Lyssna

Nyhet / Publicerad 26 mars 2025 / Ändrad 9 april 2025

Sticka för själen

Det råder stickfeber i Sverige, med stickcaféer, kurser och nya stickböcker med inriktning på kulturarv och slow fashion. Och i höst erbjuder vi en stickretreat i Essinge kyrka, med fokus på hälsa, ledd av instruktör Moa Sundström.

Moa Sundström har stickat i många år, men det var efter en cytostatikabehandling i samband med en cancerdiagnos som hon på allvar upptäckte dess hälsobringande effekter.
– Efter behandlingen upptäckte jag att jag hade svårt att lära mig nya saker och svårt att läsa. Ingen hade upplyst mig om att cellgifter påverkar den kognitiva förmågan temporärt. Då började jag sticka och det hjälpte mig att träna på att fokusera genom att följa mönster och sticka med flera färger, säger Moa. 

Och det i sin tur ledde till att hon klarade att återgå till sitt arbete på KI i Stockholm. När Moa märkte sina egna framsteg, ville hon lära sig mer och anmälde sig till olika stickutbildningar. Efteråt kontaktade hon bröstcancerföreningen och erbjöd sig att hålla kurser för deras medlemmar. Hon har även hållit stickevent på Nordiska museet, med fokus på integration och rehabilitering med deltagare från tiotalet olika länder. Under våren har Moa Sundström varit stickinstruktör vid tre stickcaféer i Essinge kyrka. Hon instruerade de som var där och delade tankar om stickandets effekter på hälsan. I höst kommer hon tillbaka, då för en heldags stickretreat (datum släpps längre fram i vår). 

Vem riktar sig retreaten till?
– Primärt är det en retreat för dem som är hjärntrötta, men den kan också ses som en vägledning för att inte hamna där. Jag blev själv lite expert på att hitta lösningar kring hjärntrötthet efter att jag fick en stroke 2023. 
– De som är med på retreaten får sticka i tystnad. Vi går på en meditativ vandring och gör avbrott för pausrörelser, varvat med tankar om hur du hushåller med din hjärnkapacitet, vad som ger och tar energi och förbättrar hjärnans plasticitet. 
– Många har aldrig fått lära sig att vila, utan har i stället hört att ”Vila är något man får göra i graven…”. Men som hjärntrött måste man lära sig att vila i förväg, du får inte tömma dina batterier. 

I dag finns studier som visar att stickning gör oss lugnare, minskar oro, kan sänka vår puls och få hjärnan att slappna av. Det kan även lindra stress, smärta och depression.
 – Det är de repetitiva rörelserna som hjälper oss. Tidningen Arbetsliv hade en artikel som hette ”Lyckan sitter i händerna” där det stod att repetitiva rörelser ökar våra serotonin- och dopaminnivåer, vilka hjälper oss med motivation och mening, säger Moa.

När Moa föreläser om stickningens fördelar ger hon även tips kring ergonomi. 
– Man ska helst sitta med fötterna i golvet, inte i kors med benen, och axlarna bakåt. Jag visar också på att det är bättre med rundstickor än med raka stickor, som ger en sämre armställning och värk i axlarna. Jag lär ut rörelser som öppnar upp bröstmuskulaturen, samt fingerrörelser. Du är ganska statisk i händer och leder när du stickar, så det är bra att tänka på att slappna av i händerna. Sen brukar jag säga att du behöver upp och röra dig var tjugonde minut. En bra idé är att ställa klockan så att du blir påmind. 
– Stickning är också en träning i tålamod. Tänk bara när garnet trasslar till sig, då gäller det bara att andas djup och lugna ner sig.