Västermalms församling

Västermalms församling Besöksadress: Arbetargatan 21, 11245 STOCKHOLM Postadress: Box 49019, 10028 STOCKHOLM Telefon: +46(8)6504900 E-post till Västermalms församling Webbplats

S:t Eriks kapell

S:t Eriks kapell byggdes 1912-13 som begravningskapell till det som sedermera blev S:t Eriks sjukhus.

Klicka här för att se en panoramabild och vandra runt i S:t Eriks kapell.

När man i början av 1970-talet rev några av de äldre byggnaderna på sjukhusområdet fanns även planer på att riva kapellet. Men genom stort engagemang från bl a dåvarande kyrkoherde Carl-Magnus Magnuson räddades kapellet. Ägaren landstinget gav Kungsholms församling kapellet i gåva och det restaurerades under ledning av arkitekt Ulla Joneborg och tanken var att kapellet skulle fungera som en vardagskyrka.

Över altaret hänger en abstrakt meditationstavla i olika blå färger (av Harriet Ebeling). På var sin sida om tavlan hänger ikonmålningar. Dessa påminner om att den bulgarisk-ortodoxa församlingen regelbundet "lånar" kapellet.

År 1994 flyttades kapellet några hundra meter för att ligga centralt i det nya bostadsområdet som växt upp på det gamla sjukhusområdets tomt. Det var första gången som en hel tegelbyggnad flyttades utan att först rivas.