Lyssna

Kyrkoval 2025

Kyrkovalet 2025 äger rum 8-21 september. I kyrkovalet röstar väljarna om vilka som ska vara med och bestämma i Svenska kyrkan de kommande fyra åren. Här samlar vi all kyrkovalsinformation gällande Västra Frölunda pastorat.

Vilka grupper kan jag rösta på 2025?

I Västra Frölunda pastorat ställer följande nomineringsgrupper upp i valet till kyrkofullmäktige:

 

 

Frågor och svar - Nomineringsgruperna

Arbetarepartiet - Socialdemokraterna

Fråga 1: Hur vill ni utveckla kyrkans arbete med barn och ungdomar?
Det mest grundläggande är att säkerställa att den är kostnadsfri och öppen för alla. För oss är det samtidigt viktigt att prioritera barn- och ungdomsverksamheten.
Vi kan följa upp konfirmanderna med att erbjuda olika aktiviteter efter konfirmationen. Vi kan också fortsätta och utveckla Ung resurs.
 
Fråga 2: Vad är er vision för Svenska kyrkan om 10 år - lokalt och nationellt?
Att kyrkan uppfattas som en öppen och välkomnande folkkyrka som samlar för gemenskap, trygghet och rättvisa.
Kyrkan måste vara en del i hela samhället och vara relevant i livets alla olika skeden. Detta bör också resultera att kyrkan behåller eller ökar sitt medlemsantal.
 
Fråga 3: Hur är vi ”en kyrka att räkna med” tycker ni?
Genom att vara en öppen och välkomnande folkkyrka som samlar för gemenskap, trygghet och rättvisa genom att finnas där såväl i vardag som kris som vid livets höjdpunkter för dem som vill.
Kyrkan skall vara öppen för alla troende, sökare och tvivlare.
 
Fråga 4: Vilken är er nomineringsgrupps viktigaste fråga?
Att stärka kyrkans diakonala arbete för människor i behov av hjälp och stöd.
Våra tre viktigaste frågor är;
· Stärka det diakonala arbetet för människor i behov av hjälp och stöd.
· Stärka det arbetet kyrkan bedriver mot fattigdom och förtryck genom dess biståndsverksamhet ACT.
· Att kyrkan har schyssta arbetsvillkor och ställer krav på kollektivavtal vid upphandlingar och köp av varor och tjänster.
 
Jane Åberg, 
ordf. S

De Gröna i Svenska kyrkan (DGSK)

Fråga 1: Hur vill ni utveckla kyrkans arbete med barn och ungdomar?

Att utgå från Barnkonventionen och göra den till grund för de beslut som tas på alla nivåer. Detta kommer ge konsekvenser för all verksamhet och skapa nya möjligheter där barnen och ungdomarna själva är delaktiga i kyrkans utveckling av sitt arbete.

Fråga 2: Vad är er vision för Svenska kyrkan om 10 år - lokalt och nationellt?

Att kyrkan deltar i det lokala samhället som en aktiv och inkluderande del. Svenska kyrkan har en viktig roll att delta i arbetet för ett hållbart samhälle där kristen tro får ”göra skillnad”.

Fråga 3: Hur är vi ”en kyrka att räkna med” tycker ni?

Kyrkan ska ta människors vardagsfrågor på allvar. Det får inte bara bli vackra ord på söndagarna eller vid olika liturgiskt avancerade tillfällen utan jordnära och uppriktiga möten där människor får ”pysa” sin oro och ställa sina frågor.

Fråga 4: Vilken är er nomineringsgrupps viktigaste fråga?

Att vara en öppen och inkluderande kyrka som med trovärdighet visar vägen i sitt förvaltarskap av Guds skapelse. Den kristna tron handlar om ett ansvar för helheten, att inför framtiden visa solidaritet med alla människor, skapelsen och kommande generationer.

Magnus Gunnarsson
ordf. DGSK riks

Partipolitiskt obundna i Svenska kyrkan (POSK)

Fråga 1: Hur vill ni utveckla kyrkans arbete med barn och ungdomar?

POSK i Västra Frölunda vill erbjuda barn och ungdomar en öppen mötesplats i våra kyrkor och församlingshem. Barn och ungdomar ska känna sig välkomna att engagera sig i vår verksamhet. Det är därför viktigt att den verksamhet som vi erbjuder planeras i nära dialog med barn och ungdomar. Vi ser våra församlingar som en växtplats där barn och ungdomar ska kunna få en djupare insikt i vad det innebär att vara kyrka i Västra Frölunda och vill även erbjuda möjligheten till ett djupare engagemang. Genom våra verksamheter hoppas vi nå fler barn och ungdomar samt fördjupa relationerna till de barn och ungdomar som vi redan idag når. Barnen och ungdomarna i Västra Frölunda pastorat är förutsättningen för en fortsatt levande församling.

Fråga 2: Vad är er vision för Svenska kyrkan om 10 år - lokalt och nationellt?

Vår vision lokalt för Västra Frölunda pastorat är: Pastoratet ska vara en stabil aktör i samhället och ta plats i frågor som handlar om utsatthet. Pastoratet ska verka för att bibehålla och utveckla det goda samarbetet med kommunen, övriga församlingar i pastoratet och med Göteborgs Stadsmission. Det ekumeniska arbetet är fortsatt viktigt och ska bevaras och utvecklas.

Pastoratets verksamhet ska fortsatt vara inkluderande, oavsett om du är ung eller gammal, kvinna eller man, nyinflyttad eller bosatt i pastoratet sedan decennier.

Pastoratet ska fortsatt vara ledande i arbetet med hållbarhetsfrågorna och fortsatt stödja rättvis handel och ett hållbart nyttjande av jordens resurser. All förvaltning ska var långsiktigt effektiv och bedrivas på ett etiskt och ekologiskt ansvarsfullt sätt.

Vår vision nationellt är: Svenska kyrkan ska vara en gemenskap som speglar Guds vilja i gudstjänst och liv och som talar tydligt om Jesus Kristus. Svenska kyrkan finns i glädje och sorg där församlingen är grunden för människors kontakt med sin kyrka genom gudstjänst, dop, konfirmation och begravning. Att bygga levande församlingar är kyrkans viktigaste uppgift och en gemensam kallelse för alla som tillhör kyrkan. Kyrkan ska alltid vara redo att välkomna varje människa till delaktighet i församlingslivet, som i ungdomsgruppen, i kören, i caféet eller i gudstjänsten. 

POSK vill att Svenska kyrkan arbetar fortsatt arbetar aktivt med att skapa medvetenhet kring samtida frågor som drabbar samhället och visar på ett annat sätt att leva. Svenska kyrkan ska inge hopp och uppmuntra till att ta ansvar. 

Fråga 3: Hur är vi ”en kyrka att räkna med” tycker ni?

Vi är en kyrka att räkna med i Västra Frölunda genom att vi erbjuder mötesplatser för alla. Vi är måna om att finnas på plats när livet är tufft och svårt för att stötta och inge hopp. När det gungar till i livet så finns alltid kyrkan kvar. Vi finns även på plats vid livets höjdpunkter såsom dop, konfirmation och vigsel. Varje söndag firar vi gudstjänst i våra kyrkor.

Våra kyrkor och församlingshem är öppna mötesplatser för gemenskap och erbjuda möjlighet till gemenskap, värme och hopp. 

Genom att vara en naturlig samarbetspartner för att bidra till att bygga ett robust samhälle så har vi en relevans och förvaltar ett stort förtroendekapital för de som bor och verkar inom Västra Frölunda pastorat.

Fråga 4: Vilken är er nomineringsgrupps viktigaste fråga?

Hållbarhetsfrågan är den viktigaste frågan som vi har. Vi behöver hitta vägar att jobba i harmoni med klimatet och den jord som vi har satta att förvalta. Hållbarhetsfrågan inkluderar, för oss, även social hållbarhet. Kan vi gemensamt bygga en robust kyrka så kommer vi fortsatt att vara en stark aktör att räkna med när det gäller att tillsammans bygga ett robust samhälle för våra medborgare.

Katarina Evenseth
Ordf. POSK i Västra Frölunda

Öppen kyrka (ÖKA)

Fråga 1: Hur vill ni utveckla kyrkans arbete med barn och ungdomar?

Enligt kyrkoordningen intar barnen en särställning i kristen tro och det vill vi ta på allvar. Vi vill att unga ska få ta plats, i de beslutande organen liksom i kyrkorummen. Öppen Kyrka står självklart bakom kyrkomötets beslut om Svenska Kyrkans Unga och vill se att pastoratets barn- och ungdomsverksamhet samarbetar med denna riksorganisation där barn och unga får uppleva en större gemenskap. Öppen Kyrka vill också se satsningar på Ung Resurs, en sorts praktikår där unga vuxna under ett år får prova hur det är att arbeta i församling.

Fråga 2: Vad är er vision för Svenska kyrkan om 10 år - lokalt och nationellt?

Vår vision är en kyrka, både i Västra Frölunda Pastorat och i hela Svenska kyrkan, där alla människor känner sig sedda, lyssnade till och respekterade. Om 10 år har vi ett hållbart skogsbruk i hela Svenska kyrkan och alla pastorat i hela Svenska kyrkan är certifierade med Regnbågsnyckeln.

Fråga 3: Hur är vi ”en kyrka att räkna med” tycker ni?

En kyrka att räkna med är bland annat en tillgänglig kyrka. Det är en kyrka som välkomnar människor och tar sig tid för sina medmänniskor. Tillgängliga lokaler är en aspekt av ett välkomnande men kyrkan är i första hand människor och inte lokaler. Öppen Kyrka vill stärka gemenskapen mellan människor och tror att församlingen får liv av att fler ideella får möjligheten att ta plats i verksamheter. 

Fråga 4: Vilken är er nomineringsgrupps viktigaste fråga?

Vi vill företräda den breda medlemsgruppen vilket också inkluderar dem som inte går i kyrkan så ofta. Vi vill inte att kyrkan bara ska vara till ett fåtal. Därför vill vi bland annat behålla de direkta valen i kyrkovalet. Vi tycker att det vore orimligt om inte alla medlemmar fick rösträtt till Svenska kyrkans samtliga nivåer.  

Hanna Broberg
Ordf. ÖKA

Om frågor och svar:

Alla gruppers ordföranden har fått mail med samma frågor och en tydlig deadline. Fyra grupper har svarat. Fler gruppers svar kan komma att publiceras i augusti. 

Var kan jag rösta?

Vi har åtta vallokaler och en förtidsröstningslokal i Västra Frölunda pastorat. Förtidsröstning kan göras i Västra Frölunda expeditionsbyggnad/församlingshem samt i Nordstan från 8-21 september. Vallokalerna är endast öppna på valdagen söndag den 21 september.

Vallokalerna i pastoratet är i:

Näsets kyrka

Styrsö församlingshem

Donsö församlingshem

Tynnered församlingssal

Tynnered ungdomslokal

Frölunda församlingssal

Älvsborgs församlingshem

Furåsen församlingssal

 

Vart just du ska gå och vilka tider lokalerna har öppet står på ditt röstkort som skickas ut i augusti 2025.

Mer information om kyrkovalet

Om kyrkovalet

I kyrkovalet röstar väljarna om vilka som ska vara med och bestämma i Svenska kyrkan de kommande fyra åren.

Så röstar du

Information om hur, var och när du kan rösta i kyrkovalet.

Kyrkofullmäktige och kyrkoråd i Västra Frölunda pastorat

Kyrkofullmäktige

Kyrkofullmäktige i Västra Frölunda pastorat. Ledamöter, sammanträdesdatum och protokoll.

Kyrkorådet

Kyrkorådet i Västra Frölunda pastorat. Ledamöter och mötesprotokoll.