Svenska kyrkan Växjö

Svenska kyrkan Växjö Besöksadress: Växjö pastorat, Domkyrkocentrum, 35234 VÄXJÖ Telefon: +46(470)704800 E-post till Svenska kyrkan Växjö Webbplats

Någon att tala med

Ibland behöver man någon att prata med. I Svenska kyrkan finns det präster och diakoner att tala med om stort som smått. Vi har tystnadsplikt och för inga journaler. Du kan boka tid för såväl enstaka samtal som regelbundna möten.

Samtalsstöd eller själavård handlar om vård om själar, vård om människor. Inga problem är för små eller för obetydliga. Mänskliga problem rör inte bara tron och kyrkan, utan livet över huvudtaget. Det kan vara skönt att ha någon att tala med, och ibland är det extra skönt att få prata med någon utomstående.

Prata med en präst

Svenska kyrkans präster har absolut tystnadsplikt.  Det finns inga undantag från tystnadsplikten. Även om den som samtalat med prästen vill att prästen ska föra det vidare går inte det.

Prata med en diakon

En diakon benämns ibland som kyrkans ”socialarbetare”. Diakonens arbete går i huvudsak ut på att ge stöd och hjälp åt människor, och det kan till exempel ske genom personliga samtal. Diakonerna har också tystnadsplikt men till skillnad från en präst kan diakonen bli kallad till vittne i en rättegång. En diakon får bryta tystnadsplikten när det handlar om brott. Den som har samtalat med en diakon kan själv gå med på att diakonen får lämna informationen vidare.

Vart vänder jag mig

Om du vill tala med en präst eller diakon kan du i första hand vända dig till en av församlingsexpeditionerna i Svenska kyrkan Växjö för att boka en tid eller få kontaktuppgifter.

Här hittar du mer information om och kontaktuppgifter till kyrkor och församlingar i Svenska kyrkan Växjö.

Jourhavande präst Telefon: 112

Jourhavande präst är öppen för alla som behöver en medmänniska att prata med. Du når jourhavande präst via nödnumret 112. Den som svarar har tystnadsplikt. Jouren är öppen kl 21-06 varje natt.

Familjerådgivning

Svenska kyrkans familjerådgivning är till för dig som har problem i någon av dina nära relationer. Det kan handla om såväl parrelationer som relationen till barn, föräldrar eller andra närstående. Ett samtal kan ge möjlighet till förändring och förståelse.

Här kan du läsa mer familjerådgivningen i Svenska kyrkan Växjö.

Samtalsgrupper

Ibland kan det vara skönt att prata med andra människor och höra deras syn på livet, tron och tillvaron. I Svenska kyrkan Växjö har vi flera samtalsgrupper med lite olika inriktning. Välkommen att vara med du också!

Här kan du läsa mer om samtalsgrupper i Svenska kyrkan Växjö.