Other languages with Google Translate

Use Google to automatically translate this website. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Prata med oss

Kontakt

Västerås stift Besöksadress: Västra Kyrkogatan 9, 72215 Västerås Postadress: Västerås stift, Box 7, 72103 Västerås Telefon:+46(21)178500 E-post till Västerås stift

Jourhavande präst

Kyrkan kan hjälpa dig. Akut samtals- och krisstöd.

En västmanlänning bär inte sin tro på utsidan

Nu kan du köpa boken om biskop emeritus Claes-Bertil Ytterberg porträtterad av Pelle Söderbäck.

I brukssamhället Surahammar växte Claes-Bertil Ytterberg upp. En bruksbakgrund som på många sätt präglat hans liv. Västmanländsk bruksbygd är inte de stora ordens mylla. 50 år som präst, 20 år som biskop, en stor gestalt i Västerås stifts, och Svenska kyrkans, historia. För många en folkkyrkans förnyare.

Hur hanterar man liv och Gudstro när insikten växer om att varje försök att språkligt formulera det mest övergripande bara blir närmevärden, inte absoluta och eviga sanningar? ”Det måste finnas en öppning för tystnaden, frågorna och tilliten” säger Claes-Bertil Ytterberg. ”Allt går inte att uttrycka i ord, Den som försöker fånga allt i ord förstår nog egentligen inte hur verkligheten ser ut”.

Den här boken gör strandhugg i Claes-Bertil Ytterbergs livsresa; bruksuppväxten, åren som församlingspräst i Arboga, biskopstiden och till sista ett summerande samtal. Det är också en berättelse om folkkyrkan, folkhemmet och Västerås stifts 1900-talshistoria. Ett ord blir allt tydligare under resans gång; samtalet. Det öppna samtalet och nytolkandet som följer i samtalets spår är viktiga nycklar för att förstå Västerås stifts teologiska profil.

Boken finns till försäljning i Västerås domkyrka, i receptionen för Västerås stift eller så kan du kan beställa boken i vår webshop.

Bokfakta 
Författare: Pelle Sderbäck
Antal sidor: 96
Utförande: Inbunden
Förlag: Västerås stift

Claes-Bertil och Marianne Ytterberg framför sommarstugan i Arboga Bild: Åke Paulsson