Lyssna

Nyhet / Publicerad 22 mars 2022 / Ändrad 7 april 2022

Möt församlingens ordförande

Läs intervjuer med ordförande i kyrkofullmäktige respektive kyrkorådet.

Martin Valfridsson ordförande i kyrkofullmäktige
Västermalms församling

 

Vem är du? 
Jag är född och uppvuxen i Västergötland men bor sedan cirka 20 år på Kungsholmen.
Jag är jurist och har arbetat bland annat som rådman i Stockholms tingsrätt och statssekreterare i Justitiedepartementet. Numera arbetar jag inom polisen, som chef för rikspolischefens kansli. 


Hur började ditt engagemang för kyrkan och församlingen? 

Jag är född och uppvuxen i en kyrklig familj. Mitt engagemang i församlingen började när jag flyttade hit genom att jag började gå i våra kyrkor. Jag blev ordförande i kyrkofullmäktige i Kungsholms kyrka för drygt tolv år sedan och har varit ordförande i Västermalms kyrkofullmäktige sedan starten när församlingarna gick samman 2014.


Vad ligger dig varmast om hjärtat i ditt engagemang för kyrkan och församlingen?
Det är svårt att välja en fråga. Vårt arbete med ungdomar, musiken i våra kyrkor, diakonins arbete med utsatta, gudstjänstlivet, kyrkans roll av samlande kraft i händelse av kris och oro är några av de delar som är viktiga för mig. 


Hur ser du på din roll som ordförande?
Vi har ett väldigt bra samarbete mellan förtroendevalda där vi kan lyfta blicken och fatta gemensamma beslut med församlingens bästa för ögonen. Jag ser som min viktigaste roll att bidra till att vi fortsätter att ha ett gott samarbete mellan varandra oavsett vilken nomineringsgrupp man representerar.

Vad skulle du vilja säga till församlingsborna?
Att ni bor i en i grunden välskött församling som har en bred och stabil verksamhet. Dra gärna nytta av det breda utbud vi har. Sök dig till våra kyrkor när du behöver påfyllnad eller bara sitta ner för reflektion. Basen i Svenska kyrkan är dess församlingar och grunden i församlingen är ju våra medlemmar. Varje medlem är viktig för församlingen.

Ulla Birgersdotter ordförande i kyrkorådet
Västermalms församling


Vem är du?

Jag är mamma till fyra barn, mormor och farmor till sex barnbarn. Till min glädje har jag alla samlade i Stockholm, där jag har bott i större delen av mitt liv (sedan jag var 12 år). Jag har varit chef och ledare i offentlig och privat verksamhet, vilket har gett mig stor glädje. Yrkesmässigt har jag förmånen att arbeta med det som jag tycker mest om och brinner för, att arbeta med människor. Att få vara med och bidra med mina gåvor, vara nyfiken och lära mig något nytt varje dag. 


Hur började ditt engagemang för kyrkan och för församlingen?

Jag är född i Hudiksvall och uppvuxen i en frikyrklig miljö, där vi barn och ungdomar fick ta plats. Från de vuxna var det alltid ett ja och aldrig ett nej. Friheten var stor och det var en trygg miljö med många vuxna som bidrog med sin närvaro på sin fritid, utan ersättning. Så småningom engagerade jag mig även i Svenska kyrkan, men upplevde som ungdom inte samma öppenhet där som i Frikyrkan, och det ville jag ändra på. Sedan har det ena gett det andra. I kyrkan talar vi om inkludering, att du får vara med och bidra och att du är älskad för den du är. Det är budskap som måste bevisas och min önskan och förhoppning är att vi i Västermalms församling har ett öppet sinne och svarar ja fler gånger än vi säger nej. 


Vad ligger dig varmast om hjärtat?

Som aktiv församlingsbo ser jag hur mycket fint som görs i vår församling och det finns en grupp som jag önskar att vi tar oss an lite extra. Det är de äldre, som har varit med och bidragit under ett långt liv, och som nu kanske inte har någon i sin närhet. Det är dags att ge tillbaka och att vi tillsammans kan känna glädje och tacksamhet.

 

Hur ser du på din roll som ordförande?
Att vara ordförande i ett kyrkoråd är en förmån där jag samordnar, tillvaratar och synliggör de olika kompetenser och erfarenheter som finns i kyrkorådet. Som ordförande ansvarar jag för att skapa ett förtroendefullt samarbete med kyrkoherden och är i alla delar (liksom övriga ledamöter) opartisk i mitt förhållningssätt och låter inte egna intressen styra. 


Vad skulle du vilja säga till församlingsborna?

Västmalms församling är välmående, vi har god ekonomi, tre fina kyrkor och ett kapell, fantastiska medarbetare och ett bra kyrkoråd, som vill församlingens bästa. Jag önskar att alla som bor och tillhör vår församling får tillfälle att se allt gott som görs. Kom gärna med och bidra med det du känner att du vill, så blir vi ännu bättre.

Svenska kyrkan skildes från svenska staten år 2000 och sedan dess ansvarar Svenska kyrkan själv för kyrkovalet, som äger rum vart fjärde år. Den 19 september 2021 gick Svenska kyrkan till val. Medlemmarna i Svenska kyrkan röstade då fram representanter till tre olika nivåer, kyrkomötet, stiftsfullmäktige och kyrkorfullmäktige.

Kyrkomötet är Svenska kyrkans högsta beslutande organ. Där fattas beslut om frågor som handlar om kyrkoordningen (Svenska kyrkans regelverk) och andra frågor som 
har betydelse för hela Svenska kyrkan, som kyrkohandboken och psalmboken.

Stiftsfullmäktige styr arbetet i respektive stift. Stiftens grundläggande uppgift är att främja och ha tillsyn över församlingslivet i stiftet (Stockholms stift).

Kyrkofullmäktige styr församlingarnas arbete, vars grundläggande uppgift är att fira gudstjänst, bedriva undervisning och att utöva diakoni och mission. Kyrkofullmäktige har det övergripande ansvaret för församlingens mål och verksamhet och 
bestämmer bland annat om budget, kyrkoavgift och andra större frågor.

Kyrkorådet ger förslag på hur pengar ska fördelas, anställer personal och prioriterar vad församlingen ska satsa på. 

Kyrkoherden är församlingens chef och leder församlingen och verksamheten. Tillsammans med medarbetarna formar kyrkoherden arbetet och strävar efter att uppnå församlingens mål.