Föreläsningar

Föreläsningar på tisdagar om kristen tro och intressanta föredrag i ämnen som berör våra liv finner du nedan.

Tänkvärda tisdagar

Föreläsningar om kristen tro eller föredrag i ämnen som berör våra liv.
Det finns möjlighet att ställa frågor efteråt.
Tid: tisdagar kl. 19.00
Plats: Kungsholms kyrka

29/9 Pippi 75 år - och fortfarande en rebell
”Nu ska vi fira”, skrek Pippi, när hon kom på fötter igen. ”Nu ska vi fira, så det brakar i hela Villa Villekulla.” I höst är det 75 år sedan den första boken om Pippi Långstrump gavs ut i Sverige. Under dessa år har böckerna om henne getts ut i alla världsdelar och översatts till 77 språk. Ebba Witt Brattström reflekterar över Pippis betydelse för generationer av flickor och att hon fortfarande efter 75 år framstår som en rebell. Ebba Witt-Brattström är författare och professor i nordisk litteratur vid Helsingfors universitet. Hon är flerfaldigt belönad, senast med Expressens Björn Nilsson-pris samt Mårbackapriset. Hon är också varit med i det vinnande laget i tv-programmet Kulturfrågan Kontrapunkt.

6/10 Psalmernas sjungna teologier
Susanne Wigorts Yngvesson
, professor i etik, utgår från sin bok All din nåd är öppen famn, Psalmernas sjungna teologier. Hon visar att psalmer öppnar nya världar. Bilder, symboler och berättelser speglar människors tro och föreställningar under hundratals år. I Den svenska psalmboken finns både Gud och Satan i texterna och psalmboken i sin helhet representerar livets alla dimensioner. Susanne Wigorts Yngvessons reflektioner varvas med att vi tillsammans sjunger psalmer med kören Cantate under ledning av Karin Skogberg Ankarmo.

13/10 Kyrka i nytt landskap
Andreas Holmberg
, biskop i Stockholms stift och teologie doktor, ger olika perspektiv på vad som är Svenska kyrkans identitet, roll och uppgift i en ny tid. Utgångspunkten är hans avhandling Kyrka i nytt landskap. Svenska kyrkan är kyrka i nytt landskap. Ett fritt trossamfund i ett Sverige som på allvar blivit mångkulturellt och mångreligiöst, och där kyrkotillhörigheten på en generation sjunkit från nio av tio invånare till under sex av tio. Vad händer med Svenska kyrkan i den här nya verkligheten? Vilken teologi tar form? Vilka uppgifter blir viktiga för kyrkan?

20/10 När själen går i exil
Mikael Kurkiala
, docent i kulturantropologi och omvärldsbevakare vid Svenska kyrkan, föreläser utifrån sin bok När själen går i exil. Den handlar om människans behov av ett existentiellt språk för att uttrycka sin innersta identitet och längtan också i ett modernt och sekulariserat land som Sverige. Utifrån antropologiska och filosofiska perspektiv argumenterar Mikael Kurkiala för att kyrkan, med sitt rika arv av berättelser, riter och rum, kunde inta en viktig roll i den ekologiska, sociala och andliga kris som vårt samhälle befinner sig i.

27/10 Mer levande med åren
Patricia Tudor Sandahl är psykolog, psykoterapeut och författare. Hon reflekterar kring vad det innebär att bli mer levande med åren. Patricia Tudor Sandahl är författare till femton böcker på existentiella teman och har fått stort genomslag med sina böcker om hur man förhåller sig till åldrande. Många har också mött henne genom Sveriges Radio som värd för Sommar och Vinter i P1 och som återkommande medarbetare i Tankar för dagen.

3/11 Refrängen, en bok om livet - typ
Ulrika Persson, medicinsk fotvårdsterapeut och egenföretagare, har tillsammans med Malin Nordström, silversmed och butiksinnehavare på Kungsholmen, skrivit något så udda som en rolig bok om begravningar: Refrängen, en bok om livet – typ. Med inspirerande idéer, roliga tankar och tänkvärda råd om praktiska saker gör Ulrika Persson och Malin Nordström det till ett nöje att fundera på sitt sista kalas. Med boken vill författarna sudda bort tabun och ändra vår syn på begravningar och de balanserar mellan en lättsam ton och den tunga vetskapen om att en av dem diagnostiserats med obotlig cancer.

10/11 Jag ska sätta världen i rörelse
Anna Karin Palm
, författare och kulturjournalist, utgår från sin stora biografi om sagotanten och Nobelpristagaren Selma Lagerlöf Jag ska sätta världen i rörelse. Anna-Karin Palm skriver med författarens blick på Selma Lagerlöf och ser hennes idévärld och inre liv som grundval för hennes skapande. Hon berättar om vänskaper och kvinnokamp, tidens frågor och sammanhang. Författarlivets strider och tvivel träder fram, men också det starka självförtroendet och målmedvetenheten hos en kvinna som banade nya vägar, både i livet och i litteraturen.