Cecilia Nahnfeldt forskar inom praktisk teologi vid Åbo Akademi
Lyssna

Nyhet / Publicerad 16 maj 2025

Forskarblick på Marykedjan

Cecilia Nahnfeldt forskar om hur projektet Marykedjan fungerar i praktiken. I två dagar har hon nu följt arbetet på plats i Kopparberg och Hällefors. 

– Ni bryter ny mark och navigerar i det okända, när inte system fungerar, säger Cecilia Nahnfeldt som forskar inom praktisk teologi vid Åbo Akademi. 
Projektet Marykedjan bygger på Marymodellen är spridd inom Svenska kyrkan som ett arbetssätt. Det är en diakonal verksamhet som erbjuder praktik, arbetsträning och rehabilitering för den som står utan arbete. 


Under sina två dagar har Cecilia Nahnfeldt nu studerat hur arbetet går till ”under ytan”. 
Det inte finns så mycket skrivet om det här arbetssättet och formerna är inte givna. Cecilia Nahnfeldt menar att ansvaret för de sociala frågorna i samhället ofta är uppdelat på olika instanser som inte kommunicerar med varandra, vilket har gjort att var och en har stått ensam. Därför poängterar hon just dialogen som används mycket i Marykedjan, är något nytt. 
– Det här är något annat än bara samverkan. För samverkan bygger ofta på planering, men här är samtal och dialog bärande för samverkan och skapar planering. 


En sak Cecilia Nahnfeldt tar med sig från sitt besök är hur mycket människokännedom det finns på plats och hur viktigt relationsskapandet är. Det ständigt pågående samtalet är öppet och tillåtande och människor vågar och kan uttrycka sina behov på ett sätt som de kanske inte fått möjlighet till någon annanstans. 


– Kyrkan är en ganska bra plats för etisk kompass. Vi har en kompetens när det gäller att förstå människors existentiella grundläggande behov. Den kompetensen ligger inte i oss, den ligger i relationen till människor, hur vi förväntas vara och när vi möter varandra. Där byggs ett tillitskapital som få organisationer har, säger Cecilia Nahnfeldt. 
Att ta reda på vad kyrkan gör av det tillitskapitalet är en av drivkrafterna bakom hennes forskning. Cecilia Nahnfeldt har myntat begreppet ”samhällsteologi”. Vad är det för samhälssteologi som skapas genom Marymetodens arbetssätt? 


Cecilia Nahnfeldt kommer att besöka både Kopparberg och Hällefors flera gånger. Hon kommer att intervjua människor med en, för henne, ny teknik som utgår från bilder.  
– Med hjälp av bilder vill jag få människor att berätta: vad är det som händer här, på den här bilden. Då gör jag mig av med risken att mina förväntningar styr berättelsen, och också berättarens behov av att exempelvis hålla sig till en viss kronologi. Berättandet blir friare och jag kan fånga upp fler aspekter. 


Liten bild: Cecilia Nahnfeldt ska forska på Marykedjan i Hällefors och Kopparberg.
Stor bild: Många olika yrkeskategorier är engagerade i Marykedjan. Här några av dem i Hällefors tillsammans med Cecilia Nahnfeldt. Från vänster: Roaa Johansson, Frida Widmark, Cecilia Nahnfeldt, Leila Setkic, Linda Beskow, Annaeva Lagergren, Maria Carlsson och Per Schmidt. 

Text: Nadine Minner
Foto: Nadine Minner