Om S:ta Birgitta kyrka
Exteriör
S:ta Birgitta kyrka har formen av en centralkyrka, precis som Bromma kyrka. Centralkyrkan är en kyrkobyggnad med centraliserad plan, det vill säga lika långa korsarmar (grekiskt kors) eller rund form i stället för den korsliknande (latinskt kors) plan som är vanligast i de kristna kyrkorummen.
Till höger om entrén står en bronsskulptur av Den heliga Birgitta. Skulptören Axel Wallenberg har låtit hennes högra hand vara lyft som om hon hälsar besökarna på väg in i den kyrka som fått hennes namn.
Puts och koppar
Kyrkans väggar är byggda i tegel och putsade med svagt bruten terrasitputs - en färg som påminner om grannen, Drottningholms slott. Kyrkans stjärnformade centralrum kröns av en stor lanternin (lyktformig överbyggnad på taket), som i sin tur bär upp en mäktig kupol. Dess krön är uppbyggt av ”pelare” och ”balkar” till ett ”rymdfackverk”, en förtennad kopparkrona som upprepar interiörens centralrum både till form och karaktär. Både lanterninen och kupolen är kopparklädda medan korsarmarnas tak är täckt av skiffer.
Klocktornet
Arkitekt Rolf Bergh, som ritade S:ta Birgitta kyrka, ritade också klocktornet och församlingshemmet i anslutning till kyrkan.
Klocktornet är utfört i grå fasadbetong och fristående. Det är beräknat för fyra klockor men har än så länge bara två. Storklockan, ”Syster Trofast” har en inskription av Bengt E Nyströms psalm ”För jordisk gärning och jordisk plikt, jag tackar dig himlarnas Gud”. Lillklockan heter ”Broder Barfot” efter Timmermansordens stiftare. Dess inskription är författad av Bo Setterlind: ”Lovad vare Herren Gud, som för de sina hem till sig”. Klockorna är gjutna vid Bergholtz klockgjuteri i Sigtuna och har grundtonerna f och giss.