Gudstjänst

Varje år görs ungefär 1 miljon gudstjänstbesök i kyrkor i Västerås stift. Lägg därtill alla spontana besök av människor som går in i en kyrka för att tända ett ljus, be en bön eller bara hitta sinnesro.Våra kyrkor är levande miljöer för Gudsmöten.

Gudstjänst i Västerås domkyrka Bild: Pelle Söderbäck

Västerås stift har en lång tradition av gudstjänstarbete och gudstjänstutveckling. Redan på 1960-talet skapades den s k Västeråsmässan som på sin tid kom att betyda mycket för förnyelsen av gudstjänsten i Svenska kyrkan. Idag finns ett brett och diversifierat gudstjänstutbud runt om i stiftets församlingar. Allt ifrån katedralens mäktighet till en vardaglig kvällsmässa i ett litet kapell.

Stiftets uppgift är att främja en vidareutveckling av församlingarnas gudstjänstliv.Det sker genom kurser, rådslag och samtal. Stiftet har också två musikkonsulenter som jobbar med gudstjänstfrågor. I ett folkkyrkostift som Västerås är gudstjänsten det nav som håller samman ett stort och utåtriktat vardagsarbete och musiken är en viktig del för att forma en levande och relevant gudstjänst.

Peter Åström

Stiftsprost