Föreläsningar

Föreläsningar om kristen tro och intressanta föredrag i ämnen som berör våra liv finner du nedan.

Tänkvärda tisdagar

Föreläsningar om kristen tro eller föredrag i ämnen som berör våra liv. Det finns möjlighet att ställa frågor efteråt.
Tid: tisdagar kl. 19.00
Plats: Kungsholms kyrka

6/2 Till Sverige- historien som aldrig blev berättad
Bertil Oppenheimer, författare och auktoriserad revisor, berättar utifrån sin bok, som behandlar hans föräldrars dramatiska kamp att ta sig till Sverige under andra världskriget. Den beskriver också frågor kring svensk flyktingpolitik och personer som på ett förtjänstfullt sätt hjälpte judar under andra världskriget.

13/2 Tjejzonen – Sveriges största stödorganisation för tjejer
Lotta Zetterqvist berättar tillsammans med en Storasyster om Tjejzonen och om dess viktiga arbete att förebygga psykisk ohälsa hos alla som definierar sig som tjej och ung kvinna mellan 10 och 25 år. Det görs med hjälp av 200 ideellt engagerade "storasystrar" som lyssnar på deras berättelser, tankar och känslor. Ett samarrangemang mellan Rotary Kungsholmen-Frukost och Västermalms församling.

20/2 Är Jesus och Buddha bröder?
Allt fler svenskar, liksom i övriga västerlandet, känner sig attraherade av buddhismen. Jan Olov Fors, teologie doktor och präst, tar upp likheter och olikheter mellan buddhismen och kristendomen samt behandlar frågor om varför buddhismen är så populär.

27/2 Doften av en man
Författaren Agneta Pleijel tar oss med in i hennes nya roman "Doften av en man" som bygger på minnen av den unga kvinna som från 60-talet och framåt var hon. Några av frågorna som hon bär på är: Vad vill männen? Hur ta sig ut ur ett äktenskap som inte är ens eget, utan föräldrarnas? Det är lätt att gå vilse i allt som är outsagt. Men det är vad hon vill hitta språk för, i böckerna, i de många kärleksrelationerna, i tilltron och tvivlet på sig själv.

6/3 Rastlös sökare och troende tvivlare: Existentiella frågor i filmer av Ingmar Bergman
Det är livsfrågorna som står i centrum i boken "Rastlös sökare och troende tvivlare – existentiella frågor i filmer av Ingmar Bergman". Biskopen och författaren Caroline Krook belyser Ingmar Bergmans personliga frågor som varför är Gud så tyst? Hur kan Gud tillåta? Vem är jag egentligen? Men också livet, lusten och musiken genom att guida oss genom filmer som t.ex. "Det sjunde inseglet", "Nattvardsgästerna", "Tystnaden", "Persona" och "Fanny och Alexander".

13/3 Ljus i mörkret - En positiv upplevelse som hjälpte mig under en svår tid
Anders Wettler, konstnär från Inuti gör ett framträdande kring temat. En utställning med temat Ljus i Mörkret kommer att hänga i Kungsholms kyrka
13 mars – 16 april. Inuti vänder sig till konstnärligt begåvade personer inom autismspektrumet.

20/3 Från ett cafébord i Paris
I sin nya bok "Från ett cafébord i Paris" låter Owe Wikström, som är professor i religionspsykologi och präst, världsmetropolen Paris utgöra kuliss och fond till en djupdykning i tre av livets mest centrala teman: vänskap, livsleda och samtal. Vad är vänskap egentligen, och hur förhåller den sig till förälskelse, arbetsrelationer och den stora kärleken? Hur hanterar vi de drag av meningslöshet och tristess som tycks inbyggda i livet? Vilka problem uppstår när vi så ofta tar till konsumtion som en flykt mot vår tomhet och leda? Och varför fyller samtalet och det poänglösa småpratet ett så avgörande behov i mänskligt samspel?

10/4 Det invärtes ljuset
Kliv in i 1700-talets väckelserörelse och möt den "hårdnackade" Margareta Utterbom som fängslades för sin tro. Stifta även bekantskap med hennes vänner i det jämställdhetsivrande kollektivet i Mommas hus på Södermalm. Kettil Mannerheim, arkivpedagog på Stadsarkivet, berättar.