Andaktsrum invigt på Kronobergshäktet

Andaktsrummet i Kronobergshäktet på Kungsholmen invigdes i närvaro av företrädare från många trossamfund.

På kriminalvårdens anstalter och häkten runtom i Sverige arbetar själavårdare från olika trosriktningar för att säkerställa alla människors rätt att utöva sin religion också då man är frihetsberövad. Tillgång till ett särskilt rum för bön, gudstjänst och samtal är oerhört viktig för både intagna och personal. Att Kronobergshäktet nu har kunnat inviga sitt andaktsrum är därför en stor glädje.

Rummets utformning har växt fram i ett nära samarbete mellan de präster, pastorer och den imam som arbetar med den andliga vården på Kronobergshäktet och häktets kriminalvårdare, med Marianne Salamon Berg i spetsen.

Självklart samarbete över religionsgränser

Att arbeta över trossamfundsgränser är en självklarhet inom kriminalvården. Invigningen av rummet innehöll därför inslag från flera religiösa traditioner. Prästen Johan Lundby hälsade välkommen och pastorerna Stefan Sjöblom och Maria Hilariusson från Equmeniakyrkan berättade om rummets utformning. Imamen Ömer Yaman reciterade Sura 24 ur Koranen. Matthias Grahm, katolsk präst bad och den serbisk-ortodoxe prästen Du´san Rakovi´c sjöng en Mariahymn. Kardinal Anders Arborelius, biskop Eva Brunne och Equmeniakyrkans regionala kyrkoledare Jenny Dobers välsignade tillsammans.

Efter invigningsceremonin hade intagna och personal möjlighet att fira mässa i antingen katolsk eller protestantisk ordning. Imamen och den ortodoxe prästen ledde invigningsgudstjänster i sina respektive traditioner för intagna under den efterföljande veckan.

Vi hoppas och tror att andaktsrummet ska vara till välsignelse för alla de människor som befinner sig på häktet.

Maria Bergstrand