Foto: Gustaf Hellsing/IKON

Gravskötsel

Har du inte möjlighet att ta dig till kyrkogården så ofta som du skulle vilja? Som gravrättsinnehavare är man skyldig att hålla graven i ordnat och värdigt skick samt klippa gräset eller kratta gruset på graven. Vi tar på oss att sköta om din gravvård mot en kostnad, enligt något av våra skötselavtal.

Gravskötselpriser från och med 2022

Grundskötsel innebär att hålla graven i ett ordnat och värdigt skick samt klippa gräset eller kratta gruset på graven.

På de gravplatser som har köpt gravskötsel kommer en planterings-/bevattningslåda att grävas ned. Då gravskötselavtalet löpt ut finns möjlighet att köpa loss den. I annat fall kommer lådan att tas bort.

Bevattningsavtal 695:-/år
Grundskötsel som ovan samt gödning, borttagning av vissna blommor och ogräs, vattning.

Skötsel och liten sommarplantering 910:-/år
Grundskötsel som ovan samt plantering av sommarblommor, gödning, borttagning av vissna blommor och ogräs, vattning. 5 plantor.

Skötsel och stor sommarplantering 970:-/år
Grundskötsel som ovan samt plantering av sommarblommor, gödning, borttagning av vissna blommor och ogräs, vattning. 8 plantor.

Skötsel samt liten vår- och sommarplantering 1 015:-/år
Grundskötsel som ovan samt plantering av vår- och sommarblommor, gödning, borttagning av vissna blommor och ogräs, vattning. 5 plantor.

Skötsel samt stor vår- och sommarplantering 1 150:-/år
Grundskötsel som ovan samt plantering av vår- och sommarblommor, gödning, borttagning av vissna blommor och ogräs, vattning. 8 plantor.

Plantering av ljung inför allhelgonahelgen 200:-

Utläggning av gravkrans till allhelgonahelgen 200:-

Tändning av gravljus allhelgonahelgen 145:-

Stenriktning, tvätt av gravsten och annat vaktmästararbete 455:-/timme

Avtal, betalning och kontakt

Skötselavtalen kan tecknas på 1 år eller 3 år enligt prislista ovan eller så kallat avräkningsavtal. Avräkningsavtal innebär att man betalar in en större summa och varje år dras ett belopp av motsvarande årets aktuella taxa. Ladda ner vår gravskötselfolder som pdf för exempel på vad avtalen kan kosta på olika tidsintervaller.

Om du har frågor om vad som ingår i de olika skötselavtalen eller andra praktiska frågor kan du prata med någon av våra vaktmästare som du möter på kyrkogården eller kontakta kyrkogårdsförman Lars-Göran Sjöling på 0224-341 82 eller lars-goran.sjoling@svenskakyrkan.se.

För att teckna skötselavtal kontaktar du expeditionen på 0224-341 90 eller skicka epost på vasterlovsta.pastorat@svenskakyrkan.se.

Alla inbetalningar sker till vårt bankgiro 354-1570. Märk alltid inbetalning med gravplatsnummer! Kommer du till kansliet går det givetsvis bra att betala på plats med kort, kontanter eller Swish.

Välkommen att höra av dig!

Förankring/dubbning

Behöver din sten förankras/dubbas om? Det är gravrättsinnehavarens ansvar. Kontakta en fackmannamässig firma för åtgärd. Om stenen står ostadigt kan den komma att läggas ned – vi inventerar gravstenarna regelbundet. Kontakta expeditionen vid frågor.

Gravlådor

Så kallade gravlådor eller planteringslådor förser de planterade växterna med lagom mycket vatten och skyddar dem från träd- och gräsrötter. Gravlåda ingår när du tecknar gravskötsel. Om du bara vill beställa en gravlåda utan skötsel är priserna enligt nedan.

Prislista planteringslådor

Det lägre priset gäller endast köp av låda, det högre är inklusive nedgrävning.

Halvmåne: 550 kr/850 kr

51x39x21: 600 kr/900 kr

66x39x21: 650 kr/950 kr

Läs mer i vår Policy för gravlådor