– Det är en levande församling med en oerhörd bredd och djup i sin verksamhet. Det handlar om allt ifrån dem som kommer till soppluncherna, öppna förskolan, och retreaterna till dem som besöker våra gudstjänster och sjunger i körerna.
– Vi är på många sätt en god folkkyrklig församling där alla kan hitta sitt sammanhang. Gillar man fördjupning och tystnad så har vi det, vill man gå på kulturkafé så kan man göra det, vill man besöka en konsert eller gå på Tikva (rörelse- och stretchträning) så finns det.
Vad har du för tankar om Västermalm framåt?
– Jag vill att vi ska vara en församling med låga trösklar och högt i tak där det är lätt att känna sig välkommen, oavsett om man kommer hit en gång om året, om man bara går förbi eller är här varje dag. Vår uppgift är att vara en kristen gemenskap för dem som bor här så att de känner att detta är deras församling. Vad det innebär förändras, som nu när den största gruppen som bor här är mellan 25 och 35 år, hur möter vi dem och deras andliga längtan? Vi har också ett ökat antal konfirmander, förra året hade vi sextio deltagare och i år har vi hundra. Vem vet hur det ser ut nästa år?
– Men om vi har ett tydligt centrum och ett djup i gudstjänsterna, i vår fördjupning och i församlingens inre liv, då klarar vi av att möta de som kommer till oss. Sedan ska vi också förvalta det förtroende vi får av människor i form av dop, vigslar och begravningar.
Även om inte du var med vid sammangåendet, men hur går
dina tankar kring det?
– Jag tänker att det blivit som det var tänkt från början. Den 22 mars 1671 tog Karl den XI beslutet att bygga en kyrka här på Kungsholmen, året efter bildades församlingen och de tillsatte en kyrkoherde. Från då och fram till 1925 så är hela Kungsholmen en församling, dock inte Essingeöarna, de tillhörde Bromma då. Så det var bara mellan 1925 och 2014 som det var uppdelat och nu är vi tillbaka där vi var i flera hundra år, något som vi nu får förvalta.
Du flyttade hit från Göteborg och bor här i församlingen nu, hur är det?
– Jag trivs jättebra här. Det är nära naturen, vatten överallt och här finns de affärer man behöver samt ett stort utbud av kaféer och restauranger. Jag gillar att dela vardagen med dem som bor i församlingen, att mötas i mataffären eller på gymmet, och jag känner ju redan igen en del jag möter på stan. Fram till nu har vi bott på Kungsklippan, men snart flyttar vi in i kyrkoherdebostaden vid Essinge kyrka och det ser vi fram emot.
Text: Therese Hedlund