämman beslutade om ”uppförande å Begrafningsplanen af ett Capell, att begagna wid jordfästningar”. En ritning signerad J. P. Lind antogs den 21 februari 1856, men den har påtagliga olikheter med det nuvarande kapellets utseende.

Kapellet uppfördes först på kyrkogårdens norra del, för att år 1882 flyttas till sin nuvarande plats. Det restaurerades 1933-35 och fick då ett delvis förändrat utseende.

1972 byggdes Tegnérkapellet till mot väster med officiantrum, toalett, städ och nedgång till källaren.