Föreläsningar

Föreläsningar om kristen tro och intressanta föredrag i ämnen som berör våra liv finner du nedan.

Tänkvärda tisdagar

Föreläsningar om kristen tro eller föredrag i ämnen som berör våra liv. Det finns möjlighet att ställa frågor efteråt.
Tid: tisdagar kl. 19.00
Plats: Kungsholms kyrka

25/9 Mitt liv i kultur och teaterförbundet
Skådespelaren Tomas Bolme berättar om sitt liv i kulturens tjänst och arbetet inom Svenska Teaterförbundet. Bolme förekom redan i tonåren som skådespelare i radio och på film. Han var en av de drivande medlemmarna i den fria teatergruppen Fria Proteatern. Tomas Bolme gjorde den svenska rösten till seriefiguren Tintin och har på senare år blivit en omtyckt inläsare av ljudböcker.

2/10 Snälla, åk hem och berätta!
Jennifer Schulze, prästkandidat, återger sina intryck av att ha varit ekumenisk följeslagare i Hebron under tre månader. Som oberoende part finns följeslagaren
på plats för att stödja handlingsutrymmet för israeler och palestinier som arbetar för fred och rättvisa. Följeslagaren är också en observatör och en stor del av arbetet handlar om att rapportera och informera om vad följeslagaren upplevt under sin vistelse i Israel och Palestina.

9/10 Att bära världen
Historikern och författaren Henrik Berggren utgår från sin bok ”Att bära världen”, som är en medryckande biografi om Dag Hammarskjöld. Hammarskjöld var FN:s generalsekreterare från 1953 fram till sin död i flygkraschen 1961. Han är  fortfarande en av de mest aktade svenskarna utomlands. Hammarskjöld tilldelades postumt Nobels fredspris 1961. I sina dagboksanteckningar framträder han även som djupt religiöst engagerad.

16/10 En helt annan sång
Författaren Ylva Eggehorn talar om att leva, skriva och våga önska igen. Hon
debuterade tidigt som poet. Eggehorn är verksam som skönlitterär författare
med böcker i olika genrer – lyrik, romaner, noveller, fackböcker, översättningar,
barnböcker och läromedel. Hon har skrivit sångtexter och flera psalmer som är representerade i den svenska psalmboken, bland annat den ofta sjungna ”Var inte rädd” samt ”Innan gryningen” och ”Kärlekens tid” med musik av Benny Andersson.

23/10 Att inspireras av martin luther king– för fred och rättvisa
Annika Spalde är författare, fredsaktivist och diakon i Svenska kyrkan. Hon
berättar på vilket sätt Martin Luther King ännu 50 år efter sin död inspirerar
andra att kämpa för fred, rättvisa och människors lika värde. Spaldes eget
arbete och engagemang präglas av aktivt ickevåld i samma anda som King. Hon har kallats ”Sveriges mest aktiva diakon” och har gjort mycket för sin nästa, såväl djur som människa.

30/10 Modet att åldras
Patricia Tudor Sandahl är psykolog, psykoterapeut och författare. Hon reflekterar kring att man åldras är ett faktum, hur man åldras är ett val. Hon är författare till femton böcker på existentiella teman och har fått stort genomslag med sina böcker om hur man förhåller sig till åldrande. Många har också mött henne genom Sveriges Radio som värd för Sommar och Vinter i P1 och som återkommande medarbetare i Tankar för dagen.

6/11 Dödsbädden
I sin nya bok ”Dödsbädden” skriver Felicia Feldt, samtalsterapeut och sjuksköterska, om det smärtsamma döendet hon mötte under sin tid som anställd på hospice.
Hon vill med den här texten bjuda in till ett rum som inte många får se - ett rum
där människor dör. Hur ser ett lidande ut? Hur ser döden ut, och vad händer när
en kropp hamnar i vårdens händer? Vad händer i familjen och vad och vem är det som egentligen dör? Alla människor och händelser är naturligtvis fiktiva.