Västermalms församling

Föreläsningar

Föreläsningar som riktar sig till dig som vill veta mer om kristen tro och/eller vill höra intressanta föredrag i ämnen som berör våra liv.

Tänkvärda tisdagar

Föreläsningar på tisdagar kl 19.00 i Kungsholms kyrka som riktar sig till dig som vill veta mer om kristen tro och/eller vill höra intressanta föredrag i ämnen som berör våra liv. Efter föredraget finns möjlighet att ställa frågor. Fri entré.

5 SEP - KYRKOVALET - DEMOKRATI I KYRKAN
Kom och möt representanter från de olika nomineringsgrupperna i Västermalms församling inför kyrkovalet 2017. Ta del av deras tankar och visioner för församlingen för de kommande fyra åren. Möjlighet ges även att ställa frågor. Moderator är Mats Svegfors, tidigare VD för Sveriges Radio, chefredaktör och landshövding.

26 SEP- MÄNNISKOVÄRDET OCH MÅNGFALDEN
Skribenten och programledaren Alexandra Pascalidou tar med oss på en resa från miljonprogrammen till metropolerna. Hon reflekterar främst kring människovärdets och mångfaldens betydelse.

3 OKT - DEN HOTADE MÅLTIDEN
Landets mest kända matdebattör zoomar ut från tallriken. Efter bästsäljare som Den hemlige kocken tar sig Mats-Eric Nilsson nu an själva måltiden. Vad gör vår tids ätande – framför datorn, i bilkön och i pensionärslägenhetens ensamhet – med oss som människor? Tänk om hur vi äter är lika viktigt som vad. Detta är budskapet i Mats-Erics nya bok Måltidens magi.

10 OKT - FRÅN AUGUSTINUS TILL PÅVEN FRANCISKUS  - EN TEOLOGIHISTORISK RESA PÅ 60 MIN
Kortfattat presenterar Jan Olov Fors, präst och teologie doktor, tankegångarna genom historien hos betydelsefulla teologer och strömningar inom den kristna teologin.

17 OKT - PSYKISK OHÄLSA BLAND UNGA
Ullakarin Nyberg har jobbat som psykiater i snart 30 år. Nu jobbar Ullakarin med suicidprevention inom Norra Stockholms psykiatri och forskar om suicid vid Centrum för Psykiatriforskning, Karolinska Institutet. Hon har lång erfarenhet av att arbeta med både unga och äldre personer som lever med psykisk ohälsa och tankar om självmord. Efter samtalet är det möjligt att ställa frågor.
Ett Samarrangemang mellan Rädda Barnen, Nattvandrarna på Kungsholmen, Fält och Fritid och Västermalms församling.

24 OKT - IGÅR SJÖNG NÄKTERGALEN
Eivor Martinus berättar utifrån sin bok Igår sjöng näktergalen, som handlar om att leva med döden i farstun. När Derek fick sin diagnos på alzheimersjukdomen rasade inte hela hans värld samman. Med hjälp av musik, vänner och familjens kärlek kunde han fortsätta leva ett någorlunda normalt liv i flera år. Även om den objudne gästen i farstun till slut tränger sig på så har de tio åren som har förflutit sen diagnosen hunnit fyllas av mycket glädje och kärlek. Trots ämnet så är det inte en deprimerande berättelse. Det är en bok som säger lika mycket om kärlekens kraft som sjukdomens destruktivitet.

31 OKT HÖSTLOV, INGEN TÄNKVÄRD TISDAG

7 NOV - DU KAN DÖDA DET MESTA HOS EN MÄNNISKA MEN INTE HOPPET!
Anders Kompass har framför allt varit verksam inom Förenta nationerna (FN). Han fick 2014 stor uppmärksamhet efter hans avslöjanden av övergrepp i Centralafrikanska republiken, utförd av FN-personal. Idag arbetar Anders som ämnesråd på Utrikesdepartementet (UD). Han talar utifrån sina erfarenheter och om hoppet som inte går att döda.

14 NOV - STÅ MED MIG!
Are och Eido ger röst åt rädda och modiga frihetskämpar i den här berättelsen om kraften i att resa sig - tillsammans. Eido Al Fakir är en queer artist och låtskrivare från Syrien. Hans musik kan beskrivas som en blandning av folkpop, jazz och kabaré, influerad av olika kulturer, tider och språk. Are Norrhava är berättare och präst i Katarina församling. Du hör honom bland annat i P1’s Tankar för dagen.