Varje vecka året om sänder SVT både helgmålsbön och gudstjänst från olika platser i landet. I höstas sände SVT helgsmål från Skogsö och under julhelgen kommer Kronprinsessan att läsa Julevangeliet från Slottskyrkan.
Johannes Söderberg är prästen och tv-producenten som ansvarar för tv-gudstjänsterna och helgmålsbön på SVT. Vissa är mer populära än andra. Men vanligtvis är tittarsiffrorna på 300 000 när det handlar om helgmålsbön.
– Vi har ju vissa program som är ”All time high”, och det är bland annat när biskop emerita Caroline Krook har sina helgsmålsböner. Då brukar tittarsiffrorna ligga på cirka 700 000, säger Johannes.
Hur många som tittar på tevegudstjänsterna är olika beroende på vilken kyrka som medverkar. En vanlig söndag brukar mellan 100 000 till 120 000 titta. Uppdraget är att återge både den geografiska och ekumeniska bredden i landets kyrkoliv.
Tron fortfarande en viktig del
– SVT:s uppdrag är att göra tv för alla och om alla, och tron är fortfarande en viktig del av vardagen för många av våra tittare. Gudstjänster och andra religiösa högtider har en mycket stark tradition i Sverige och är en del av vår kulturhistoria och nutid, säger Johannes. Men Johannes menar att många som tittar på teves gudstjänster inte tillhör den vana kyrkobesökaren.
– Många tittare är inte hemma i kyrkans koder och det tar vi hänsyn till när vi planerar innehållet och utformningen. Kyrkan måste också bli bättre på att beröra människor med sitt budskap, säger Johannes.
I år kommer julens tevebidrag från Ersta kyrka på Södermalm med solister som Ann-Sofie von Otter och Karl-Magnus Fredriksson.
På nyår får pingstkyrkan önska oss ett gott nytt år.
Kronprinsessan läser julevangeliet
– I jul läser Kronprinsessan julevangeliet från Slottskyrkan. Programmet heter ”Julens berättelse från Slottskyrkan”.Jag är såklart mycket glad över att vi kunnat spela in programmet med Kronprinsessan. Hon är en naturbegåvning, säger Johannes.
Midnattsmässan från Rom som SVT direktsänder är en tradition sedan 40 år tillbaka. Kommentatorn Kaj Engelhart gick i pension för några år sedan och numera är det Charlotta Smeds som hjälper oss att förstå den katolska mässan.
– Dessutom sitter hon på på plats och kommenterar nere i Rom i självaste Peterskyrkan, säger Johannes.
Johannes menar att speciellt vid julens gudstjänster vill många känna igen sig.
– Man vill höra och sjunga med i julens älskade psalmer. Dessutom är det många som tittar på julbönen, ungefär en halv miljon tittare. Kanske för att man åker med i Kalle Anka flödet, skrattar Johannes.
Julen är en sårbar helg
Flera svenskar är ensamma på julafton och har ingen att fira jul med.
– Kanske kan tittarna känna en gemenskap med andra som tittar på gudstjänsten. Julen är en sårbar helg. Det kan också vara skambelagt att vara ensam, säger Johannes.
Tidigare direktsändes alla tv-gudstjänster men idag bandas de långt tidigare. Det gör att Johannes julhelg ser ut på ett annat sätt idag.
– När julottan direktsändes hade vi genrep klockan 05.00. Sen var det snabbt vidare till nästa sändning. Idag har jag tid att vara med min familj på jul och njuter av det, säger han.
Text: Emelie Simmons
Foto på Johannes: Max Wahlund
Foto i Rom: Johannes Söderberg/Svt