Svenska kyrkan Växjö Besöksadress: Växjö pastorat, Domkyrkocentrum, 35234 VÄXJÖ Postadress: Växjö pastorat, Box 307, 35105 VÄXJÖ Telefon: +46(470)704800 E-post till Svenska kyrkan Växjö

Diakonigåvan

Genom Diakonigåvan kan du hjälpa människor i din närhet. Med pengar från Diakonigåvan ger Svenska kyrkan Växjö stöd och hjälp åt människor som bor och lever i våra församlingar.

Diakonigåvan är ett sätt att hjälpa sina medmänniskor på hemmaplan. Pengar till Diakonigåvan kommer från kollekter men också genom gåvor från privatpersoner och bidrar till att Svenska kyrkan Växjö kan ge ekonomisk hjälp, året runt, till människor i pastoratets alla 13 församlingar.

Vilka får hjälp av Diakonigåvan?

Det är en blandad skara som får ta del av pengarna, det kan vara ensamstående föräldrar, pensionärer och andra som har svårt att få ihop det ekonomiskt. Många har det extra svårt kring jul och andra större helger. Under vintern kan man behöva vinterkläder och skor som man inte har råd med. Även elräkningen kan bli hög när det är kallt ute.

På senare år har pensionärernas behov av extra ekonomiskt stöd ökat. De behöver kanske skaffa nya glasögon, gå till tandläkaren eller har dyra mediciner. Då räcker pensionen inte alltid till. Det finns också många unga vuxna med psykiska handikapp som har svårt att klara av sin tillvaro. De kan till exempel ha svårt att klara av att betala sina vardagliga räkningar.

Vem som helst av oss kan hamna i en kris som gör att vardagsekonomin inte går ihop. Varje person som ber om pengar får ett samtal där vi går igenom vilka förutsättningar som finns och vem de har varit i kontakt med förut. Behovet är stort. Många trillar mellan stolarna i dagens sociala skyddsnät. När flera olika orsaker kombineras finns det risk att hamna utanför systemet. En skilsmässa, en sjukdom och en vårdnadstvist kan till exempel leda till att försörjningsstöd inte betalas ut fast att man kanske tidigare haft ett välbetalt arbete. Många som söker ekonomisk hjälp av Svenska kyrkan är rejält stukade av livet. Just hjälpen från Diakonigåvan kan vara det som gör skillnad.

Bidra till Diakonigåvan

Du kan ge ett bidrag till Diakonigåvan genom att swisha till 123 526 1615.

Behöver du hjälp?

Om du vill tala med en präst eller diakon kan du i första hand vända dig till en av församlingsexpeditionerna i Svenska kyrkan Växjö för att boka en tid eller få kontaktuppgifter.

Här hittar du mer information om och kontaktuppgifter till kyrkor och församlingar i Svenska kyrkan Växjö.