Other languages with Google Translate

Use Google to automatically translate this website. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Prata med oss

Kontakt

Västerås stift Besöksadress: Västra Kyrkogatan 9, 72215 Västerås Postadress: Västerås stift, Box 7, 72103 Västerås Telefon:+46(21)178500 E-post till Västerås stift

Jourhavande präst

Kyrkan kan hjälpa dig. Akut samtals- och krisstöd.

Libombo stift i Moçambique

Libombo är Västerås äldsta vänstift, med start i ett ungdomsprojekt från mitten av 1980-talet.

Stiftet tillhör den anglikanska kyrkan, the Province of Southern Africa och utgörs av hela södra Moçambique, från gränsen till Sydafrika och Swaziland i söder och upp till Zambezifloden.

Bild: Pelle Söderbäck

Det är en utåtriktad och starkt tillväxande kyrka. Lebombostiftet har en handfull heltidsanställda präster och det praktiska arbetet i de flesta församlingar leds helt av lekmannapredikanter.

Moçambique är en ung nation, nästan hälften av befolkningen är under 14 år. Det är en tidigare portugisisk koloni som befriades år 1975. Kontakten med Västerås stift startade som ett ungdomsprojekt ”bli kamrat med södra Afrika” i mitten av 1980-talet och kontakten mellan Västerås stift och Libombostiftet är fortfarande i grunden ett ungdomsprojekt.

Stiftets biskop heter Carlos Matsinhe och vigdes till biskop i september 2014. Han efterträdde då Dinis S Sengulane, som var Libombostiftets första moçambikiske biskop och tillträdde år 1976. 

Vänstiftsavtalet med Libombostiftet undertecknades år 1997 och har sedan förnyats.

Tillsammans ska vi arbeta för en kyrka som, djupt rotad i evangeliet, tar ett stort ansvar för den värld Gud har givit oss.

ur vänstiftsavtalet