Dop

Allt liv föds ur vatten, biologiskt och andligt. ”Guds Ande svävade över vattnet...” Så börjar den första skapelseberättelsen.

Välkommen att fira dop i Vaxholm
”Vid den tiden kom Jesus från Nasaret i Galileen och döptes i Jordan av Johannes”.
Så enkelt, så rakt på sak, gör Jesus sitt inträde i Markusevangeliet.
Tre verksamma år på jorden visade Jesus vem Gud är.
Om och om igen visade han på den makt som finns i kärleken.
Gav innebörd till ord som förlåtelse…försoning…omtanke….tröst…upprättelse.
Det börjar med ett dop i floden Jordan av Johannes Döparen.
Så många människor har döpts sedan dess. Generation efter generation. I Jesu namn. Några låter döpa sig i vuxen ålder. Dopet är ett konkret, synligt tecken som vill hjälpa oss att se Guds rike, se att vi alla som människor är Guds barn. Oavsett prestationer, meriter, status, är människan ett Guds barn, älskad för just den hon är. Dopet är en slags andlig födelsedag kan man säga. Vi får dopbevis på vår dopdag. Ett datum, en dag som är minst lika viktig som vår födelsedag.Värd att firas. Dopet är ett så kallat sakrament i vår kyrka. Ett sakrament betyder helig handling och kännetecknas av två saker. Ord och synligt tecken.
Det synliga tecknet är vattnet. Det livgivande vattnet.
Allt liv föds ur vatten, biologiskt och andligt.
”Guds Ande svävade över vattnet...” Så börjar den första skapelseberättelsen.
Vårt dop ger oss en slags vattenstämpel. Den syns inte, men finns ändå. Kan aldrig utplånas. Dopet - ett Gudsmärke. Ett sigill på ett avtal mellan Gud och människa.
Ett nådesförbund, ja ett kärleksförbund skulle man kunna kalla det.
    Det finns en Kärlekens Gud, som bryr sig om varenda en av oss. Vi är alla en del av Guds skapelse. Dopet vill hjälpa oss att se det. Långt innan vi själva är medvetna om det - är det så.

Boka dop:
För mer information kring dopet kontakta expeditionen på vardagar mellan kl.10 och 12 samt måndagar och tisdagar kl.13-14.
Dopklänning finns att låna.

Fakta om dop:
Dopfunt:
kommer från latinets ”fons” som betyder källa. De första dopen i urkristen tid skedde i sjöar och vattendrag. Så småningom kom bruket med dopfunt.
Dopljuset: påminner oss om att Jesus är världens ljus.
Fadder: uppdraget att vara fadder är ett personligt åtagande om att hjälpa föräldrarna med barnets kristna fostran.
Namngivning: dopet är inte någon namngivningsceremoni.
Barnet får sitt namn före dopet.
Att barnets namn nämns vid dopet visar att dopet är knutet till just den personen. Den döpte hör nu samman med Jesus Kristus.