Meny

Vi samarbetar med MSB för att nå isolerade äldre

Svenska kyrkan går tillsammans med fyra andra civilsamhällesorganisationer in i ett samarbete med MSB för att se till så personer över 70 år får mat och mediciner under tiden de måste hålla sig hemma.

– Det finns något fantastiskt stark och kraftfullt i viljan att hjälpas åt. När vi tillsammans, trots ovissheten hur allt skall bli i praktiken, säger ja, säger Annaeva Lagergren som koordinerar stiftets del i det här arbetet.

– När sen Svenska Kyrkans Unga i Västerås stift med kraft och mod uppmanar sina medlemmar att anmäla sig som volontärer i uppdraget så höjer vi kapaciteten och kan göra ännu mer som ett vi. Jag blir rörd när jag ser hur de unga i stiftet sluter upp, säger Annaeva Lagergren.

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) har tillsammans med Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) initierat samarbetet som innebär att Svenska kyrkan tillsammans med Svenska Röda Korset, Rädda Barnen, Sveriges Stadsmissioner och Riksidrottsförbundet tar på sig att bidra med frivilliga som kan stötta kommunerna i att få ut mat och mediciner till isolerade äldre som håller sig hemma på Folkhälsomyndighetens rekommendationer.

– Alla dessa ideella organisationer är en mycket viktig resurs och en kraftfull del i vår krisberedskap, säger Dan Eliasson, generaldirektör på MSB i ett uttalande.

Snabb mobilisering i församlingarna

Samtliga berörda församlingar i Västerås stift ställde snabbt upp med lokala kontaktpersoner som nu står redo att påbörja arbetet i de kommuner som tackar ja till erbjudandet om stöd.

Personer i behov av stöd kan anmäla sig till sin kommun som kanaliserar dessa till organisationerna, vilka samordnar lokala volontärer att utföra uppdragen. Tanken är att samarbetet ska stärka upp stödet i de kommuner där andra lösningar inte täcker behoven.

Läs mer här:

Pressmeddelande från Svenska kyrkan

MSB