Other languages with Google Translate

Use Google to automatically translate this website. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Prata med oss

Kontakt

Västermalms församling Besöksadress: Arbetargatan 21, 11245 STOCKHOLM Postadress: Box 49019, 10028 STOCKHOLM Telefon:+46(8)6504900 E-post till Västermalms församling

Jourhavande präst

Kyrkan kan hjälpa dig. Akut samtals- och krisstöd.

Föreläsningar

Föreläsningar på tisdagar om kristen tro och intressanta föredrag i ämnen som berör våra liv finner du nedan.

Tänkvärda tisdagar

Föreläsningar om kristen tro eller föredrag i ämnen som berör våra liv.
Det finns möjlighet att ställa frågor efteråt.
Tid: tisdagar kl. 19.00
Plats: Kungsholms kyrka
Fri entré
Information:
 jan.olov.fors@svenskakyrkan.se

1/10 Vårt klot så ömkligt litet
Ulf Danielsson, professor i teoretisk fysik, har länge forskat på rymdens riktigt
stora frågor, om tidens början, om svarta hål och mörk materia. Föreläsningen handlar om jordens och människans plats i kosmos. Han utgår från sin senaste bok Vårt klot så ömkligt litet. I jakten på lösningar på vår tids stora problem, till exempel med klimatet, blickar han åter ut mot rymden och frågar sig om där finns andra typer av liv och civilisationer. Och den kanske viktigaste frågan av alla:
hur länge kan vi förväntas överleva?

8/10 Saker - hem och förbannelse
Helena von Zweigbergk, författare och journalist, talar utifrån sina två senaste böcker: Totalskada och Grejen med saker. Den förra är en relationsroman och kretsar kring ett krisande par som blir hemlösa efter att deras hem brunnit ner till grunden. Boken hanterar frågor om skuld, förlåtelse och försoning. I Grejen med saker undersöker Helena von Zweigbergk vårt förhållande till saker. Ur ett mycket personligt perspektiv frågar hon sig vad vi vill med våra saker. Varför känns de så viktiga att skaffa?

15/10 Gud och universum – hur är det möjligt att i vår tid se Gud
som universums skapare?
Ulf Jonsson, professor i religionsfilosofi och jesuitpater, föreläser om förhållandet mellan naturvetenskap och religion. Enligt naturvetenskapen har universum uppstått och utvecklats genom Big Bang och utvecklingsläran utgår från att naturen och människan genomgått en ständig utveckling. Hur går detta att få ihop med kristen skapelsetro? Är det möjligt att i vår tid se Gud som universums skapare? Går det att förena naturvetenskap och religion? Ulf Jonsson är chefredaktör för kulturtidskriften Signum och medverkar bland annat regelbundet i Sveriges Radios program Teologiska rummet.

22/10 Hur tänkte du där Gud?
En personlig livsberättelse av och med skådespelerskan Ingrid Janbell.
”Vad är slump, eget val eller Guds vilja? Varför kan jag inte känna tillit till Gud, fastän jag så gärna vill? Vad är det för skillnad på att bry sig och lägga sig i? Vi får inte glömma att vara tacksamma för det vi har, i all vår strävan efter det vi inte har.” Ingrid Janbell har arbetat med teater, film, tv och musikaler i många år, valde hon att lämna teatern för ett mångårigt engagemang för ätstörningar. Hennes längtan att stå på scen igen och åter dela sina hjärtefrågor, har gett detta samarbete med Katarina församling. Musik med text, Irma Schultz, Ylva Eggehorn.
Regi, Olle Ljungberg.

29/10 Vi behöver livet när vi ska dö! Ett existentiellt perspektiv
Peter Strangs föredrag kretsar kring hur tanken på livets korthet kan hjälpa oss att få syn på livet och de stora livsfrågorna. Han är cancerspecialist och professor i Palliativ medicin, vid Karolinska Institutet samt överläkare vid Stockholms Sjukhem. Peter Strang är en uppskattad föreläsare och även författare till bland annat Så länge vi lever, Livsglädjen och Det djupa allvaret samt flera läroböcker för vårdpersonal. Under 20 års tid har han föreläst bland annat om cancer, smärta, livskvalitet, palliativ vård samt existentiella frågor och har medverkat i radio och TV program i dessa ämnen.

5/11 Det som ger hoppet liv - att orka leva efter svåra förluster
Lars Björklund talar om det som ger hoppet liv och hur det är möjligt att orka leva efter svåra förluster. Han arbetar idag som kaplan på Sigtunastiftelsen, poet och författare. Tidigare har han bland annat arbetat som sjukhuspräst i Uppsala och har lång erfarenhet som själavårdare. Lars Björklund närmar sig i sina böcker, texter och föreläsningar sorgens brända mark med stor vaksamhet. Han har skrivit flera uppskattade böcker, bland annat Modet att ingenting göra, Vägar i sorgen, Hur ska jag orka? samt Det som ger hoppet liv – fem förutsättningar.

12/11 Olika arter av kärlek
Camilla Lif, präst och författare, reflekterar över olika arter av kärlek. Ordet kärlek förknippas oftast med tvåsamhet, romantik och sex. Men vilka andra arter finns det? Vilken kärlek är det man älskar sina fiender med? Måste man överhuvudtaget hålla på med den sortens kärlek? Camilla Lif är präst i Katarina församling i Stockholm och tidigare under många år knuten till Kungsholms kyrka. Hon skriver texter för Kyrkans Tidning och gör Helgsmål och Gudstjänster i P1 samt medverkar i Tankar för dagen och som gästspanare i radioprogrammet Spanarna.