Borlänge Stora Tuna och Torsångs pastorat har sett antalet konfirmander minska under flera år. Förra året var det bara ett tjugotal ungdomar som konfirmerades i Borlänge. Men så hände något. I år har 50 ungdomar anmält sig.
–Vi är lite chockade själva, säger församlingspedagog Jenny Hjelm. Vi har haft sjunkande antal under en tid. Under pandemin var det inte så konstigt, men även i fjol, då pandemin var över, steg inte siffrorna.
Jenny Hjelm tror att det är flera faktorer som gjort att så många ungdomar anmält sig.
–Vi har satsat på kommunikation. Vi har en jätteduktig kommunikatör, Jenny Lingström. Hon har gjort en film tillsammans med en filmare och fotograf. Den där filmen har legat ute på sociala medier och spridits via våra unga ledare. De unga ledarna är också en bra marknadsförare.
För snart två år sedan bestämde sig pastoratet för att anställa en kommunikatör. Jenny Lingström har tidigare arbetat med marknadsföring och hade en del nya idéer om hur man bäst lockar ungdomar.
–Jag har inte jobbat i kyrkan innan, men jag har sett att siffrorna för konfirmation gått ner och vi måste tänka om, tänka nytt. Tidigare har man skickat ut en folder med en svarstalong, det kändes inte jättemodernt. Om ungdomarna inte lockas av den första informationen så kommer de inte bli intresserade.
Nej, för Jenny Lingström var det mer naturligt att använda rörliga bilder.
–Är det nåt media som man når ungdomar genom, så är det film, säger hon bestämt och fortsätter: Man ska använda ungdomar som de själva känner igen.
I filmen spann Jenny Lingström vidare på temat Inte som du tror.
–Många har fortfarande en gammaldags bild av vad det är att konfirmationsläsa. Men alla konfirmander jag mött har pratat om hur roligt de haft och hur viktiga samtal som tagits upp. Filmen ville spegla det.
–Vi fick med en sportkille, en tjej med judokläder, nån som höll en gitarr. Så att det skulle synas att konfirmation verkligen är för alla.
Som musik ville Jenny Lingström använda Lalehs låt Bara få va mig själv. Det visade sig väldigt komplicerat. Men Jenny Lingström gav sig inte.
–För att vara på den säkra sidan när det gäller rättigheterna, var jag tvungen att få godkänt från alla som varit inblandade i att skapa låten. Det slutade med att jag faktiskt pratade med Laleh själv. Och till sist fick vi använda låten, men bara i våra egna kanaler och i ett kort klipp som låg på lokaltidningens hemsida, förklarar Jenny Lingström.
Men pastoratet har inte enbart satsat på en film. Ännu ett nytt grepp är en stor informationsträff dit samtliga 14-åringar i hela pastoratet bjuds in.
–Många kom tillsammans med sina föräldrar. Ofta har inte heller föräldrarna konfirmerats, så de behöver också få en ny bild av vad konfirmation är. Hela konfateamet och alla unga ledare är på plats. Vi delar ut lite små saker och information. Då fanns det även möjlighet att anmäla sig på plats, säger Jenny Hjelm.
Hon nämner även en annan faktor som kan ha haft betydelse för ungdomarnas nya intresse för kyrkan. En faktor som pastoratet inte haft någon kontroll över. I Borlänge driver kommunen ett toleransprojekt som tidigare nått alla elever i årskurs 9. Kyrkans personal är engagerade i projektet och möter ungdomarna i egenskap av toleranspedagoger. Det här året bestämde kommunen att även årskurs 8 skulle medverka. På så sätt fick kyrkans ungdomsteam kontakt med konfirmandkullen.
–Vi har nio timmars skolarbete i veckan i våra scheman. Vi arbetar icke konfessionellt, men vi bär profilkläder så att ungdomarna vet varifrån vi kommer, säger Jenny Hjelm. Det bygger upp en relation, att vi är där ungdomar är och att de lär känna oss.
Konfirmanderna är uppdelade i två grupper. En träffas i prostgården i Stora Tuna och i Hagakyrkan i centrala Borlänge. Men läger gör de gemensamt. Konfirmandtiden börjar med ett kort läger i mars. Sedan är det några träffar under våren innan den intensiva tiden under sommarlovets första tre veckor.
Hur gör ni för att ta emot alla när de är dubbelt så många?
–Vi är fyra pedagoger och två präster. Det krävs mycket logistik och planering. Särskilt nu när vi var på läger. Då följde även 16 assistenter med. Alla var inte med, men ändå var vi nästan 60 deltagare. Det skapar nya utmaningar, när det gäller mat och trygghet, säger Jenny Hjelm. Pedagogiskt får vi jobba mycket med stationer och mindre grupper.
Sommarläsningen är det som fungerat bäst i Borlänge.
–Vi har provat en del andra koncept, men detta funkar bäst. Jag tror det beror på att ungdomarna är inställda på detta. Så har det varit under lång tid, förklarar Jenny Hjelm.
Grupperna gör studiebesök på sjukhuskyrkan och krematoriet och träffar även regementsprästen.
–Vi ska ner i äventyrsgruvan med ett gäng och går till strutsfarmen med ett gäng. Vi har teologiska tankegångar samtidigt. I gruvan går vi från mörker till ljus. På strutsfarmen kommer livets cykel i fokus, förklarar Jenny Hjelm.
Pastoratet har inte mött så många reaktioner på att antalet konfirmander är så stort i år.
–De unga ledarna är förvånade, de var ju inte så många när de var på läger. Föräldrarna och konfirmanderna utgick nog från att vi alltid har så här många. Men i församlingen, bland de anställda och aktiva, är alla såklart positivt överraskade, säger Jenny Hjelm.
Text: Hanna Wallsten

Konfirmandboom i Borlänge
Plötsligt var antalet konfirmander dubbelt mot förra året. Många faktorer ligger bakom boomen. En film kan ha haft en avgörande roll.