Kalkens skrud

Till kalkens skrud hör nattvardsilvret, kalkklädet, bursan, pallan och corporalet.

Kalkkläde med bursa
Kalkkläde

KALKKLÄDE

Kalkklädet eller kalkduken är en rektangulär duk. Den placeras på pallan och bör vara så stor att den når ända ner till altarskivan.

Kalkkläden tillverkas i kyrkoårets liturgiska färger.

Bursa
Vit bursa Bild: Berit Lundqvist

BURSA

Bursan är det fodral corporalet förvaras i.
Ordet bursa har samma ursprung som vårt ord för börs, där vi förvarar pengar.

När man dukar kalken för att bära fram nattvardsgåvorna till altaret, placeras bursan ovanpå kalkklädet. Framme på altaret brukar bursan ställas på högkant.

Bursor används i de olika liturgiska färgerna.

Palla
Palla Bild: Berit Lundqvist

PALLA

På patén, brödfatet, läggs pallan. En fyrkantig linneklädd skiva av plexiglas eller papp. Dess storlek är ca 20x20 cm.

Pallan användes förr på kalken, bägaren, för att man inte skulle få ner frömjöl, blomblad,stearin och flugor i nattvardsvinet. Numera har man pallan främst för att kalkklädet ska falla ner på ett vackert sätt.

Corporale

CORPORALE

Corporalet är en kvadratisk vit linneduk. Storleken bör var ca 60x60 cm.

Ordet corporale kommer från det latinska ordet corpus som betyder kropp.

Ofta finns fem broderade kors på corporalet som symbol för Kristi fem sår. Corporalet är den duk som är ursprunget till våra altardukar.

Berit Lundqvist

Textilkonsulent